Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έσπευσαν να κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Silicon Valley Bank την Παρασκευή μετά από την κατάρρευσή της, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αποτυχία ενός τέτοιου ιδρύματος έπειτα από την οικονομική κρίση του 2008.

Η Silicon Valley Bank (SVB), η 16η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, απέτυχε αφού οι καταθέτες -κυρίως εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας και εταιρείες που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια- έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους αυτή την εβδομάδα καθώς η ανησυχία για την κατάσταση της τράπεζας αυξήθηκε ραγδαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παγκόσμια ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Αγγλίας, παρακολουθούν στενά την κατάσταση εν μέσω ανησυχιών ότι η αναταραχή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις καταθέσεις των πελατών και να οδηγήσει σε περαιτέρω πανικό σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Ο φόβος είναι μεταδοτικός», είπε η Angela Lee, καθηγήτρια επιχειρηματικού καπιταλισμού στο Columbia Business School. «Τα τραπεζικά τρεξίματα μπορούν να ξεκινήσουν από μια φήμη και αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από μια φήμη. Ανησυχώ μήπως οι άνθρωποι αντιδρούν υπερβολικά σε αυτό και προσπαθούν υπερβολικά για να το διορθώσουν».

Η SVB έχει προκαλέσει ένα παγκόσμιο ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών, αφού ξεκίνησε μια μαζική πώληση μετοχών για να καλύψει μια «τρύπα» σχεδόν 2 δισ. δολαρίων (1,7 δισ. £) στα οικονομικά της. Η τράπεζα έχασε τα κεφάλαια όταν πούλησε ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων ως απάντηση στη μείωση των καταθέσεων των πελατών. Αυτά τα ομόλογα είχαν μειωθεί σε αξία ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων, αφήνοντας την SVB με έλλειμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχές της στις ΗΠΑ κατέγραψαν αρχικά βουτιά 60% την Πέμπτη και σταμάτησαν την Παρασκευή με πτώση 66%, προτού παρέμβουν οι ρυθμιστικές αρχές.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η SVB είναι πρωτόγνωρα, θα έλεγε κανείς -δεδομένου ότι εξυπηρετεί νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας, για τον οποίο η χρηματοδότηση έχει στερέψει τους τελευταίους μήνες. Η Silicon Valley στηριζόταν πολύ στη βιομηχανία της τεχνολογίας και υπάρχει μικρή πιθανότητα να επηρεάσει τον γενικό τραπεζικό τομέα και να δημιουργήσει παρόμοιο χάος με αυτό που οδήγησε στην ύφεση πριν από περίπου μια δεκαετία. Οι μεγαλύτερες τράπεζες -αυτές που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν συστημικό ζήτημα- έχουν υγιείς ισολογισμούς και άφθονα κεφάλαια.

Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα προκάλεσαν ευρύτερους φόβους ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια έχουν επηρεάσει την αξία των ομολόγων και άλλων τραπεζών, τα οποία τείνουν να πέφτουν σε τιμή όταν αυξάνονται τα επιτόκια.

Υπάρχουν ανησυχίες για το πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα κεφαλαίου των δανειστών, τα οποία αντισταθμίζουν τα πιο επικίνδυνα μέρη των ισολογισμών των τραπεζών. Αυτοί οι φόβοι προκάλεσαν πτώση των τραπεζικών μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, την οποία παρακολουθεί στενά το ρυθμιστικό σκέλος της Τράπεζας της Αγγλίας, η Prudential Regulation Authority (PRA).

Σύμφωνα με τον Guardian, η PRA παρακολουθεί τις κινήσεις της αγοράς και συνομιλεί με εταιρείες που εποπτεύει -συμπεριλαμβανομένων τραπεζών όπως η Barclays, η NatWest και η Lloyds Banking Group- εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες αναταραχές στην αγορά λόγω της SVB.

Ωστόσο, η PRA πιστεύει ότι οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου που παρακολουθεί είναι ανθεκτικές, δεδομένου ότι οι αξίες των ομολόγων αποτελούν συνήθως μέρος των ετήσιων προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων και ότι οι περισσότερες έχουν δει το εισόδημά τους να αυξάνεται ως αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων τους τελευταίους μήνες.

Δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις δραστηριότητες της SVB στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και οι περίπου 3.500 πελάτες της προβλέπεται ότι άντλησαν τις καταθέσεις τους υπό το φως της αναταραχής. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η θυγατρική διαβεβαίωσε ότι οι δραστηριότητές της ήταν «περιφραγμένες» από τη μητρική εταιρεία των ΗΠΑ και ότι οι καταθέσεις των πελατών προστατεύονταν έως ένα σημείο (85.000 £) από το Σχέδιο Αποζημίωσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.

Ένας εκπρόσωπος της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε: «Η Silicon Valley Bank UK εποπτεύεται και εξουσιοδοτείται από την Αρχή Προληπτικής Ρύθμισης. Η τράπεζα του ΗΒ δεν έχει προσωπικούς καταθέτες λιανικής. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που επηρεάζουν την εταιρεία και συνεργαζόμαστε στενά με αυτήν και με ρυθμιστικές αρχές του εξωτερικού».

Η κατάρρευση της Silicon Valley ώθησε τις μετοχές σχεδόν όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε πτώση την Παρασκευή.

Η πτώση της Silicon Valley Bank ήρθε με απίστευτη ταχύτητα, με ορισμένους αναλυτές του κλάδου την Παρασκευή να υποστηρίζουν ότι ήταν μια καλή εταιρεία και μάλλον μια σοφή επένδυση. Στελέχη της Silicon Valley Bank προσπαθούσαν να αντλήσουν κεφάλαια από νωρίς την Παρασκευή και να βρουν επιπλέον επενδυτές. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας σταμάτησε πριν από το καμπανάκι του ανοίγματος, λόγω ακραίας αστάθειας.

Λίγο πριν το μεσημέρι, η Federal Deposit Insurance Corporation ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να κλείσει η τράπεζα. Σημειωτέον, το FDIC δεν περίμενε μέχρι το τέλος των εργασιών για να κλείσει την τράπεζα, όπως είναι χαρακτηριστικό σε μια εύρυθμη κατάρρευση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Το FDIC δεν μπόρεσε να βρει αμέσως αγοραστή για τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας, προδίδοντας την ταχύτητα με την οποία προχώρησαν στην αποχώρησή τους οι καταθέτες. Οι υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις της τράπεζας έχουν δεσμευτεί.

Η τράπεζα είχε 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό τη στιγμή της πτώσης, ανέφερε η FDIC. Δεν ήταν σαφές πόσες από τις καταθέσεις της ήταν πάνω από το ασφαλιστικό όριο των 250.000 δολαρίων αυτή τη στιγμή, αλλά προηγούμενες ρυθμιστικές εκθέσεις έδειξαν ότι μεγάλο μέρος των καταθέσεων της Silicon Valley Bank υπερέβαινε αυτό το όριο.

Όπως υπονοούσε το όνομά της, η Silicon Valley Bank ήταν ένας σημαντικός οικονομικός αγωγός μεταξύ του κλάδου της τεχνολογίας, των ιδρυτών και των startups, καθώς και των εργαζομένων της. Εκατοντάδες εταιρείες διατηρούσαν το λειτουργικό τους κεφάλαιο στην τράπεζα και θεωρήθηκε καλή επιχειρηματική λογική η ανάπτυξη μιας σχέσης με τη Silicon Valley Bank, εάν ένας ιδρυτής ήθελε να βρει νέους επενδυτές ή να εισέλθει στο χρηματιστήριο.

«Βλέπαμε τη δημιουργία μιας σχέσης με την Silicon Valley Bank ως ένα λογικό βήμα, δεδομένης της εμβέλειάς τους», δήλωσε η Ashley Tyrner, Διευθύνων Σύμβουλος της FarmboxRx, μιας εταιρείας που παραδίδει τρόφιμα και φάρμακα σε παραλήπτες Medicaid και Medicare. Ενώ η Tyrner έχει χρήματα σε άλλες τράπεζες και μπορεί να καλύψει τη μισθοδοσία, είπε ότι ένα μεγάλο μέρος των κερδών της επιχείρησής της ήταν πλέον δεσμευμένο στην τράπεζα.

Ωστόσο, οι συνδέσεις της Silicon Valley με τον τεχνολογικό τομέα έγιναν γρήγορα το μεγάλο «αγκάθι» για αυτήν. Οι μετοχές που αφορούν την τεχνολογία έχουν πληγεί σοβαρά τους τελευταίους 18 μήνες, μετά από ένα κύμα ανάπτυξης που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, υπήρξαν απολύσεις σε ολόκληρο τον κλάδο.

Η Tyrner δήλωσε ότι έχει συνομιλήσει με αρκετούς φίλους της που στηρίζονταν στην τράπεζα. Σύμφωνα με την ίδια, όλοι βρίσκονται σε πανικό. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tyrner προσπάθησε να αποσύρει τα κεφάλαια της εταιρείας της την Πέμπτη, αλλά δεν τα κατάφερε εγκαίρως.

«Ένας φίλος είπε ότι δεν μπόρεσε να καλύψει τη μισθοδοσία σήμερα και έκλαψε όταν έπρεπε να ενημερώσουν 200 υπαλλήλους για αυτό το ζήτημα», είπε ο Tyrner.

Αν και η κατάρρευση της SVB είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε άλλον τομέα πέρα αυτού της τεχνολογίας, σίγουρα θα είναι «καταστροφική» για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και για την ευρύτερη ατμόσφαιρα της Silicon Valley, είπε ο καθηγητής της Κολούμπια, Lee.

«Οι νεοσύστατες εταιρείες δεν έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους και οι εταιρείες θα σταματήσουν να δραστηριοποιούνται λόγω αυτού», είπε. «Το συναίσθημα που προκύπτει από αυτό θα είναι καταστροφικό παγκοσμίως».

Ο οίκος Moody’s είχε προειδοποιήσει τη Silicon Valley Bank για τις ανησυχητικές εξελίξεις

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο οίκος Moody’s Investors Service Inc προειδοποίησε την SVB Financial Group, μητρική εταιρεία της τράπεζας Silicon Valley Bank, για τις ανησυχητικές εξελίξεις, καθώς ο οίκος χρηματοπιστωτικών αξιολογήσεων προετοιμάζονταν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητας της τράπεζας.

Το τηλεφώνημα, το οποίο περιέγραψαν δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση της κατάστασης, ενεργοποίησε τη διαδικασία για τη χθεσινή θεαματική κατάρρευση της τράπεζας. Η χθεσινή οικονομική κατάρρευση της τράπεζας SVB προκάλεσε νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, επιφέροντας πλήγμα στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους, για το ενδεχόμενο έκθεσης σε κίνδυνο των αδυναμιών του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, από την πολιτική υψηλών επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, που ακολουθεί η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Ηandelsblatt: Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την πτώχευση της Silicon Valley Bank

Σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank» το bank run σόκαρε τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Ο επικεφαλής της διάσημης θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων Y-Combinator, Γκάρι Ταν, αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα: «Η πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) θα μπορούσε να “εξαφανίσει” μια ολόκληρη σειρά από νεοφυείς επιχειρήσεις. Η τράπεζα ήταν το σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τις νέες τεχνολογικές εταιρείες. Όσοι δεν έκαναν έγκαιρα ανάληψη των χρημάτων τους δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους».

Θα μπορούσε να σωθεί η SVBank;

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα αρχικά, η τράπεζα ήθελε να ενισχύσει τον ισολογισμό του με την τοποθέτηση μετοχών ύψους 1,75 δισ. δολαρίων. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υπέστη ζημίες ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου ομολόγων, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο των επενδυτών. Με την τοποθέτηση των μετοχών, ο χρηματοπιστωτικός όμιλος ήθελε να αντισταθμίσει τις απώλειες. Αυτό όμως προκάλεσε ένα bank run. Οι πελάτες απέσυραν τα κεφάλαιά τους με ταχύτητα ρεκόρ. Κεφαλαιούχοι επιχειρηματικών συμμετοχών, όπως η Union Square Ventures και το Founders Fund του Πέτερ Τιλ, είχαν καλέσει ρητά τις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους να το πράξουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Αυτό επιτάχυνε την κατάρρευση της τράπεζας, πιστεύει ο Σαμ Λέσιν της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Slow Ventures. Το πρωί της Παρασκευής, αρχικά ειπώθηκε ότι η τράπεζα αναζητούσε αγοραστή. Όμως η αναζήτηση ακυρώθηκε γρήγορα και η FDIC ανέλαβε τον έλεγχο του ιδρύματος.

Πόσο επηρεάζει άλλες τράπεζες

Η ανησυχία που υπάρχει είναι ότι ιδίως οι μικρότερες τράπεζες υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα με τη Silicon Valley Bank. Τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν χάσει σημαντική αξία εν όψει της απότομης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ο ανεξάρτητος αναλυτής Κρίστοφερ Γουάλεν υποθέτει, ως εκ τούτου, ότι ένας αριθμός μικρότερων ιδρυμάτων θα πρέπει επίσης να επιδιώξει αυξήσεις κεφαλαίου.

Ποιοι επωφελούνται

Όπως εξηγεί η Handelsblatt κάποιες τράπεζες δήλωσαν την Παρασκευή ότι έλαβαν μεγάλα ποσά καταθέσεων. «Αποκτήσαμε εκατοντάδες νέους πελάτες την περασμένη εβδομάδα», έγραψε η Mercury Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στους πελάτες της την Παρασκευή, διαβεβαιώνοντάς τους ότι ήταν «κερδοφόρα και καλά κεφαλαιοποιημένη».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής, η JP Morgan Chase, απέκτησε επίσης μεγάλο αριθμό πρώην πελατών της SVB. Οι μετοχές της τράπεζας ήταν από τις λίγες που σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, κερδίζοντας 2,5%. Η καλιφορνέζικη fintech Brex, φέρεται επίσης να είναι μεταξύ των ωφελημένων. Απευθύνεται ρητά σε πελάτες νεοφυών επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από Guardian και Handelsblatt

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης