«Η πανδημία, η πέμπτη στα 100 χρόνια που πέρασαν, αλλά και η πιο θανατηφόρα (με 3,4 εκατομμύρια θανάτους σε δύο χρόνια στον πλανήτη), έχει δημιουργήσει μια αλυσίδα παρεμβάσεων στη φύση, η οποία δυστυχώς αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις περισσότερες από αυτές», αναφέρει το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών σε επιστολή που έστειλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Και συνεχίζει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μία από αυτές, είναι η συγκέντρωση τοξικών αποβλήτων, στερεών και υγρών, σε βαθμό που η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, εξαιτίας των -εξαρχής λανθασμένων- τακτικών, στην αποτελεσματική λειτουργία ενός συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των αποβλήτων αυτών, είναι προβληματική.

Το ΠΑΚΟΕ, από την αρχή της πανδημίας -Μάρτιος 2020-, είχε μετά από τεκμηριωμένη έρευνα, επισημάνει το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης χιλιάδων αντικειμένων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (γάντια, μάσκες, κατάλοιπα των test, φιαλίδια των εμβολίων κ.α.) στους δρόμους, στους κάδους σκουπιδιών και στα υγρά απόβλητα πόλεων. Μάλιστα ο αριθμός των ιών Covid-19, είναι δείκτης κρουσμάτων και θανάτων.

Το ΠΑΚΟΕ, μετά από τέσσερις παρεμβάσεις στους Δήμους, στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Εσωτερικών (2021), είχε τονίσει την αναγκαιότητα οργάνωσης ενός συστήματος συλλογής, επεξεργασίας και καύσεως σε αυτόκλειστους κλιβάνους, όλων αυτών των τοξικών στερεών και υγρών αποβλήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Εν τούτοις, στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια -όπως όλα τα άλλα κοινά απορρίμματα-  περίπου 10.000-12.000 τόνοι αυτών.

Όπως θα διαβάσετε και στα παρακάτω δημοσιεύματα, που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του ΠΑΚΟΕ και την αγωνία του για την εξεύρεση λύσης, εμείς από την πλευρά μας αυτό που απομένει να κάνουμε, είναι να απευθυνθούμε στην Δικαιοσύνη, ώστε να αναγκάσει τους «κρατούντες», να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Tο ερώτημα όμως που βαραίνει τους «κρατούντες» Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και την  Διοίκησης του ΕΟΔΥ, παραμένει το εξής:

Γιατί κύριοι της εξουσίας από τον Φεβρουάριο του 2020, δεν λάβατε τα κατάλληλα μέτρα, δημιουργία δηλαδή ξεχωριστής γραμμής αποβλήτων για τα στερεά (μάσκες, γάντια, κατάλοιπα test, φιαλίδια εμβολίων κ.α.) και όσον αφορά τα υγρά απόβλητα, γιατί δεν προβληματιστήκατε, ως προς την διάθεσή τους;»

Πηγή 1: «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», 02/02/2022 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης