Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του, «χαιρετίζει τους χιλιάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες του πολιτισμού που αγωνίζονται πανελλαδικά για το δικαίωμά τους να δημιουργούν και να ζουν από τη δημιουργία τους, αναζητώντας ένα δρόμο για να απαλλαγούν από τα μεγάλα προβλήματα που τους πνίγουν».

«Η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική ισχυριζόμενη ότι έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να συνεχιστεί η περίφημη “ανάπτυξη” από την οποία όλοι τάχα θα ωφεληθούν. Όμως δεν λέει την αλήθεια. Αυτό που όλοι μας ζούμε σήμερα δεν είναι μόνο μια επιδημική κρίση, που μπορεί να ξεπεραστεί με υγειονομικά μέτρα και μέσα. Είναι μια νέα οικονομική κρίση του καπιταλισμού, που η πανδημία έγινε ο καταλύτης για να επιταχύνει την εκδήλωσή της. Οι ρυθμοί παγκόσμιας ύφεσης την προανήγγελλαν από το 2019 και τα αστικά οικονομικά επιτελεία προέβλεπαν από τότε την εμφάνισή της» προσθέτει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνει, επίσης, ότι «όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι κίνδυνοι από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων μεγαλώνουν».

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι «στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, στο έδαφος των κατευθύνσεων της ΕΕ, προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και πριν του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το τρίπτυχο «ψηφιακός μετασχηματισμός», «εξωστρέφεια», «ανταγωνιστικότητα-επιχειρηματικότητα». Ερμηνευμένες οι έννοιες αυτές σημαίνουν μεγαλύτερη κερδοφορία των επενδύσεων στον πολιτισμό, με υπερεκμετάλλευση των καλλιτεχνών και συγκέντρωση της πολιτιστικής παραγωγής σε μεγάλους ομίλους. Οι αντιδραστικές αυτές αναδιαρθρώσεις με πρόσχημα τα περιοριστικά μέτρα επιχειρείται να επισπευστούν και να νομιμοποιηθούν στις συνειδήσεις των εργαζομένων στον πολιτισμό».

Τονίζει ότι «αυτό που το κεφάλαιο επιδιώκει στον πολιτισμό είναι οι πολλαπλάσιας κερδοφορίας πολιτιστικές παραγωγές, που με την ψηφιακή αναπαραγωγή τους, θα απευθύνονται σε πλατύτερο κοινό αποφέροντας πολύ περισσότερα κέρδη στις πολιτιστικές επιχειρήσεις, μεγαλύτερη φτώχεια και εκμετάλλευση στους πραγματικούς δημιουργούς τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επισημοποιεί «την ολοσχερή παραχώρηση των οικονομικών και ηθικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών πάνω στο έργο τους, στους επιχειρηματίες. Χωρίς αυτούς μάλιστα, κανένας μεμονωμένος καλλιτέχνης δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις δράσεις του ΥΠΠΟΑ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «από τις αναστολές, την εκ περιτροπής εργασία, την εντατικοποίηση, την τηλεργασία του «όλη μέρα στο laptop», τη διεύρυνση δηλαδή του κλεμμένου χρόνου εργασίας, κάποιοι ωφελούνται και δεν είναι οι εργαζόμενοι, ούτε οι μικροί επαγγελματίες. Είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα βγουν ενισχυμένοι, αφού η κρίση θα οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδες μικρότερες επιχειρήσεις και σε διόγκωση της ανεργίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ, διαγωνίζονται μάλιστα για το ποιος προτείνει το καλύτερο πακέτο στήριξης των μεγάλων ομίλων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά το «μητρώο καλλιτεχνών» τονίζεται πως «είναι ένα εργαλείο που όσο και να βελτιωθεί τεχνικά, θα λειτουργεί σαν «κόφτης» της καλλιτεχνικής ιδιότητας, θα αξιοποιείται για να «διαιρεί» τους καλλιτέχνες σε επαγγελματίες και μη, επιτυχημένους και όχι. Την ίδια ώρα θα γίνει το όχημα για να «οργανωθούν» από κοινού καλλιτέχνες, εργαζόμενοι δημιουργοί με τους εκμεταλλευτές τους, αφού στο ίδιο μητρώο θα συμπεριλαμβάνονται και οι μεγαλοεπιχειρηματίες ή τα στελέχη τους στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες επιδιώκουν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη λεγόμενη «δημιουργική οικονομία».

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει ελπιδοφόρες τις πρόσφατες κινητοποιήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου και τονίζει πως «η αναγκαιότητα οργάνωσης των καλλιτεχνικών κλάδων και ο συντονισμός τους απέναντι στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, συνειδητοποιείται ολοένα και περισσότερο».

Υπογραμμίζοντας ότι το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η πλατειά συσπείρωση και συστράτευση στον αγώνα, η συμπόρευση των μισθωτών με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, που μέχρι σήμερα πέτυχε ο κόσμος του πολιτισμού, είναι η αρχή. Τώρα είναι ανάγκη να συνεχίσει και να κλιμακώσει την πάλη του, να προετοιμαστεί για τις πιο δύσκολες μέρες που έρχονται, να συντονιστεί μέσα από τη δράση και την τέχνη του, με τον αγώνα των υπόλοιπων εργαζόμενων που ζουν την ίδια βαρβαρότητα, μέχρι να απαλλαγούμε οριστικά από αυτή».

«Την απελευθέρωση της τέχνης, της ανθρώπινης δημιουργικότητας γενικότερα, μπορεί να την φέρει μόνο η κοινωνία που έχει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του για συνεχή άνοδο του βιοτικού, μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου. Ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός έχοντας ως στόχο τη διαμόρφωση του ολόπλευρου ανθρώπου δημιουργεί τους όρους για μια χωρίς προηγούμενο διάδοση της τέχνης και για μια τέτοια αναγνώριση της σημασίας της, που σε κανένα προηγούμενο κοινωνικό σύστημα δεν υπήρξε» τονίζει, το ΚΚΕ.

«Δικαίωμα στην εργασία, τη δημιουργία και τη ζωή για όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό

Πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα αποκλειστικά στους δημιουργούς του καλλιτεχνικού έργου

Τέχνη για την πνευματική ανάπτυξη των πολλών και όχι για την κερδοφορία των λίγων» καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης