Το στόμα ενός σκύλου και το στόμα ενός ανθρώπου περιέχουν δισεκατομμύρια βακτήρια που ανήκουν σε περίπου 700 διαφορετικά είδη.

Αν και οι δύο έχουμε βακτήρια στο στόμα μας, τα βακτήρια στο στόμα ενός σκύλου είναι ως επί το πλείστον διαφορετικά από τα βακτήρια που υπάρχουν στο δικό μας στόμα. Ευτυχώς αυτά τα βακτήρια δεν είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στο στόμα των σκύλων και των ανθρώπων. Για παράδειγμα, τα βακτήρια “Porphyromonas” που προκαλούν περιοδοντική νόσο υπάρχουν και σε σκύλους αλλά και σε ανθρώπους.


Το πρώτο στάδιο της περιοδοντικής νόσου είναι η ουλίτιδα, που σημαίνει φλεγμονή των ούλων. Η ουλίτιδα προκαλείται από βακτήρια στο στόμα που σχηματίζουν οδοντική πλάκα. Δισεκατομμύρια βακτήρια συσσωρεύονται αργά στην επιφάνεια των δοντιών, γεγονός που οδηγεί τελικά σε κακοσμία του στόματος, υποχώρηση των ούλων, αποστήματα ριζών των δοντιών και καταστροφή των οστών γύρω από τις ρίζες των δοντιών.

Τα πρώιμα στάδια της περιοδοντικής νόσου είναι θεραπεύσιμα τόσο για σκύλους όσο και για ανθρώπους. Όπως καταλαβαίνετε οι σκύλοι χρειάζονται ανά διαστήματα επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί να κολλήσετε λοιμώξεις και ασθένειες από το σάλιο του σκύλου;

Οι σκύλοι μπορούν να μεταδώσουν βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις μέσω του σάλιου τους. Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης παθογόνων λοιμώξεων από το σάλιο ενός σκύλου σε ένα άτομο είναι πολύ χαμηλός.

Εάν ένας σκύλος σας δαγκώσει, αυτά μπορούν να μεταδοθούν μέσω του δέρματός σας και εάν το σάλιο του σκύλου σας μπει στη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας, τότε αυτά τα μέρη του σώματός σας θα μπορούσαν επίσης να απορροφήσουν τυχόν παθογόνους παράγοντες που μεταφέρει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης