Η πράγματι ιστορική Μάχη. Άλλαξαν τα κόζα στη Μικρά Ασία, όχι πως δεν θα άλλαζαν αργότερα έτσι όπως έκατσε η τράπουλα. Απλά η αναμέτρηση των Βυζαντινών με τους Οθωμανούς στο περιβόητο Μαντζικέρτ επίσπευσε τις προδιαγεγραμμένες εξελίξεις, οι οποίες στο φινάλε δεν ελέγχονταν από τους πρωταγωνιστές τούτης της στρατιωτικής σύγκρουσης. Τον νικητή σουλτάνο Αλπ Αρσλάν, που μετά τον δολοφόνησε ο γιος του, και τον ηττημένο αυτοκράτορα Ρωμανό Δ’, ο οποίος όταν επέστρεψε στη βάση του, στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη μάχη, τον έστειλαν οι αυλικοί του να κοιτάει τα ραδίκια ανάποδα.

Πριν πούμε το ψαχνό: Κερδίζει ο σουλτάνος τον αυτοκράτορα, τον συλλαμβάνει και τον απελευθερώνει μονάχα όταν τσεπώνει λύτρα ο πασάς. Τι να το κάνεις; Ελεύθερος και ταπεινωμένος, ο νεαρός Ρωμανός Λεκαπηνός, παρ’ ότι έμπειρος στρατιωτικός, βρήκε τον θάνατο από τους δικούς του. Το ίδιο και ο Αρσλάν μετά από σπουδαία προσωπική πορεία επιτυχιών, τόσο σε πολιτικό, όσο και πολεμικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σφαγή. Οι δύο στρατοί είχαν από 40.000 φαντάρους. Πριν τη μάχη ο Σελτζούκος πρότεινε να τα βρούνε, να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης. Οκέι, του απαντάει ο Βυζαντινός, αλλά θα παραδοθεί ο μουσουλμανικός στρατός σου. Συμφωνία δεν έγινε και αρχινάει το έργο.

Όπως αναμενόταν, ορμάνε πρώτα οι Βυζαντινοί με πεζικό και ιππικό. Κύριος στόχος να διασπάσουν τις εχθρικές γραμμές, να υποχρεώσουν τον αντίπαλο να υποχωρήσει κι αμέσως να τον στριμώξει όλη η δύναμη του Ρωμανου. Στην «πλάτη», όμως, του οθωμανικού στρατού δεν υπάρχει κάποιο φυσικό εμπόδιο, ένα ποτάμι, ένα βουνό.

Στο ανοικτό πεδίο, στην πεδιάδα, οι Βυζαντινοί πράγματι απώθησαν τους αντιπάλους, όμως οι μουσουλμάνοι δεν αισθάνονται περιορισμένοι, πολεμάνε με ψυχή κι έχουν το πάνω χέρι. Αποτέλεσμα; Λιποτακτούν Βυζαντινοί και επιτόπου κάνουν μεταγραφή στον… σουλτάνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρωμανός διακόπτει την προέλαση, επιστρέφει στην αρχική του θέση. Ο Αρσλάν ανασυντάσσεται και πιο ενισχυμένος αντεπιτίθεται. Οι περισσότεροι Βυζαντινοί την κοπανάνε σαν κατσίκια τρομαγμένα, ο αυτοκράτορας απομένει με τους πιστούς του, τους οποίους αιχμαλωτίζει ο σουλτάνος.

Η μάχη τελείωσε στις 26 Αυγούστου, σαν σήμερα το 1071, και σημάδεψε το ξεκίνημα της παρακμής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ενώ έθεσε στον μουσουλμανικό έλεγχο το μεγαλύτερο μέρος της Μικράς Ασίας. Αυτό είναι το ζουμί της ιστορίας. Ήταν το πρώτο τράνταγμα στα θεμέλια της αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια, το 1204 μπουκάρισαν στη βασιλεύουσα οι σταυροφόροι του Πάπα και την έκαναν δρόμο που περνάνε καλώδια, ο κύκλος έκλεισε το 1453 με την Άλωση.

…………………………………………………….

Τι λέει για τους gay ο ταλαντούχος συγγραφέας Κώστας Ταχτσής, τραβεστί που έκανε πεζοδρόμιο, διάβασε apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης