«Δεν υπολόγισα κανένα πολιτικό κόστος για τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 20:50
«Δεν υπολόγισα κανένα πολιτικό κόστος για τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Ακόμη κι αν η Συμφωνία των Πρεσπών είχε κόστος, δεν το σκέφθηκα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το βράδυ της Δευτέρας. «Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία μετά από 30 χρόνια να επιλύσω μία διαφορά που στοίχιζε στη χώρα και τώρα δίνει πλεονεκτήματα δεν σκέφθηκα το κόστος» είπε και πρόσθεσε «ήταν καλή συγκυρία. Και προκάτοχοί μου αν είχαν βρεθεί σε παρόμοια συγκυρία θα είχαν πράξει το ίδιο».

«Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων ζούσε σε μία συλλογική ψευδαίσθηση. Κανείς δεν μιλούσε για ΠΓΔΜ αλλά για Σκόπια και Σκοπιανούς, τους αποκαλούσαμε με το όνομα της πρωτεύουσας του κράτους τους. Εμείς εφαρμόσαμε την εθνική γραμμή που υπήρχε από το 2004» σημείωσε. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς δύο φορές για σύσκεψη ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μία ακραία αντιπολιτευτική στάση. «Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε την συνωμοσιολογική κατηγορία ότι υπήρξε συναλλαγή με τις συντάξεις. Ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να το αποδείξει» είπε για να προσθέσει:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε σαν καταλύτης στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Ενδυναμώνουμε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν φτιάχνουμε το νέο ΠΑΣΟΚ».

«Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη. Είναι στρατηγική επιλογή που δεν θα αλλάξει γιατί συνιστά επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές γιατί θεωρούν ότι είναι η στιγμή να δρέψει τους καρπούς μίας θετικής πορείας. Οι κάλπες θα είναι για τις ευρωεκλογές, κρίσιμες εκλογές, για τις περιφερειακές και για τις δημοτικές ακόμη και για κοινοτάρχες» ανέφερε.

«Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει για να αποφύγει το πικρό ποτήρι που ερχόταν. Το 2000 ο Κώστας Σημίτης αντέστρεψε την διαφορά από τις ευρωεκλογές που έχασε με τέσσερις μονάδες και κέρδισε τις εθνικές» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Μην στοιχηματίζετε για το αποτέλεσμα των εκλογών»

«Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι» ανέφερε και πρόσθεσε «χαίρομαι αν είναι η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι θα είναι εύκολες γι αυτούς. Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμονα τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί στις εκλογές».

«Υπάρχουν υπαρκτά σκάνδαλα και τεχνητή σκανδαλολογία»

Από τη μία πλευρά υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα και από την άλλη υπάρχει «πετσιτολογία», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης».

«Είμαστε ανοικτοί σε κάθε έλεγχο»

Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα να μας το πούνε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Πετσίτη και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πως ζούμε». Θύμισε επίσης ότι παλαιότερα «όταν είπα στην βουλή κανένα πολιτικό πρόσωπο με offshore έτρεχαν να κρυφτούνε».

«Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό δεν υπάρχει σκευωρία»

«Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «το ποιος και με ποιον τρόπο και μέσω ποιών προσώπων έγινε αυτό θα το ψάξει η δικαιοσύνη».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το γεγονός ότι η εισαγγελία διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα δείχνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία. «Αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Πικραμμένο αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε το νόμο περί ευθύνης υπουργών», επεσήμανε. 

«Ιστορική εξέλιξη η αποπληρωμή των δανείων»

«Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι πολύ σημανατική εξέλιξη, η δεύτερη πιο σημαντική μετά την έξοδο από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε επίσης ότι έχουμε ανάπτυξη 2,2 με 2,4 μονάδες, τη μεγαλύτερη στην Ε.Ε., ενώ όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί. Αυτό συμβαίνει είπε, γιατί σήμερα έχουμε ρευστότητα ενώ παρέλαβα άδεια ταμεία. Αυτά δεν τα πέτυχε ο Τσίπρας τα πέτυχε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του.

Για το αφορολόγητο

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν γίνεται ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου εξηγώντας «έχουμε ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων (Ο κ. Μητσοτάκης διαψεύστηκε και σε αυτό όταν έλεγε όταν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές), έχουμε φθηνό δανεισμό, έχουμε ρευστότητα, έχουμε το ΔΝΤ να αποχωρεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε».

«Πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης, εφόσον οι δείκτες στην οικονομία συνεχίσουν να κινούνται θετικά» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «θα εξετάσουμε τι παροχές θα κάνουμε με σχέδιο και με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι με ευκαιριακά και εκλογικά κριτήρια. Μετά το ταξίδι μου στην Κίνα θα συνεδριάσω με τους οικονομικούς υπουργούς και θα λάβω τις οριστικές αποφάσεις. Σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα γυρίσει στην εποχή των ελλειμμάτων».

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του λέγοντας «φυσικά και τα οφέλη της βελτίωσης της οικονομίας θα πρέπει να διανεμηθούν σε όσους έχουν πληρώσει και στην μεσαία τάξη. Διαφωνώ, όμως κάθετα με την αντίληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα τα δώσει αυτά που υπόσχεται έναντι μεταρρυθμίσεων και καταλαβαίνουμε τι εννοεί όταν λέει μεταρρυθμίσεις».

«Δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών, άλλοι έχουν» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει τις εθνικές εκλογές. «Είμαι 11 χρόνια αρχηγός κόμματος και 4,5 πρωθυπουργός. Τα αξιώματα δεν τα διεκδίκησα, τα έφερε η ζωή, δεν είχα ποτέ την δαμόκλειο σπάθη να γίνω πρωθυπουργός για να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση γιατί δεν είμαι γιος πρωθυπουργού» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Γραφειοκρατικά προβλήματα μπλοκάρουν επενδύσεις»

Στα γραφειοκρατικά προβλήματα απέδωσε τις επενδύσεις που έχουν μπλοκάρει όπως το Ελληνικό, ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι υπάρχουν και τα θετικά που είναι η έκρηξη των άμεσων ξένων επενδύσεων που έφθασε στα επίπεδα του 2006 και πρόσθεσε ότι μία σειρά επενδύσεις προχωρούν.

«Χρειάζεται συνολική παρέμβαση για την αναμόρφωση της περιοχής των Εξαρχείων»

Η κατάσταση στα Εξάρχεια δεν διαμορφώθηκε τώρα αλλά χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει σοβαρές επεμβάσεις, έχει εξαρθρώσει συμμορίες. Πιστεύω ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των Εξαρχείων χρειάζεται μία σοβαρή προσπάθεια που δεν θα είναι μόνο καταστολή αλλά σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Πολυτεχνείο για την συνολική αναμόρφωση της περιοχής».

Σε ερώτηση που του έγινε για τις εξελίξεις στην Τουρκία ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θέλουμε έναν αποσταθεροποιημένο γείτονα αλλά έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα και ανοικτούς διαύλους διαλόγου για τα εκκρεμή ζητήματα»

Οι εξελίξεις είναι ιστορικές είπε εξηγώντας «μας δημιουργεί ανησυχία το ενδεχόμενο προσκόλλησης της Τουρκίας σε έναν άλλο άξονα από αυτόν που κινείται η χώρα μας με την αυτονομία της πάντα, αλλά το αντιμετωπίζουμε με την αυτοπεποίθηση μιας αναβαθμισμένης παρουσίας».

Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 21:58