Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο «Βαλκάνια 2021 – Ενισχύοντας την περιφερειακή συνεργασία στη μετά-COVID19 εποχή», το οποίο συνδιοργάνωσαν το GreekHouse Davos, ο πρώτος οργανισμός προώθησης της Ελλάδος στο περιθώριο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης και πλατφόρμα περιφερειακού διαλόγου,Thessaloniki Regional Forum. 

Το γεγονός ότι η συμμετοχή του Φόρουμ ανήλθε σε πάνω από 2000 θεατές από όλο τον κόσμο αποδεικνύει την βαρύτητα που αποκτούν στο δημόσιο διάλογο τα Βαλκάνια και οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην περιοχή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνάντηση συμμετείχαν 30 ομιλητές από 15 χώρες μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς,  ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, o Πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti, ο Υπουργός Εξωτερικών του ΜαυροβουνίουDjordje Radulovic, oΑναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Palmer, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ΕπενδύσεωνLilyana Pavlova, o πρ. Πρόεδρος της Κροατίας Ivo Josipovic, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και η πρ. Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. 

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ΕΕ. Ο Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην επιδίωξη της Κομισιόν το 2021 να είναι έτος-σταθμός για τα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η περιοχή να προχωρήσει γρήγορα σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν απτά αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα του Κράτους Δικαίου. Όπως είπε ο κ. Σχοινάς, η αύξηση των επενδύσεων και η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης είναι βασική πρόκληση για τα κράτη της περιοχής, κάνοντας σαφές ότι η οικονομική αλληλεπίδραση με την ΕΕ είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου αυτού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Ramaστο μήνυμα του, παρότι εντόπισε την ύπαρξη διαφορών μεταξύ Βαλκανίων και ΕΕ, εν τούτοις τόνισε ότι αυτές μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από την εναρμόνιση της εγχώριας νομοθεσίας με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ. Ο κ. Ράμα συνέχισε λέγοντας ότι η περιοχή θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των οικονομικών και επενδυτικών πακέτων για τα Δυτικά Βαλκάνια, προκειμένου να προετοιμαστεί για την ανασυγκρότηση των οικονομιών της στη μετά-COVID19 εποχή, προωθώντας παράλληλα την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. 

Ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti υπογράμμισε ότι οι διακρατικές σχέσεις πρέπει να βασίζονται στην αναγνώριση της αλήθειας και συνέχισε λέγοντας ότι «όσο η Σερβία δεν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν της, δεν θα αποδεχθεί και την αλήθεια. Η αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Κοσόβου σημαίνει αναγνώριση ακριβώς της αλήθειας αυτής». Επιπλέον, ο κ. Κούρτι τόνισε  ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας, το οποίο θα βασίζεται στην αναγνώριση από όλους ότι το κοινό πεπρωμένο των Βαλκανίων περνά μέσα από τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πλαίσιο το οποίο, όπως είπε, πρότεινε χθες στη σύνοδο των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στα Τίρανα. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Djordje Radulovic έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους  Ευρωατλαντικούς θεσμούς. Τόνισε ότι προτεραιότητα του Μαυροβουνίου αποτελεί η καλή περιφερειακή συνεργασία στη βάση κοινών αξιών και ζήτησε μεγαλύτερη και ισχυρότερη παρουσία της ΕΕ και των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια.  

Η Αντιπρόεδρος της EIB, Lilyana Pavlova, αναφέρθηκε στον ρόλο της Τράπεζας ως επιταχυντή της συμπεριληπτικής  ανάπτυξης, τονίζοντας την ενίσχυση που προσφέρει στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προς υπέρβαση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία. Η κ. Pavlovaυπογράμμισε την πρόθεση της Τράπεζας να λειτουργήσει ως μοχλός ενδυνάμωσης της πράσινης ανάπτυξης, βοηθώντας τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα πιο πράσινο μέλλον και να προσελκύσουν επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.  

Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Palmer τόνισε ότι οι ΗΠΑ οραματίζονται για τα Δυτικά Βαλκάνια ένα μέλλον ειρηνικό, με σταθερότητα και ευημερία, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της ευρωπαϊκής τους πορείας. Ο κ. Πάλμερ υπογράμμισε τη σημασία της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, την επιτάχυνσης της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της βελτίωσης της ποιότητας της καλής διακυβέρνησης στην περιοχή. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα, ως σημαντικός περιφερειακός παίκτης, δεν θεωρείται σημαντικός εταίρος μόνο για την περιοχή των Βαλκανίων αλλά για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Ο πρ. Πρόεδρος της Κροατίας Ivo Josipovic έκανε εκτενή αναφορά στο κράτος δικαίου στις χώρες των Βαλκανίων και στη βοήθεια που προσέφερε η ΕΕ στην εμπέδωση μοντέλων σωστής διακυβέρνησης στην Κροατία. Παράλληλά όμως, άσκησε έντονη κριτική στην λειτουργία της δικαιοσύνης σε πολλές χώρες της περιοχής, κάνοντας λόγο για αναποτελεσματικά και συχνά άδικα συστήματα και πρακτικές που υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.  

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης ανέφερε ότι η καινοτομία και οι επενδύσεις είναι στοιχεία ικανά να οδηγήσουν μια χώρα αποτελεσματικά στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Τόνισε ότι η Ελλάδα ακολούθησε διαδικασία leapfrogging, κάνοντας σημαντικά βήματα προς την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, παρά την πανδημία. Ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε ότι προωθώντας συνέργειες με υψηλό οικονομικό και κοινωνικό όφελος μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αποτελεί καταλύτη για την ενδυνάμωση της αναπτυξιακής πορείας μιας χώρας. Αναφέρθηκε στο σχέδιο της «έξυπνης και βιώσιμης Αστυπάλαιας» ως ενδεικτικό παράδειγμα της επιτυχίας και των προοπτικών τέτοιων συνεργειών. 

Η Βουλευτής και πρ. Υπουργός Εξωτερικών Ντορα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και αυτή με τη σειρά της στην ανάγκη αναβάθμισης του Κράτους Δικαίου στα Βαλκάνια, στοιχείο το οποίο αποτελεί, όπως είπε, το διαβατήριο για την ένταξη τους στην ΕΕ. Τόνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενισχύσουν τη δημοκρατική διακυβέρνηση και να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των ΜΜΕ. Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδος, ως ισχυρής περιφερειακής δύναμης, στην προώθηση της διαδικασίας ένταξης στην Ένωση, παρέχοντας τεχνογνωσία προς τις υποψήφιες χώρες. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης