Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη με τους επενδυτές να αναμένουν τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve τα οποία αναμένεται να δώσουν νέα στοιχεία για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Έτσι, ο Dow Jones σημειώνει κέρδη 35,80 μονάδες ή 0,11% στις 33.466,04 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 3,53 μονάδες ή 0,08% στις 4.077,30 μονάδες, ενώ ο Nasdaq χάνει 6,80 μονάδες ή 0,04% στις 13.694,40 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 30 μετοχές του Dow, 22 κινούνται στο “πράσινο” και 8 στο “κόκκινο”. Ειδικότερα, των κερδών ηγούνται οι μετοχές των JPMorgan Chase & Co., American Express και Visa με άνοδο 0,90%, 0,90% και 0,85% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγούνται οι μετοχές των Dow Inc., Apple και Boeing με πτώση 0,67%, 0,46% και 0,36% αντίστοιχα.

Η αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές για το επιχειρηματικό κλίμα αυξάνεται καθώς περισσότεροι Αμερικανοί εμβολιάζονται και καθώς η Ουάσινγκτον στοχεύει σε περισσότερες δαπάνες για να διευκολύνει την ανάκαμψη από την πανδημία.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι επενδυτές έχουν προτιμήσει τις μετοχές που αποδίδουν καλύτερα στην αρχή του οικονομικού κύκλου, που υποδηλώνει μια στροφή προς μετοχές αξίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά από την διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed στις 16 και 17 Μαρτίου στην οποία οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσαν ότι η διευκολυντική νομισματική πολιτική θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το 2023.

Οι εκτιμήσεις στην αγορά πάντως φαίνεται να ακολουθούν διαφορετική κατεύθυνση, με τις αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα να καταγράφουν ράλι τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών ότι η ολοένα και ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία θα προκαλέσει έξαρση του πληθωρισμού.

Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ κινείται σήμερα κοντά στο 1,66%. Την προηγούμενη Παρασκευή ήταν κοντά σε υψηλό 14 μηνών στο 1,72%.

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα την ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της τράπεζας, προσφέροντας μια ιδιαίτερα αισιόδοξη εικόνα για την πορεία της οικονομίας.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις, τα νέα χρήματα από το πακέτο τόνωσης, τις τεράστιες δημοσιονομικές δαπάνες και την περισσότερη ποσοτική χαλάρωση, το νέο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις στις υποδομές, τους επιτυχημένους εμβολιασμούς και την ευφορία για το τέλος της πανδημίας, η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα σημειώσει έκρηξη» αναφέρει ο Dimon στην επιστολή του.

«Αυτή η έκρηξη εύκολα θα μπορούσε να κρατήσει μέχρι το 2023», προσθέτει.

Στα μάκρο, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε το Φεβρουάριο, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το έλλειμμα αυξήθηκε στα 71,1 δισ. δολ. το Φεβρουάριο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 67,8 δισ. δολ. ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 70,5 δισ. δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης