Στον απόηχο της παραίτησης του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί της τροπολογίας για αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη. Η βελτιωτική ρύθμιση που αποτρέπει τη συμμετοχή στις κάλπες εγκληματικών οργανώσεων, αναμένεται να ψηφιστεί από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται είτε να απέχει από την ψηφοφορία είτε να μετέχει αλλά να δηλώσει «παρών». «Όσοι δεν ψηφίσουν την τροπολογία κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή», είπε ο πρωθυπουργός, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει στην κυβέρνηση συνταγματικές ακροβασίες.

Λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης επικαλείται σύμφωνα με πληροφορίες στην παραίτησή του ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερίκος, μία ημέρα μετά τη δημόσια τοποθέτησή του, με την οποία ασκούσε σφοδρή κριτική στην κυβερνητική τροπολογία για το πρόσθετο «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη. Η νέα ρύθμιση για το μόρφωμα του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη συνεχίζει να πυροδοτεί οξεία πολιτική σύγκρουση, με τον Πρωθυπουργό από τον Εύοσμο να σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην υπερψηφίσει την τροπολογία.
 
«Μια εγκληματική οργάνωση που κρύβεται πίσω από τον «φερετζέ» ενός πολιτικού κόμματος. Αυτοί οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία, είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στην χρυσή αυγή, είναι οι ίδιοι που θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο το μόρφωμα αυτό να βρεθεί στο κοινοβούλιο. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου, μαζί είχαν συμπορευθεί. Εδώ θα κριθούν όλοι» είπε ο πρωθυπουργός.
 
Για ερασιτεχνισμούς και συνταγματικές ακροβασίες της κυβέρνησης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα νεοναζιστικά μορφώματα δεν έχουν θέση στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνηση εμπιστεύεται απόλυτα τη δικαιοσύνη», διαμηνύει ο Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι δουλειά των δικαστών να νομοθετούν και εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του ουσιαστικά «κλείνει το μάτι» στην αντισυστημική ψήφο. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είπα ότι αλιεύετε τους νεοναζιστές και τους νεοφασίστες. Είπα όμως ότι ένα ακροατήριο που απλώς είναι τυφλά οργισμένο και θέλει να διαμαρτυρηθεί και να τιμωρήσει με τον πιο σκληρό τρόπο, ένα ματάκι να το κλείσετε».

Από την πλευρά του ο κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε: «Κι εγώ με συγχωρείτε, προσωπικά, θα το έπαιρνα αν ήμουν ο πρόεδρος του συγκεκριμένου τμήματος. Έχετε ρίξει πλέον τόσο νερό στο μύλο του κόμματος Κασιδιάρη που πραγματικά έχετε αρχίσει να τον ηρωοποιείτε στα μάτια μεγάλου κομματιού του κόσμου.
 
Η αντιπαράθεση μεταφέρεται και στο προεκλογικό τερέν. Ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τις υπεκφυγές και να ξεκαθαρίσει τη στάση του, δηλώνει η κυβέρνηση. Για παρωδία και απροκάλυπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τοποθετηθεί και στη Βουλή και απέναντι στην κοινωνία. Θέλει να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, οι φασίστες, οι νεοναζί, οι ακροδεξιοί, οι καταδικασμένοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στις εκλογές, ναι ή όχι;»
 
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πόπη Τσαπανίδου σχολίασε: «Να ψηφίσουν έστω και τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που δίνει λύση στο αδιέξοδο με σεβασμό στο Σύνταγμα. Παιγνίδια με τους θεσμούς εν ονόματι της προστασίας τους είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα».
 
Εκτός από το κυβερνών κόμμα, την τροπολογία θα ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ παρά τις ενστάσεις της Χαριλάου Τρικούπη.

«Εμείς στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μία εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές. Γιατί αυτό είναι προστασία της Δημοκρατίας» είπε στη Βουλή η κ. Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
 
«Υποκριτικό το άγχος και το ενδιαφέρον σας όταν μέχρι σήμερα δεν κάνατε το ελάχιστο ώστε σήμερα να έχει ολοκληρωθεί η δίκη, να υπήρχε η αμετάκλητη καταδίκη των εγκληματιών, ναζιστών της Χρυσής Αυγής» ανέφερε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.
 
«Είχε δίκιο ο Τζανερίκος. Δεν μπορεί μέχρι χθες, σε όλες τις αποφάσεις, να ήταν εντάξει και σήμερα να θέλει Ολομέλεια το Α1 Τμήμα» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Μυλωνάκης Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.
 
«Τον φασισμό τον τσακίζουμε στους δρόμους και στην κάλπη, όχι στα δικαστήρια» σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επόμενες κινήσεις Κανελλόπουλου
 
Ερωτηματικά προκύπτουν και για το τι θα πράξει ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος -που έχει αναλάβει την προεδρία του κόμματος Κασιδιάρη- και έχει δηλώσει ότι εάν τελικά το κόμμα αποκλειστεί, θα κατέλθει στις εκλογές με τον δικό του πολιτικό φορέα.

Η δικαιοσύνη κρίνει ποια κόμματα εμπίπτουν στο πλαίσιο του νόμου που υπάρχει, ποια κόμματα είναι στην ουσία «μανδύας» για να καλύψουν εγκληματικές οργανώσεις, σχολίασε ο κ. Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος ανέφερε: Το ένα ζήτημα είναι εάν θα είναι υποψήφιος ο κ. Κασιδιάρης.. σε αυτή την περίπτωση -κατά τη γνώμη μου- είναι αυτόματος ο αποκλεισμός. Στη δεύτερη περίπτωση όμως που δεν θα είναι υποψήφιος, θα πρέπει να κριθεί όμως εάν ενδεχομένως αποτελεί την πραγματική ηγεσία αυτού του κόμματος.
 
Τη σχετική απόφαση για την κάθοδο -ή μη- του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη στις εκλογές αναμένεται να λάβει το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, μέχρι τις 5 Μαΐου.

Την Μεγάλη Τρίτη (11/4) στη Βουλή η ψηφοφορία για το κόμμα Κασιδιάρη. Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά θα ψηφίσουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης