Κυριάκος Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: «Ζήτησα εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020, 15:19
Κυριάκος Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: «Ζήτησα εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, στην οποία μεταξύ άλλων τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας.

«Το θέμα δεν επρόκειτο να συζητηθεί» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. «Δεν ήταν στην ημερησία διάταξη» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις».

Αναφερόμενος στο κλίμα που συνάντησε στη Σύνοδο Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από μια στιγμή στην άλλη. Είναι σαν ένα υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, αλλά όταν στρίψει μένει σταθερά στη νέα κατεύθυνση».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «χώρες που προσδοκούσαν σε μια πιο θετική εξέλιξη μετά την προηγούμενη Σύνοδο αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από τη στάση της Τουρκίας και την έξοδο του Oruc Reis. Όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει τη στάση της σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο χώρες που είναι ακόμη προβληματισμένες θα πείθονται ότι αυτό που δεν μπορεί τελικά να αμφισβητηθεί είναι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία. Και αυτή αποτυπώθηκε από τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου που είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θέλει να πιστεύει ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, υπονοώντας ότι η Άγκυρα τελικά θα αλλάξει στάση, αλλά προειδοποίησε λέγοντας: «Μη φανταστεί κανείς όμως ότι η Ευρώπη δεν έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε λήψη μέτρων που θα είναι επώδυνα».

Ο Δεκέμβριος καταληκτική ημερομηνία για κυρώσεις

«Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21 λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο».

Θέσαμε ζήτημα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».

Στην Ευρώπη τα πράγματα λόγω κορωνοϊού τείνουν να βγουν εκτός ελέγχου

«Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε εντονότατα προβληματισμένοι για τις τάσεις αύξησης του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε καταφέρει στην Ελλάδα τις τελευταίες 3 εβδομάδες να κρατήσουμε τα κρούσματα μας σε ένα σχετικά σταθερό σημείο» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Επισήμανε ότι στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες ξεπεράσαμε τα 20.000 τεστ. «Ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2%. Ο δείκτης θετικότητας για παράδειγμα στο Βέλγιο έχει ξεπεράσει το 10%. Αυτό λέει κάτι για το πόσο διαδεδομένη είναι η μετάδοση του ιού στην κοινότητα» είπε και πρόσθεσε «Έχουμε με τις συμβουλές των ειδικών μια πολύ ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση των βαθμών επικινδυνότητας και στη χώρα μας. Είχαμε πράγματι ένα στοχευμένο πρόβλημα στην Κοζάνη. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να πάμε στο καθεστώς της πιο αυξημένης προστασίας στο επίπεδο 4 για την περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης και αποδεχθήκαμε την εισήγησή τους για 14 ημέρες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά τα τοπικά περιοριστικά μέτρα θα είναι αποτελεσματικά εκεί που έχουμε μια διασπορά του ιού η οποία ξεφεύγει από τα ανεκτά επίπεδα. Μέχρι στιγμής αυτό συμβαίνει μόνο στη Κοζάνη».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μην βλέπουμε αυτό που γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου σε πολλές χώρες τα πράγματα τείνουν να ξεφεύγουν εκτός ελέγχου και αυτό θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει και εμάς να παραμένουμε πολύ συνεπείς στην εφαρμογή των μέτρων που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί».

Επίσης σημείωσε ότι υπάρχει ένα επίπεδο απόλυτου αριθμού κρουσμάτων πάνω από το οποίο ο εντοπισμός των στενών επαφών καθίσταται παντελώς αδύνατος. «Αν φτάσεις σε αυτό το επίπεδο το μόνο που μπορεί να κάνεις είναι να πάρεις τοπικά ή άλλα οριζόντια μέτρα. Είναι αυτό που αναγκάστηκε να κάνει η Γαλλία για την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και όχι μόνο» είπε.

Συμπλήρωσε ότι σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιο μας αποτελούν τα γρήγορα τεστ, τα οποία δοκιμάζονται στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό. «Ήμασταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που τα προμηθεύτηκε. Με τα τεστ αυτά μπορούμε να πάρουμε το αποτέλεσμα πολύ γρήγορα εντός μισής ώρας, άρα δεν χάνουμε την μία ή δύο ημέρες όπου κάποιος δεν γνωρίζει αν είναι ή δεν είναι θετικός» είπε.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία από όλους τους συναδέλφους μου για το πρόβλημα αυτό και σημείωσε ότι εξέφρασαν την έντονη παρότρυνση προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να τελειώσει επιτέλους η συζήτηση της επικύρωσης των αποφάσεων που λήφθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. «Διότι όσο τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτά που περιμέναμε, αν όχι στην Ελλάδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη τόσο θα επηρεάζονται οι ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο πιο βαθιά μπορεί να είναι η ευρωπαϊκή ύφεση για 2020, τόσο πιο καθοριστικό γίνεται να μην καθυστερήσουμε στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης» είπε.

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση στην συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Εκφράζω την ευχή μου ότι τα πράγματα στο μέτωπο του κορωνοιού θα πάνε καλύτερα και τον Δεκέμβριο θα ξαναβρεθούμε στις Βρυξέλλες».

Έντονη ανησυχία για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

«Έχουμε μια πολύ μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για το ζήτημα του κορωνοϊού και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το πότε θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου.

«Να επισημάνω ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία όλων μας για το δεύτερο κύμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Έχουμε πια έναν ευρωπαϊκό χάρτη ανά περιφέρεια ο οποίος αποτυπώνει το επίπεδο κινδύνου με κοινά κριτήρια. Θεωρώ θετικό ότι η Ελλάδα, όπως φαίνεται ακόμα, είναι μία από τις χώρες που τα καταφέρνει σχετικά καλύτερα σε σχέση με δυτική και ανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή αν δεν είμαστε προσεκτικοί, αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα των ειδικών».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι έθεσε στη Σύνοδο το ζήτημα της προετοιμασίας για την επόμενη ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, τονίζοντας ότι «όλοι ελπίζουμε ότι την άνοιξη θα έχουμε εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και κοινά πρωτόκολλα».

«Θέλουμε μια εμπορική σχέση με τη Βρετανία»

«Εκφράσαμε την επιθυμία μας να έχουμε λειτουργική, εμπορική σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα του Brexit. «Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε συμφωνία. Και μία κακή συμφωνία είναι χειρότερη από το να μην έχουμε καθόλου. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί έστω και τελευταία στιγμή πρόοδος» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική: «Σήμερα το πρωί συζητήσαμε για τη σχέση που πρέπει να έχει η ΕΕ συνολικά με την Αφρική. Έχει πληθυσμό 1,3 δισ. και βέβαια το 70% είναι κάτω των 30. Η Ελλάδα γειτονεύει με την Αφρική, θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αυτή η πολιτική ατζέντα.

»Επιμείναμε αρκετές χώρες ώστε να προστεθεί στο κείμενο ρητή αναφορά σε πολιτικές επιστροφών και επανεισδοχής».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020, 16:37