Πολύ ουσιαστική και σε πολύ καλό κλίμα ήταν η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών ΥΠΕΞ Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κύριο αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις που, όπως διαπίστωσαν και οι δύο πλευρές, ότι διανύουν την καλύτερη περίοδό τους. Διαπιστώθηκε επίσης σύμπτωση απόψεων και ευθυγράμμιση συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου τονίστηκε ο σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που έχει προωθήσει μαζί με τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο για την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο, που πρόκειται να συζητηθεί προσεχώς στο Κογκρέσο. Χαρακτήρισε την Ελλάδα αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή και χαιρέτισε την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα στην επίλυση του ονοματολογικού, που συνιστά την πρώτη περίπτωση ειρηνικής επίλυσης διαφορών στα Βαλκάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης διεθνείς εξελίξεις και η κατάσταση στη Βενεζουέλα. Αναφορικά με την τελευταία ο Γ. Κατρούγκαλος ανέλυσε την ελληνική θέση που συμπίπτει πλήρως με τη θέση της Ε.Ε. και ενημέρωσε τον Αμερικανό γερουσιαστή για τις προσπάθειες της Ελλάδας προς υποστήριξη του έργου της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, στο πλαίσιο των οποίων ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Φρ. Σούκρε είχε συνάντηση χθες με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Κ. Δουζίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης