Τη διαβεβαίωση ότι η διερεύνηση για το δυστύχημα των Τεμπών θα φτάσει μέχρι το τέλος, έδωσε στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα έως τώρα δεδομένα της τραγωδίας ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε στην Επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής για την τραγωδία στα Τέμπη και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επεσήμανε σε έναν μήνα από τώρα θα είναι έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να προκηρυχθεί διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για να στελεχωθεί σε ανώτατο επίπεδο ο ΟΣΕ.

Σχετικά με τις συμβάσεις και το σύστημα τηλεδιοίκησης ο υπουργός τόνισε ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2023 και μάλιστα για το βόρειο κομμάτι θα είναι έτοιμο έως τέλος Ιουνίου, ενώ για το νότιο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «ήταν το αποτέλεσμα μιας αλληλουχίας λαθών. Μολονότι ήταν σε πλήρη λειτουργία η τηλεδιοίκηση στο σημείο. Ήταν υποχρέωση των σταθμαρχών να χαράσσουν αυτόματη πορεία στον πίνακα αυτό δεν συνέβη. Έγινε χειροκίνητα. Τοποθετήθηκαν λάθος τα κλειδιά και δεν υπήρξε μετέπειτα παρακολούθηση του πίνακα αλλά επίσης δεν υπήρξε και καμία ενημέρωση από την αμαξοστοιχία ότι μπαίνει σε άλλη γραμμή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ.Γεραπετρίτης έκανε στη συνέχεια εκτενή αναφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για την ασφαλή επανεκκίνηση των δρομολογίων και του μεταφορικού έργου. 

-Είναι αναγκαίο να επανεκκινήσει ο σιδηρόδρομος, είπε, τόσο για τον ίδιο τον σιδηρόδρομο και τις υποδομές του, όσο και για την εμπιστοσύνη προς το μέσο από τους πολίτες. Θα βρίσκομαι στην Κομισιόν την άλλη εβδομάδα για να εξασφαλίσω πρόσθετους πόρους, για την ασφάλεια, την υποδομή, τη λειτουργία, τη στελέχωση. 

Τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω τα θύματα, ούτε είναι παρηγοριά ότι σύντομα τα τρένα μας θα είναι πιο ασφαλή. θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να μη συμβεί αυτό ποτέ ξανά. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης