Η Ford είναι από τις λίγες εταιρίες που δεσμεύτηκε όχι μόνο να προσφέρει ποιοτικά οχήματα με μηδενικούς ρύπους, αλλά να αποτινάξει οριστικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση σε κάθε φάση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Έχοντας πλάνο, έχοντας επενδύσει περισσότερο από όλους και έχοντας ως στόχο την οριστική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η Ford είναι σε θέση να ανακοινώσει τεράστια πρόοδο που την φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου κόσμου των μεταφορών. 

Μία πλήρη ματιά αλλά και πολλές ιδέες δίνει η ίδια η Ford στην Ενιαία Έκθεση Βιωσιμότητας και Οικονομικού Απολογισμού 2023, μέσα στην οποία δείχνει τα τεράστια βήματα που δείχνουν την έμπρακτη δέσμευση της στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και την απόλυτη διαφάνεια σε ολόκληρη την αλυσίδα της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία δέσμευση με φόντο το περιβάλλον – Road to Better
Με τη φράση Road to Better, η Ford μεταφράζει την δέσμευση της για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιου μέλλοντος στον τομέα των μεταφορών, γιορτάζοντας παράλληλα φέτος την 120ή επέτειό της.

Με τεράστια επένδυση άνω των 50 δις. δολαρίων στην τετραετία 2022-2026, η Ford δείχνει το δρόμο για την «πράσινη» κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών. Η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο της για ετήσια παραγωγή 600.000 EVs μέχρι τα τέλη του 2023 και περισσότερα από 2 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2026. Μέχρι το 2030, ο μισός όγκος των παγκόσμιων πωλήσεων οχημάτων της Ford αναμένεται να είναι ηλεκτρικά.

Βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε μοντέλο: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας, η οδήγηση ενός ηλεκτρικού οχήματος της Ford θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής του έως και 60% όταν φορτίζεται με ηλεκτρική ενέργεια από ένα μέσο ηλεκτρικό δίκτυο σε σύγκριση με την οδήγηση ενός παρόμοιου οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Για παράδειγμα, στο ηλεκτρικό pick-up F-150 Lightning, αυτή η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια ζωής του οχήματος ισοδυναμεί με το CO2 που εξοικονομείται από τη μη χρήση περίπου 33.225 λίτρων βενζίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε τμήμα της αλυσίδας εφοδιασμού: Η Ford μείωσε τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές ρύπων (Scope 1 και Scope 2) κατά 35,4% από το 2017, ήτοι τις άμεσες εκπομπές από τις δραστηριότητές της και τις έμμεσες εκπομπές από τις αγορές ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, επένδυσε περισσότερα από 26 εκατομμύρια δολάρια σε αναβαθμίσεις εγκαταστάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλες τις μονάδες και τις διαδικασίες παραγωγής της, το οποίο βοήθησε την εταιρεία να επιτύχει μείωση των απόλυτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή κατά 40% σε σχέση με το 2017. Η εταιρεία πραγματοποίησε επίσης βήματα για τη μετάβαση στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα, ενσωματώνοντας 60,6% ηλεκτρική ενέργεια απαλλαγμένη από άνθρακα στις δραστηριότητές της σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης όλης της αγοραζόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή σε Ευρώπη και Μεξικό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 42,6% ήταν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Ακόμα, μεταξύ 2019 και 2022, η Ford μείωσε επιπλέον τις συνολικές της εκπομπές Scope 3, οι οποίες περιλαμβάνουν εκπομπές από προμηθευτές, προϊόντα και άλλες πηγές εκτός εγκαταστάσεων, κατά περίπου 23%.
Ο ίδιος ο Bill Ford δήλωσε «Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη επιτυχία κάθε επιχείρησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημιουργία αξίας για τους πελάτες, τους εργαζόμενους και τις κοινότητες, και με το σεβασμό στον πλανήτη. Επιχειρούμε έναν τεράστιο μετασχηματισμό για να ηγηθούμε της εποχής των ηλεκτρικών και συνδεδεμένων μεταφορών και δεσμευόμαστε να είμαστε διαφανείς ως προς την πρόοδό μας και τις ευκαιρίες για βελτίωση. Είμαστε ενθουσιασμένοι και αισιόδοξοι για το μέλλον και ανυπομονούμε να κάνουμε πραγματικότητα τις μεταφορές με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα».

Στόχος της Ford είναι να διασφαλίσει ότι η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας προστατεύει το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καθώς δημιουργεί μια νέα αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών, η εταιρεία πραγματοποιεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την εξασφάλιση πρώτων υλών απευθείας από εταιρείες εξόρυξης που είναι ευθυγραμμισμένες με την εταιρική πολιτική της.

Ο δρόμος προς έναν πιο υγιή πλανήτη
1.    Η Ford αναλαμβάνει δράση για να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το αργότερο έως το 2050, και στην Ευρώπη το αργότερο έως το 2035, εστιάζοντας σε τρεις τομείς που ευθύνονται για το 95% περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: τα οχήματά, τις δραστηριότητές και την αλυσίδα εφοδιασμού.
2.    Προχωράει προς το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο και φέρνει περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια στο δίκτυο – το 2022, πάνω από το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας για τις παγκόσμιες δραστηριότητές της ήταν χωρίς άνθρακα.
3.    Η Ford είναι η πρώτη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που έθεσε την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της στο πρόγραμμα Manufacture 2030 για να βοηθήσει τους προμηθευτές της να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και προσχώρησε στον συνασπισμό First Movers Coalition για να βοηθήσει στην εμπορευματοποίηση τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ταυτόχρονα, το 2021, η Ford ξεκίνησε τη χαρτογράφηση και τον έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών για να κατανοήσει καλύτερα την προέλευση των πρώτων υλών στην αλυσίδα εφοδιασμού EV, συμπεριλαμβανομένου του νικελίου, του λιθίου, του κοβαλτίου και του γραφίτη. Μέχρι σήμερα, το project έχει πραγματοποιήσει 30 ελέγχους προμηθευτών σε αυτές τις τέσσερις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού που αφορούν ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες, σε όλα τα στάδια μέχρι και την τοποθεσία εξόρυξης. Στις αρχές του 2023, μαζί με τους προμηθευτές της, η εταιρεία υποβλήθηκε επίσης σε έλεγχο των συστημάτων διαχείρισης της δέουσας επιμέλειας για το νικέλιο, το λίθιο και το κοβάλτιο. Βασιζόμενη σε αυτή τη διαδικασία, η Ford ενίσχυσε τις εταιρικές πρακτικές της, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέων περιβαλλοντικών, κοινωνικών απαιτήσεων και απαιτήσεων διακυβέρνησης στις συμφωνίες προμηθειών της.

Στην ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού της, η Ford συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τους προμηθευτές της και με τρίτες εταιρείες διασφάλισης, όπως οι Initiative for Responsible Mining Assurance, Responsible Minerals Initiative και Responsible Business Alliance, για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων και θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού της έναντι ολοκληρωμένων κριτηρίων που περιγράφονται στον Κώδικα Δεοντολογίας Προμηθευτών της εταιρείας. Το 2022, η Ford εκπαίδευσε 844 εργαζόμενους στον τομέα των αγορών, 2.647 άλλους υπαλλήλους της εταιρείας και 979 προμηθευτές σε θέματα βιωσιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών καταπολέμησης της διαφθοράς, της δίκαιης εργασίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Για να διαβάσετε την πλήρη έκθεση και να μάθετε περισσότερα για το The Road to Better, πατήστε εδώ.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης