Ευκαιρία βρήκε πάλι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επιτεθεί στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Kατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τρίτη, με τον Φινλανδό ομόλογό του Πέεκα Χάβιστο έστρεψε τα πυρά του κατά της χώρας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως φρουρεί τα σύνορα της Ευρώπης, ενώ τα σύνορα της Ευρώπης στον Νότο και στην Ανατολή ξεκινούν από την Τουρκία», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η Frontex έχει στηρίξει την απάνθρωπη συμπεριφορά της Ελλάδας στα σύνορα και τις επαναπροωθήσεις. Τα βίντεο, τα ντοκουμέντα τα μοιραστήκαμε και με την ΕΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός ΥΠΕΞ αρνήθηκε τις κατηγορίες Τσαβούσογλου και υπερασπίστηκε την Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες υποδοχής προσφύγων.

«Πρέπει να υπερασπιστώ την Ευρώπη και τη Frontex, αλλά και όλο το σύστημα προστασίας των συνόρων. Πρόσφατα, το φθινόπωρο, είδαμε τι συνέβη στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, στη Λετονία. Εκεί, υπήρξε ένα πλασματικό κύμα προσφύγων, καθώς οι πρόσφυγες απωθήθηκαν από τους στρατιώτες της Λευκορωσίας προς τα σύνορα της Πολωνίας, Λιθουανίας και Λετονίας.

Εκεί, προσπαθήσαμε να λύσουμε το θέμα σε συνεργασία με τις χώρες αυτές και τη Frontex. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, όμως, πως η Ελλάδα και η Ιταλία δέχονται μεγάλη πίεση. Πρέπει να σηκώσουμε από κοινού το βάρος αυτού του προσφυγικού κύματος. Αυτές οι χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρέπει να τις υποστηρίζουμε απέναντι στο προσφυγικό κύμα που προέρχεται και από τη Μεσόγειο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης