«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και σημείωσε πως θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα.

Αναφέρθηκε δε στον «αναθεωρητισμό που σε συνδυασμό με τις νεοθωμανικές βλέψεις και τις απειλές πολέμου είναι κάτι που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά, στην παράλογη αφήγηση της Τουρκίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε μάλιστα τον κ. Ντάτσιτς για τις δηλώσεις του σχετικά με την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ξεκάθαρη θέση της Σερβίας στο Κυπριακό.

«Η Ελλάδα ήταν και θα είναι πάντα υπέρ της προοπτικής ένταξης της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. «Πιστεύουμε ότι η Σερβία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και ότι η Σερβία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσουμε να τη βοηθάμε προς αυτή την κατεύθυνση».

«Επίσης, πρέπει να διατηρήσουμε την ώθηση της πορείας της περιοχής προς την ενταξιακή διαδικασία και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε τρίτους να επωφεληθούν από τις καθυστερήσεις», επισήμανε. «Πιστεύουμε ότι όλοι στη βαλκανική χερσόνησο πρέπει να έχουν ένα κοινό μέλλον. Και ένα μέλλον που πρέπει να διαμορφώσουμε μαζί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το κοινό μέλλον και να βλέπουμε μπροστά σε 20 χρόνια από τώρα, καθώς ολόκληρη η περιοχή ανήκει στην ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε πως η Ελλάδα επιθυμεί να δει τη Σερβία να συνεχίζει την πορεία της στους θεμελιώδεις τομείς σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και είναι έτοιμη να βοηθήσει γι’ αυτό.

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας.

«Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο πλευρών -η υπογραφή υπάρχει- είναι σημαντική. Και όπως λέμε πάντα, ”pacta sunt servanda”», επισήμανε και προσέθεσε πως στην επίσκεψή του αύριο στην Πρίστινα θα επαναλάβει τα ίδια.

Συζητήθηκε ακόμη η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και δύο τριμερή σχήματα: ένα μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας και ένα άλλο μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας και Αλβανίας.

Οι διμερείς σχέσεις καλύπτουν επίσης και άλλα θέματα: ενέργεια, επικοινωνίες, τουρισμός, εμπόριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημείωσε ο κ. Δένδιας και τόνισε τη βούληση να ενισχυθεί αυτή η πολύ στενή σχέση.

«Η Ελλάδα δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω τις στρατηγικές μας σχέσεις σε όλους τους τομείς», δήλωσε και σημείωσε πως στο ταξίδι τον συνοδεύει η πρέσβειρα Σοφία Γραμματά, η οποία είναι η ειδική απεσταλμένη της Ελλάδας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται το Βελιγράδι την ημέρα που γιορτάζει τον Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη πολλών σερβικών οικογενειών, καθώς και για το γεγονός ότι θα επισκεφθεί τον Σέρβο Πρόεδρο Βούτσιτς στο σπίτι του την ημέρα του Προστάτη Αγίου. Οι Σέρβοι γιορτάζουν τον Άγιο Νικόλαο στις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το παλαιό, Ιουλιανό ημερολόγιο.

«Η μισή Σερβία γιορτάζει σήμερα. Και είμαι τόσο περήφανος και τόσο χαρούμενος που είμαι μέρος αυτού», ανέφερε. «Ο Άγιος Νικόλαος με προστατεύει σε όλη μου τη ζωή. Έχει πάντα μια θέση, όχι μόνο στο γραφείο μου αλλά, αν μου επιτρέπετε να πω, στο σπίτι μου με την οικογένειά μου και, κυρίως, στην καρδιά μου».

Ανέφερε τέλος πως μίλησε με τον προπονητή Ζέλικο Ομπράντοβιτς που βρισκόταν σήμερα στο Βελιγράδι, έναν από τους πιο πολύτιμους προπονητές στο μπάσκετ σήμερα στον κόσμο, όπως είπε.

«Η στενή μας συνεργασία, η συνεργασία, όχι μόνο μεταξύ της κυβέρνησης, αλλά και μεταξύ μας και μεταξύ του Προέδρου Βούτσιτς και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της περιοχής», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης