Σήμερα 14 Σεπτεμβρίου του Τιμίου Σταυρού. Όχι σκέτο του Σταυρού. Ιερά μονή, λένε. Ιερά εκκλησία. Θέλει και το συνοδευτικό του.

Το Πάσχα. Το Άγιον Πάσχα. Δεν λες η εβδομάδα του Πάσχα. Το κανονικό, το επιβεβλημένο είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν είναι μεγάλη, σε μήκος και σε πλάτος, η εν λόγω εβδομάδα όμως είναι ξεχωριστή, γι’ αυτό τη λες «Μεγάλη». Το ίδιο π.χ. η Μεγάλη Τρίτη, σε διάρκεια είναι το ίδιο όπως κάθε άλλη Τρίτη του χρόνου, όπως  κάθε άλλη μέρα. Όταν, όμως, είναι στο πακέτο της Μεγάλης Εβδομάδας, τότε «Μεγάλες» είναι και η Τρίτη και η Παρασκευή .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Του Τιμίου Σταυρού σήμερα, λοιπόν. Αδύνατον να μην είναι τίμιο το ξύλο που σταυρώθηκε ο Χριστός. Βέβαια. Αν τον σταυρώνανε σε σιδερένιο σταυρό θα το λέγανε «Τίμιο Σίδερο». Αυτό, όμως, θα ήταν χοντρή ζημιά για το παπαδαριό. Οικονομική ζημιά. Επειδή είναι άβολο να ξεπουπουλιάζεις σίδερο, να το κάνεις μικρά κομματάκια. 

Οι παλιάνθρωποι οι Εβραίου σταύρωσαν τον Ιησού και οι θεοσεβούμενοι χριστιανοί έκαναν μπίζνες με το Τίμιο Ξύλο του Τιμίου Σταυρού. Όχι τιμημένες, αλλά άτιμες μπίζνες.

Φοβερά πράγματα. Από 17 νταλίκες κάργα από ξύλα πουλούσαν ψιλοκομματάκια δήθεν από το Τίμιο Ξύλο του Τιμίου Σταυρού οι άτιμοι σαράφηδες, οι πονηροί παπάδες. Αιώνες κράτησε αυτή η μπίζνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι φταίνε οι ιερείς όμως όταν ο κοσμάκης, πνευματικά και θρησκευτικά, συνεχίζει να σκέφτεται ειδωλολατρικά, προκειμένου να εξασφαλίσει την τιμία προστασία του Χριστού. Έκανε αμάν ένα κομμάτι από το Τίμιο Ξύλο, έστω τόσο όσο αν σπάσεις στα έξι μια οδοντογλυφίδα, να το κρεμάσουν οι πιστοί στον λαιμό τους. Να, γιατί το παπαδαριό έπεσε με τα μούτρα στην κονόμα. Να ικανοποιήσει αυτή την επιθυμία των πιστών. Οι οποίοι πιστοί είχαν τον φόβο πως, χωρίς επάνω τους ένα τόσο δα κομματάκι από το τίμιο ξύλο, ο Χριστός θα τους άφηνε… απροστάτευτους.

Από την άλλη, μια ζωή στην κομπίνα και πώς να τσεπώνουν τα φράγκα των κορόιδων, των πιστών, οι δεσποτάδες της θρησκείας της ενάντια στους… ειδωλολάτρες…

Δημοκρατικό καθεστώς των πλουσίων και στο ποδόσφαιρο, διάβασε apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης