Κεραυνοί Νίκου Παππά στη Βουλή για Nova - Μαρινάκη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019, 17:23
Κεραυνοί Νίκου Παππά στη Βουλή  για Nova - Μαρινάκη

Ερώτηση για την προωθούμενη εξαγορά της Nova από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη κατέθεσαν ο Νίκος Παππάς και άλλοι 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. 

«Δημιουργείται αδιαφάνεια και άνιση μεταχείριση που θα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τις άλλες ομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός αναφερόμενος στην ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή και συμπλήρωσε «από τη στιγμή που μια ποδοσφαιρική ομάδα θα ελέγχει τις χρηματορροές άλλων ομάδων τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων».

Μιλώντας στο Metropolis FM ο πρώην υπουργός σημείωσε: «Το ποδόσφαιρο έχει δομικά προβλήματα και οι τελευταίες εξελίξεις τα αναδεικνύουν με εκκωφαντικό τρόπο. Η προοπτική εξαγοράς της Nova από επιχειρηματία ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας θα φέρει μια ποδοσφαιρική ομάδα να ελέγχει τις χρηματορροές των άλλων ομάδων. Μιλάμε για μια τυπική περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων. Θα αποτελεί έναν μοχλό πίεσης στις άλλες ομάδες και θα εισάγει ένα ισχυρό στοιχείο αδιαφάνειας και άνισης μεταχείρισης.

Γνωρίζετε πολύ καλά πως αν εξαιρέσει κανείς 3-4 ομάδες, για τις υπόλοιπες το μπάτζετ εξαρτάται από την τηλεόραση. Αυτές οι ομάδες πολύ εύκολα θα μπορούν να υποκύπτουν σε πιέσεις που θα συνδέονται με τη δυνατότητα να ελέγχει κάποιες τις χρηματορροές προς αυτές. Υπάρχει ζήτημα πραγματικού ασυμβιβάστου, με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η επιτροπή ανταγωνισμού. Είναι μια ανεξάρτητη αρχή, για την οποία είδαμε πως υπήρχε εξαρχής από τη νέα κυβέρνηση η ζέση και η βιασύνη να αλλάξει η σύνθεσή της.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στον Τύπο. Στη Θεσσαλονίκη οι εφημερίδες αργούν να φτάσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου διανομής είναι και ιδιοκτήτης εφημερίδας. Διανέμει, δηλαδή, και τους ανταγωνιστές του.

Μήπως το γεγονός ότι η επιτροπή ανταγωνισμού ανέδειξε και πήρε πρωτοβουλίες πάνω σε αυτά τα θέματα ήταν αυτό που πυροδότησε τις εξελίξεις για τις αλλαγές;».

Για το φαινόμενο συγκέντρωσης πολλών μέσων ενημέρωσης στην ιδιοκτησία ενός επιχειρηματία και την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης με την ενεργό συμμετοχή της ΕΡΤ στο ποδόσφαιρο o Νίκος Παππάς είπε: «Τα ζητήματα αυτά τα αναδεικνύουμε στη διατύπωση της ερώτησης, και θα τα συζητήσουμε και στη Βουλή. Εμείς, ως προηγούμενη κυβέρνηση, είχαμε προχωρήσει σε μια δυναμική παρουσία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στο ποδόσφαιρο. Πήρε τα δικαιώματα αρκετών ομάδων και θέλαμε να υπογράψουμε συμβόλαιο και με άλλες μεγάλες ομάδες. Η Δημόσια τηλεόραση είναι ουδέτερη για το ποιος θα πάρει το Πρωτάθλημα. Θέλαμε την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου, να αυξηθούν τα εισιτήρια, οι υπεραξίες των παικτών, να βλέπει ο κόσμος δωρεάν ποδόσφαιρο και αυτή η επιλογή πάει προς τα πίσω εις βάρος των δικαιωμάτων του Έλληνα φιλάθλου και της αξιοπιστίας του ποδοσφαίρου».

Τέλος ο Νίκος Παππάς δήλωσε αναφερόμενος στην επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η επίκαιρη επερώτηση θέτει πολύ σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας. Θέτει ζητήματα του επαγγελματικού αθλητισμού, ζητήματα Τύπου αλλά και ένα ζήτημα διαχείρισης των τραπεζών. Διότι στα δημοσιεύματα διαβάζουμε ότι προωθείται ένα κούρεμα των δανείων της Nova, για το οποίο η λέξη εξωφρενικό είναι μάλλον επιεικής για να το περιγράψει. Επειδή οι τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες από τα χρήματα του ελληνικού λαού να έχουν τον νου τους για το πώς θα πολιτευτούν στο ζήτημα αυτό. Όλα αυτά την ώρα που μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις πιέζονται γιατί δεν μπορούν να βρουν 20 χιλιάρικα».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019, 17:24