Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σλοβακίας, οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με το Σλοβάκο ομόλογο του Γιαροσλάβ Ναντ στη Μπρατισλάβα.

Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Ναντ τόνισαν ότι οι δύο χώρες καταδικάζουν όλες τις αναθεωρητικές ενέργειες, οι οποίες έχουν καταστεί σημαντική απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια και αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο και τις θεμελιώδεις αρχές, στις οποίες έχει βασιστεί η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, επανέλαβαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και αμφισβητεί την σταθερότητα της Ευρώπης, ενώ επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα τους για συνέχιση της ακλόνητης υποστήριξης προς την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο.

Επίσης, συμφώνησαν στην ανάγκη στενής και αμοιβαία ενισχυτικής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας υπόψη το νέο περιβάλλον ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περαιτέρω, συμφώνησαν να διερευνήσουν τομείς αμοιβαία επωφελών έργων μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών.

Επίσης, στη συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας συζητήθηκαν οι αμυντικές προτεραιότητες των δύο χωρών και οι προσπάθειες για την αύξηση των αμυντικών τους προϋπολογισμών και τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών τους δυνατοτήτων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε την πάγια θέση ότι για την ταχύτερη επίτευξη αυτού του στόχου, οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να εξαιρεθούν από τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο έλλειμμα και οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές μας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις τρέχουσες ανάγκες ασφάλειας και το γεωπολιτικό περιβάλλον.

Τέλος, οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι εντάσεις έχουν οξυνθεί πρόσφατα, εξαιτίας προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά της Ελλάδας, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μετέβη σήμερα, στη Μπρατισλάβα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του , κατόπιν προσκλήσεως του Σλοβάκου ομολόγου του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης