«Διαζύγιο αλά ελληνικά» («My big fat Greek divorce») είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του περιοδικού Economist, που παραφράζει τον τίτλο της γνωστής ταινίας της Νία Βαρντάλος «Γάμος αλά ελληνικά» («My Big Fat Greek Wedding») για να σχολιάσει τις εξελίξεις στις διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Το να αποφευχθεί το διαζύγιο (μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης) θα είναι καλό για όλους, όμως αυτός ο γάμος δεν αξίζει να σωθεί με κάθε τίμημα, επισημαίνεται σε σημερινό άρθρο του Economist«Ποτέ δεν είναι ευχάριστο να παρακολουθείς μία σχέση να διαλύεται» γράφει ο συντάκτης του άρθρου, σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κατηγορεί τους πιστωτές ότι θέλουν να ταπεινώσουν τη χώρα του και το ΔΝΤ για εγκληματικές ευθύνες στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παράλληλα, συνεχίζει ο συντάκτης, «επιφανείς πολιτικοί της Ευρωζώνης δηλώνουν ξεκάθαρα ότι εάν τις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει συμφωνία για την παροχή ρευστότητας, τότε πλησιάζουν η χρεοκοπία και το Grexit».

Τσίπρας Vs Μέρκελ

Σύμφωνα με το περιοδικό, η διαπραγμάτευση μπορεί να εξελιχθεί σε απευθείας διαμάχη του Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Η συμφωνία μπορεί να είναι εφικτή, όμως οι εμπλεκόμενες πλευρές απεχθάνονται η μία την άλλη. Αν επρόκειτο για γάμο, οι δικηγόροι θα είχαν “κυκλώσει” αυτήν τη σχέση. Το διαζύγιο θα είναι καταστροφή για όλους. Όμως εάν Ελλάδα και Ευρωζώνη δεν αλλάξουν τους όρους της σχέσης τους, τότε ακόμα και εάν παραμείνουν μαζί η κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη» σημειώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συντάκτης του άρθρου στρέφεται και κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «ανέλαβε μία κακή κατάσταση και την έκανε χειρότερη».

«Το 2014 η ελληνική οικονομία παρουσίαζε ανάπτυξη. Τώρα, συρρικνώνεται και πάλι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ανίκανος και πιο πελατειακός από τους προκατόχους του, αλλά κι επειδή οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις απορρόφησαν όλη την ενέργεια και την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ και γύρισαν τη χώρα χρόνια πίσω. Οι αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους, δισεκατομμύρια ευρώ βγήκαν απ’ τις τράπεζες, οι επενδυτές απομακρύνθηκαν» γράφει.

«Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να παραμένουν στο ευρώ. Αλλά οι πολιτικοί τους, αντί να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στο σπίτι τους, στρέφονται στο Βερολίνο προς βοήθεια. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει πως, αν αυτό δεν αλλάξει, οι δανειστές θα χάσουν την υπομονή τους. Το να αποφευχθεί το διαζύγιο θα είναι καλό για όλους, όμως αυτός ο γάμος δεν αξίζει να σωθεί με κάθε τίμημα» καταλήγει το άρθρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης