Λίγο μετά τις 22.45 ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή  για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, τον πρώτο εκτός μνημονίων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ψήφισαν συνολικά 297. Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν 154 βουλευτές, καθώς πέραν των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπερψήφισε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης. Κατά τάχθηκαν 143.

«Σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 8 χρόνια λιτότητας. Τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είμαι από το 2009 σε αυτήν εδώ την αίθουσα παρακολουθώ από παιδί τη Βουλή δεν έχω ξαναδεί πολιτικό αρχηγό να απευθύνεται με αυτό το ιταμό ύφος σε εκλεγμένους βουλευτές. είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αντιπαράθεση του προέδρου της ΝΔ με τον πρόεδρο τη Βουλής . «Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι τσιφλίκι σας αλλά ο ναός της Δημοκρατίας. Αυτή η έπαρση είναι επικίνδυνη για ανθρώπους που διεκδικούν εξουσία».

Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε στην ομιλία του τον ίδιο ολισθηρό δρόμο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της χώρας ότι έκανε συναλλαγή στο θέμα του μακεδονικού, ανέφερε. Η συναλλαγή θέλει δύο. Γιατί δεν κατονομάζετε; Με ποιον έκανα αυτή τη συναλλαγή. Αυτό το ολίσθημα αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αποδεικνύετε ότι είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν και με συνθήματα Μιχαλολιάκου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα ήρθε μια νέα τροπολογία στη Βουλή των Σκοπίων που λέει ότι αυτό που καθορίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών είναι η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα Αν ψηφιστεί θα βγείτε να πείτε ότι όσα λέγατε ήταν λόγια του αέρα; ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την Αλβανία τόνισε πως αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής. Μετά από έναν οικονομικό όλεθρο. Μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδώνα. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε ;

Η ΝΔ δεν ήταν στην κυβέρνηση όταν το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 15%; Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ και εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%. Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε ; Που έχετε πάρει αγκαλιά τον κο Σαμαρά τον πρωθυπουργό της καταστροφής και επαίρεστε για τα κατορθώματά του, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

«Μας λέτε ψηφίσατε το χειρότερο μνημόνιο. Θέλετε να συγκρίνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή ;
Αν συμπεριλάβουμε και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος για τα τρία τελευταία χρόνια, εμείς είχαμε συνολικά μια ήπια προσαρμογή περίπου 6,4 δισ. Εσείς από το 2014 είχατε μέτρα 65 δισ. Η δική σας δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε πιο σκληρή και χωρίς κανένα αποτέλεσμα.Στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι αλλά οι άνθρωποι που λεηλατήσατε και τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον..Από το 2010 ως και το 2014, η χώρα απώλεσε το ¼ του εθνικού της πλούτου. Αν το απλώσουμε στην πενταετία, κατά μέσο όρο είχαμε ύφεση 5,5% για κάθε χρόνο. Από το 2015 ως και σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η χώρα στο τέλος του 2018 αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης, με την ανάπτυξη να φτάνει πέρυσι στο 1,5%, φέτος πάνω από 2%, και ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται του χρόνου, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό. Προσπαθείτε διαρκώς να φτιάξετε μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να κατασκευάσετε επιχειρήματα.»

«Είχατε στείλει την πέμπτη αξιολόγηση στις καλένδες και το πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτός πορείας, σύμφωνα με τους Θεσμούς. Είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% σε βάθος τετραετίας και 4% ως το 2060, και μας κατηγορείτε ότι κάναμε το τέταρτο μνημόνιο τη στιγμή που δεν καταφέρατε να πιάσετε όχι το στόχο του 1,5%, ούτε καν θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα για το 2014. Το πιο εγκληματικό ότι παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση. Και στελέχη σας καλούσαν σε bank run, ενώ ήσασταν ακόμη εσείς στη κυβέρνηση. Δικά σας στελέχη καλούσαν ενόψει εκλογών τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Έχετε το θράσος να μιλάτε για ανεργία όταν επί των ημερών σας η ανεργία έφτασε στο ιλιγγιώδες 28%. Εμείς, μέσα σε 3,5 χρόνια έχουμε καταφέρει να αποκλιμακώσουμε την ανεργία σήμερα στο 18,3%, έχοντας δημιουργήσει 350.000 νέες θέσεις εργασίας. Το υψηλότερο ποσοστό της ανεργίας ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 επί κυβερνήσεων Σαμαρά. Το σχέδιο μας είναι να φθάσουμε την ανεργία στο 15% μέσα στην επόμενη διετία και σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, όταν θα ολοκληρώνουμε και την επόμενη τετραετία που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, να έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Καμμένος: «Ψηφίζουμε σήμερα τον προϋπολογισμό ενός ελεύθερου κράτους»

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας. Μια ημέρα που γίνεται πράξη μια δέσμευση απέναντι στο έθνος, απέναντι στους προγόνους μας αλλά και απέναντι στις πολιτικές μας δεσμεύσεις που αναλάβαμε πριν συγκροτήσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», είπε ξεκινώντας την ομιλία του, στη Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Ήταν μια δέσμευση που περιλαμβανόταν στην ιδρυτική διακήρυξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να φτάσουμε στη συζήτηση ενός προϋπολογισμού που δεν κατέχεται από μνημόνια, ενός προϋπολογισμού που δεν θα υποδεικνύεται από τους πιστωτές, ενός προϋπολογισμού που θα ανακτά την εθνική κυριαρχία της χώρας», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να υπογραμμίσει ότι «σήμερα γίνεται πράξη αυτή η δέσμευση, καθώς είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ενός ελεύθερου κράτους μετά από μια δεκαετή κρίση».

Ο φυσικός πλούτος

«Δεν είναι μόνο η ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας», επέμεινε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι αυτή τη χρονιά, αρχής γενομένης με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, η Ελλάδα πλέον είναι ελεύθερη να εκμεταλλευτεί τον εθνικό της πλούτο και ιδιαίτερα τον υποθαλάσσιο και υπόγειο πλούτο με συμφωνίες για το φυσικό αέριο που θα αλλάξουν εντελώς τη μορφή της χώρας. Στο κλίμα αυτό, τόνισε ότι οι Ανεξάρτητες Έλληνες εδώ και καιρό είχαν επισημάνει την ανάγκη εκμετάλλευσης των ελληνικών αποθεμάτων και αξιοποίηση τους από την Ελλάδα και όχι από κάποιο σχήμα εκχώρησης δημόσιας περιουσίας με έδρα το Λουξεμβούργο, “όπως είχε προσυπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση”. Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι αυτός ήταν στόχος απαρέγκλιτος των δανειστών, ήταν ο κύριος λόγος που Ελλάδα που μπήκε στην κρίση, ήταν ο κύριος λόγος που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο.

«Αυτή η ιστορική στιγμή προετοιμάστηκε προσεκτικά από την κυβέρνηση, από το σύνολο της κυβέρνησης, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και θέλω να συγχαρώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γι΄αυτό το αποτέλεσμα, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το υπουργείο Εξωτερικών, διότι η θέση της χώρας σήμερα έχει πολύ μεγάλη διαφορά από τη θέση που βρισκόταν το 2012 ακόμα και το 2014», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και επισήμανε ότι «η Ελλάδα, με διμερείς και τριμερείς και τετραμερείς συμφωνίες, μέσω της Κύπρου, στον νότο με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα ΗΑΕ και στον βορρά με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από μέρος του προβλήματος έγινε άξονας σταθερότητας και η λύση».

Πλέον έχουμε δέσει συμμαχίες που βοηθούν τη μετεξέλιξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, είπε ο κ. Καμμένος και επισήμανε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη συζήτηση της στρατηγικής συμφωνίας με την Ελλάδα, έβαλε τη χώρα στο λεγόμενο plan A, που σημαίνει ότι η Ελλάδα πλέον αποτελεί τον πρώτο και κύριο σύμμαχο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά την ενέργεια». Στις θετικές αυτές εξελίξεις συμπεριέλαβε ότι σε λίγο καιρό θα προχωρήσει ο αγωγός σύνδεσης των αποθεμάτων από την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, μέσω της Κρήτης και της Δ. Ελλάδος, «ένας αγωγός που θα ανατρέψει τη γεωπολιτική κατάσταση της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη». Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «ήδη στην Αλεξανδρούπολη χτίζεται η κύρια τράπεζα αποθεμάτων ενέργειας που θα βοηθήσει την απεξάρτηση της Ευρώπης από το μονοπώλιο της ενέργειας μέχρι τώρα». Αυτό σημαίνει ασφάλεια για τη χώρα και το πέρασμα σε μια νέα εποχή, είπε ο Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι «αυτές οι συμμαχίες έγιναν κατόπιν αποφάσεων της κυβέρνησης, με πολύ δουλειά, με κόπο, με εμπλοκή των ΕΔ που παρά την πίεση που δέχθηκαν όλη την περίοδο της κρίσης, έμειναν όρθιες και σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να διεξάγει ασκήσεις, στην πολεμική αεροπορία, με καλεσμένο το Ισραήλ και αραβικές χώρες».

«Όλη αυτή η πολιτική είναι που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Αλλά η οικονομική κρίση δεν ήταν η μόνη που έπληξε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Η οικονομική κρίση ήταν μόνιμα και κρίση ηθικών αξιών», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για να υπογραμμίσει: «Ποτέ δεν ήταν οικονομικό το πλιάτσικο στον έρανο για τον καρκίνο από τον Ερυθρό Σταυρό, οι σκανδαλώδεις τροπολογίες προς όφελος των πολυεθνικών των φαρμάκων, τα δεκάδες εκατομμύρια μέσω των εικονικών τιμολογίων σε εκδότες και δημοσιογράφους της διαπλοκής για να σιωπούν και να συγκαλύπτουν, ενώ όλα αυτά ήταν χρήματα που έπρεπε να κατευθυνθούν στους πολίτες για τη δημόσια υγεία. Ποτέ δεν ήταν ζήτημα οικονομικό η υπερτιμολόγηση των δημοσίων έργων που τροφοδοτούσαν την αντιδημοκρατική διαπλοκή των βασικών μετόχων, βασικοί μέτοχοι που εξαφανίστηκαν τα χρόνια που εμείς είμαστε στην κυβέρνηση. Ποτέ δεν ήταν ζήτημα οικονομικό η διοχέτευση στο 4% των αιτούντων του 50% των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ και του ΠΔΕ αποκλείοντας τους έντιμους επιχειρηματίες, βάζοντας έτσι βόμβα στα θεμέλια της ανάπτυξης και στον υγιή ανταγωνισμό».

Ο κ. Καμμένος είπε πως κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να αντιληφθεί ότι «αυτός που συμμετέχει σε συμμορίες κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων, δεν θα επενδύσει ούτε ένα ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία». Είπε ακόμη πως «μέρος αυτής της ανηθικότητας ήταν το γεγονός ότι κάποιοι στέρησαν χρήματα από την εθνική άμυνα για να τα βάλουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην Ελβετία», λογαριασμούς που αποκαλύπτονται σήμερα, με τη συμβολή αυτής της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατήγγειλε ότι επί δεκαετίες, όποιος τολμούσε να αντιδράσει, γινόταν στόχος μέσα από δημοσιογραφικούς οργανισμούς που τρέφονταν παρανόμως με τραπεζικά δάνεια. Μετέτρεψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την Ελλάδα από κυρίαρχη χώρα σε αποικία χρέους, είπε και τόνισε: «σήμερα βλέπω έκπληκτος αυτούς που καταδίκασαν τη χώρα σε απαξίωση, να φορούν τον μανδύα του πατριώτη προκειμένου να διασωθούν και να εξαπατήσουν ακόμη μια φορά τους πολίτες. Εκείνους που δημιούργησαν το τεράστιο θέμα της Μακεδονίας, παραδίδοντας το γεωγραφικό προσδιορισμό ‘Βόρεια Μακεδονία’, και πήγαιναν με τα αεροπλάνα του Χριστοφοράκου στα Σκόπια, και κάνανε μπίζνες με πετρέλαια, να χρησιμοποιούν τώρα το εθνικό μείζον θέμα ως φερετζέ για την αντεθνική τους δράση».

Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, των φόρων και της βαριάς λιτότητας

Με επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καταψηφίζουμε όχι μόνο τις επιμέρους προβλέψεις του προϋπολογισμού , αλλά μέσω αυτού συνολικά την Κυβέρνηση. Καταψηφίζουμε την Kυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων, της βαριάς λιτότητας, των σκανδάλων και της διαπλοκής. Της απαράδεκτης κυβέρνησης που χειροτέρεψε τη ζωή των Ελλήνων. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ότι αυτοί συμβολίζουν».

Για την επίθεση στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης που ακολουθείτε από όταν ήσασταν ακόμα αντιπολίτευση. Οι καταλήψεις και οι γροθιές γίνονται εύκολα ρόπαλα και μολότοφ για να καταλήξουν σε βόμβες. Όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία μας σε διαφορετικές απόψεις τόσο αμείλικτη θα είναι με εκείνους που θα θελήσουν να την φιμώσουν με βία.

Ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να κλείσει πριν τέσσερα χρόνια αν εσείς κ.Τσίπρα δεν προκαλούσατε εκλογές με την συνδρομή του κύριου Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που το είχε ανάγκη. Διαλύσατε την μεσαία τάξη, πρόσθεσε.

To QE ο κ. Τσίπρας πρώτα το αρνήθηκε, πρόπερσι το έθεσε ως μέγα στόχο, πέρυσι το είπε «εναλλακτική λύση» και φέτος τι έκανε; Απλώς το έχασε! Κάπου 2,6 τρισ. ευρώ πήραν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και η Ελλάδα πόσα πήρε; Ούτε ένα ευρώ, συνέχισε

Το 2015 η χώρα διχάστηκε σ΄ένα δημοψήφισμα παρωδία και έχασε τις τράπεζές της, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας: «Πήρατε μέτρα 11 δισ. από τα οποία επιστρέφετε το ένα ως προεκλογικό φιλοδώρημα. Υποδεχόμαστε το νέο έτος με μια κοινωνία που ύστερα από 29 αυξήσεις φόρων, 17 παρεμβάσεις που μειώνουν τις συντάξεις και μείωση των μισθών παραμένει και σήμερα φυλακισμένη στην λιτότητα και με μια κυβέρνηση ανίκανη παρά την “κατανόηση” που σας δείχνουν οι δανειστές να μπορέσει να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι η χώρα μας τώρα καλείται να καλύψει τις ανάγκες της με δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Αυτό που παρέμεινε είναι η εποπτεία την οποία καμιά άλλη χώρα δεν την έχει.

Ο προϋπολογισμός αυτός δεν είναι ούτε αξιόπιστος ούτε αναπτυξιακός. Άλλωστε σε κανέναν από τους 4 προϋπολογισμούς δεν πιάσατε τους στόχους ανάπτυξης. 4 στις 4 αποτυχίες, ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης και περιέγραψε τον στόχο του κόμματός του:

«Τον στόχο μας περιγράφει το δίπτυχο λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες καλές δουλειές».

Η ΝΔ καλείται να γεφυρώσει παλιά και νέα ρήγματα στην κοινωνία, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «εμείς πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές».

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας κι έτσι να διεκδικήσει την μείωση των υπερβολικών υπερπλεονασμάτων, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Φ. Γεννηματά: Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εισιτήριο σε ένα νέο αδιέξοδο

Πυκνά πυρά εναντίον της κυβέρνησης και της ΝΔ εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας, τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, πως χορεύουν μαζί το ταγκό της πόλωσης. «Τελικά μοιάζουν πολύ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά και με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στον Σκάι.

«Να δοθεί ένα τέλος στα διχαστικά κηρύγματα που ρίχνουν νερό στον μύλο όσων επιβουλεύονται τη δημοκρατία. Αφύπνιση από όλους μας. Οι αναφορές ότι η δημοκρατία δεν εκφοβίζεται και είναι θωρακισμένη δεν αρκούν», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Δεν πάμε πουθενά με αυτό το τοξικό και δηλητηριασμένο κλίμα. Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για να θωρακίσουμε τη δημοκρατία και για να γυρίσει πραγματικά σελίδα η πατρίδα μας. Και όταν μιλώ για συνεννόηση δεν λέω να γίνουμε όλοι ίδιοι. ‘Αλλο όμως οι πολιτικές διαφορές και άλλο οι κατηγορίες για προδότες, δωσίλογους, γερμανοτσολιάδες, απατεώνες και απειλές για ρεβάνς. Γιατί αυτό δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση αλλά μετατροπή της πολιτικής ζωής σε αρένα λάσπης. Θέλουμε εθνική ομοψυχία. Θέλουμε τους Έλληνες ενωμένους. Οι κατασκευασμένες κοκορομαχίες δεν συσπειρώνουν, δεν αφορούν τους πολίτες. Δεν απαντούν στις αγωνίες και στα προβλήματά τους. Απογοητεύουν και απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από την πολιτική» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Κλιμακώνοντας την κριτική της προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για αλισβερίσι προσέγγισης βουλευτών. «Παρακολουθούμε μπρος στα μάτια μας το μεγάλο αλισβερίσι τους. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αναζητούν απεγνωσμένα πρόθυμους βουλευτές. Για να εξασφαλίσουν ένα «ναι» ή ένα «όχι» για τν συμφωνία των Πρεσπών. Από το 2010 η χώρα με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που επέλεξαν την πόλωση και τον διχασμό πλήρωσε τρία μνημόνια. 8 χρόνια μετά συνεχίζουν με τα ίδια μυαλά. Με το φύγε εσύ να έρθω εγώ για να γίνω πρωθυπουργός και πετροβόλα εσύ από την πλατεία. Κι ας πληρώσει ο τόπος ένα νέο μνημόνιο 4ο, κανονικό. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά χρειάζεται πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή με εθνικές προτεραιότητες. «Διεκδικούμε καθαρή εντολή προοδευτικής ανατροπής για να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πραγματική έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας. Χρειάζεται κυβέρνηση με προοδευτική ατζέντα που θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Η Φώφη Γεννηματά συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το αδιέξοδο δίπολο Τσίπρα – Μητσοτάκη, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εγγυηθεί τη νέα πορεία της χώρας. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κρίθηκε οριστικά στη συνείδηση των πολιτών και απέτυχε».

«Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και η ιστορική αλήθεια δίνει πραγματική διάσταση σε πρόσωπα και παρατάξεις, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες αυταπάτες, για άλλους μαθητευόμενους μάγους. Η Ελλάδα και οι Έλληνες αναζητούν μια ριζικά διαφορετική, πραγματικά προοδευτική και αποτελεσματική πολιτική αλλαγή. Αυτός είναι ο ιστορικός ρόλος της Δημοκρατικής Παράταξης. Εμείς θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε» τόνισε.

Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό, επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν βγάζει τη χώρα στο ξέφωτο κι απλά αποτυπώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κι αφορούν ένα άτυπο 4ο μνημόνιο. «Είστε η κυβέρνηση του 10-1. 10 παίρνετε 1 δίνετε. Και προσπαθείτε το 1 που δίνετε να το παρουσιάσετε ως μεγάλο κατόρθωμα. Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε για τα 9 που παίρνετε», επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά συμπληρώνοντας: «Είναι η θηλιά που έχετε φορέσει στον λαιμό του ελληνικού λαού. Και έχετε το θράσος να μας λέτε ότι κάνατε το μνημόνιο παρελθόν. Με τον προϋπολογισμό, το 2019 η εξοντωτική φορολογία αυξάνεται, κυρίως μάλιστα από έμμεσους φόρους που πλήττουν τους πιο αδύναμους» είπε. Καταλόγισε βαριές συνέπειες από τις πράξεις και τις παραλείψεις από την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης που «υπονομεύει την ανάπτυξη», ενώ υπερασπίστηκε τις γεωπολιτικές ενεργειακές πρωτοβουλίες και την προώθηση των αγωγών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που πήρε το ΠΑΣΟΚ, όπως υπογράμμισε.

«Δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα. Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι εισιτήριο για ένα νέο αδιέξοδο. Και ο νέος προϋπολογισμός το επιβεβαιώνει. Γι΄αυτό λέμε όχι στον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», είπε η Φώφη Γεννηματά ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης στο όνομα του “νέου” και φιλελεύθερου έχει επιβιβαστεί στο τραίνο της δεξιάς παλινόρθωσης. Δεν είναι το μέλλον της Ελλάδας μια ανάπτυξη για τους λίγους, με ασύδοτη την αγορά και εξαθλιωμένους τους εργαζόμενους. Η αλαζονεία είναι διάχυτη και μόνο με την προσδοκία της εξουσίας», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Ο προϋπολογισμός φωτίζει την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων το επόμενο διάστημα»

«Λέτε στον ελληνικό λαό ότι είναι μοιραίο να ζει όπως σήμερα για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Ότι δεν πρέπει να έχει μεγάλες απαιτήσεις. Και ότι πρέπει να είναι και ικανοποιημένος, γιατί θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμη και πιο επώδυνα μέτρα» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή.

«Στην ουσία λέτε στον λαό ότι κάθε φορά πρέπει να διαλέξει ποια ανάγκη του θα θυσιάσει, για να συνεχίσετε εσείς απρόσκοπτα, να στηρίζετε την ανάκαμψη των κερδών κάποιων επιχειρηματικών ομίλων» πρόσθεσε.

Είπε ότι κοινός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η καλλιέργεια στον λαό της αναμονής και της μείωσης των απαιτήσεών του.

«Όλοι ξέρουμε πλέον, από την ίδια μας την πείρα, ότι η ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα στους εξωστρεφείς κλάδους, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, βασίζεται σε τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων, σε κομμένους μισθούς και στην ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης» τόνισε.

Επισήμανε ότι «η πολιτική της φθηνής εργατικής δύναμης είναι η κεντρική πολιτική κατεύθυνση που υλοποιείται σε ολόκληρη την ΕΕ, σταθερά και διαχρονικά» και ότι «σε όλες τις περιπτώσεις η πολιτική της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων απαιτεί επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων».

Σημείωσε ότι την ίδια πολιτική και τα ίδια αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα φέρνουν όλες οι κυβερνήσεις ανεξαρτήτως προσήμου, ενώ οι όποιες διαφορές μεταξύ των κομμάτων αυτών αφορούν «το πως θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του εγχώριου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου».

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε για το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων που έχει πέσει στο μισό, για τους μειωμένους μισθούς για την μερική απασχόληση που «έχει γίνει νόρμα ειδικά για τους νέους», για την εκτόξευση των έμμεσων φόρων, τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τη μείωση έως και κατάργηση του όποιου αφορολόγητου υπήρξε και τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις.

«Δηλαδή όλα τα μέτρα που ψηφίσατε μαζί, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παραμένουν και αποτελούν το καύσιμο για τα θηριώδη δημοσιονομικά πλεονάσματα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως η ανάπτυξη είναι θετική μόνο για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ σε ότι αφορά την «ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας» είπε ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση «στην ίδια όχθη, ενάντια στον λαό, βρίσκεται και η εγχώρια άρχουσα τάξη και οι ξένοι δανειστές. Εποπτεία της ΕΕ υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα πιο ενισχυμένη».

Είπε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση έχει υπογράψει πως θα υλοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα το επόμενο διάστημα.

Βασίλης Λεβέντης: «Τα μέτρα ανακούφισης είναι μέτρα ελεημοσύνης»

«Η χώρα χρειάζεται χάραξη μιας άλλης οικονομικής πολιτικής και η οποία πάντως δεν θα βασίζεται στην ελεημοσύνη» δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Ακόμη, ο κ. Λεβέντης διαφώνησε με τα αναδρομικά σε δικαστές και καθηγητές ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι «το μέρισμα δεν μοιράστηκε δίκαια στους πιο φτωχούς» και πρότεινε την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, τονίζοντας ότι «τα μέτρα ανακούφισης είναι μέτρα ελεημοσύνης».

Για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράζουν οι ίδιοι τα δάνειά τους στο ποσό που τα αγοράζουν τα funds με εξάμηνο περιθώριο.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβε ότι το κόμμα του θα κάνει τα πάντα για να μη «περάσει» η Συμφωνία των Πρεσπών.

Θεοδωράκης: «Βολικό ψέμα και λαϊκισμός ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι η χρεοκοπία της χώρας βασίζεται στις ελίτ»

Για «βαρβαρολαγνεία» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή, όπως είπε, τα φαινόμενα ανομίας που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό, ενώ τόνισε ότι η ρητορική της μισαλλοδοξίας, του διχασμού και της βίας δεν μπορεί να είναι η σύγχρονη γλώσσα των πολιτικών.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι θα πρέπει τα κυβερνητικά στελέχη -και γενικότερα οι πολιτικοί- να μετράνε τα λόγια τους και να μην στοχοποιούν, ηλιογράφους, ΜΜΕ, και πολιτικούς αντιπάλους. «Ελπίζουμε να πάρετε απόφαση να σταματήσει το εμπάργκο που έχετε επιβάλει στον Σκάι και στη δημόσια τηλεόραση», είπε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέκρινε την «κυβερνητική πολιτική των επιδομάτων αντί των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» καλώντας του πολίτες να δουν την «Ελλάδα αλλιώς» στις επερχόμενες εκλογές. «Η χώρα χρειάζεται μια νέα πορεία, το 2019 και να μην κάνει όλα τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Δεν αρκεί να χάσετε τις εκλογές. Πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που δεν λαϊκίζουν και εξαπατούν », υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό ανέφερε ότι έχει εκτοξεύσει του έμμεσους φόρους και έχει ξεπουλήσει τον εθνικό πλούτο σε χαμηλές τιμές «για να μην έχει η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που θα έρθει μετά τις εκλογές να ανακάμψει την οικονομία», όπως σημείωσε. Ο κ. Θοεδωράκης πρόσθεσε ότι είναι λάθος πολιτική η υπερφορολόγηση.

«Είστε στυλοβάτες του κομματικού κράτους, των ελλειμμάτων και των χαριστικών πράξεων κι είναι βολικό ψέμα και λαϊκισμός ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι η χρεοκοπία της χώρας βασίζεται στις ελίτ» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης. Τέλος, τόνισε ότι αν συνεχιστεί αυτή η οικονομική πολιτική με τα υπερπλεονάσματα και την υπερφορολόγηση «δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο αλλά χρεοκοπία».

«Να σταματήσει αυτή η κοροϊδία- Είστε συνεχιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ»

«Να σταματήσει αυτή η κοροϊδία. Είστε συνεχιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα πληρώνουμε τους αφισοκολλητές των κομμάτων που και σε αυτούς οφείλεται η χρεωκοπία» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Γ. Γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης