Ο Κουμουτσάκος στην Τουρκία για το προσφυγικό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019, 08:16
Ο Κουμουτσάκος στην Τουρκία για το προσφυγικό

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση που έχουν σημειώσει το τελευταίο πεντάμηνο οι προσφυγικές ροές, η οποία αγγίζει το 200%, κρούει ο Γ. Κουμουτσάκος. Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πολιτικές αποτροπής, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Τουρκία που ξεκίνησε σήμερα και στην πρωτοβουλία της Ελλάδας να κινηθεί μαζί «με τις χώρες της πρώτης γραμμής στην ανατολική Μεσόγειο», για τη διεθνοποίηση του μεγέθους του προβλήματος. 

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ. Κουμουτσάκου με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας του 2016, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και κράτος δικαίου, μέλος της Ε.Ε. Αλλά ταυτόχρονα καμία δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να μην υπερασπίζεται τον εαυτό της. Η ελευθερία οφείλει να αυτο-προστατεύεται, γι' αυτό η δική μας πολιτική είναι η πολιτική της δημοκρατικής αυστηρότητας. Ναι στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά μέλημα και φροντίδα ισχυρής προστασίας του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της χώρας» ανέφερε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως θα «πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποτροπής, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και ενίσχυση των συνόρων για να προστατεύονται αποτελεσματικότερα, σε σχέση με το παρελθόν».

Αναφερόμενος στα κλειστά κέντρα φιλοξενίας ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε πως «δεν είναι μια κατασκευή μιας ''μαύρης'' Δεξιάς που απεργάζεται μείωση των ελευθεριών, είναι υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους»«Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές σύμφωνες με το κράτος δικαίου και όσοι παράνομα βρίσκονται στη χώρα πρέπει να υφίστανται μια ποινή. Όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες του καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται, γι' αυτό και η ταχύτητα στην εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου θα λειτουργήσει νομιμοποιητικά. Πώς; Θα ξέρει νωρίς η Πολιτεία ποιοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και ποιοι παράνομα βρίσκονται και πρέπει κάποια στιγμή, αφού περιοριστούν, να επιστραφούν είτε στην Τουρκία είτε σε τρίτες χώρες, τις χώρες καταγωγής» είπε ο αναπληρωτής υπουργός. 

«Καθώς όμως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή συνοριακή γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, είναι μεγάλο, απαιτείται διεθνοποίηση, ώστε να γίνει γνωστό το μέγεθός του. Ακριβώς γι' αυτό η Ελλάδα κινείται για να διαμορφωθεί μια πρωτοβουλία των χωρών της Ευρώπης πρώτης γραμμής στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να μπορούμε μέσα στα φόρα τα ευρωπαϊκά να μην είμαστε μόνοι μας όταν ζητάμε στήριξη, αλλά να είμαστε, κατά κάποιο τρόπο, εκπρόσωποι τριών χωρών που καλούνται να προασπίσουν αυτό το οποίο η Ευρώπη απαιτεί. Αυτή η πρωτοβουλία γίνεται για πρώτη φορά και θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ ως συνηγορία του δικαίου της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη» συμπλήρωσε. 

Εστιάζοντας στην επίσκεψή του στην Τουρκία ο Γ. Κουμουτσάκος επεσήμανε: «Δεν πάμε ως αιτούντες, πάμε ως μια χώρα, που μπορεί και τελικά να έχει ακόμη και δυνατότητες να πείσει την Τουρκία ότι πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη. Διότι, όταν έρχονται στα παράλιά της και περνάνε εδώ, αυτός είναι παράγων προσέλκυσης και άλλων μεταναστευτικών ρευμάτων και στην ίδια την Τουρκία». «Εάν ελεγχθούν καλά οι ροές, αποτελεσματικά, όλοι μπορεί να κερδίσουμε. Όμως, είναι θέμα βούλησης της ίδιας της Άγκυρας. Αυτή θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε, διαύλους επικοινωνίας να διασφαλίσουμε, σύστημα συνεργασίας να διαμορφώσουμε, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Δεν είναι διμερές το πρόβλημα, είναι η διμερής διάσταση μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας» πρόσθεσε.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή της Βουλής για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης οι πληθυσμοί είναι επικίνδυνα μεγαλύτεροι από τους προβλεπόμενους και την ίδια ώρα οι αιτήσεις για άσυλο που εκκρεμούν για να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές φθάνουν τις 75.000.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην κυβέρνηση σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε επίσης το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο φτιάχτηκε πάνω στην κρίση, αλλά αποτελεί «ένα εργαλείο στομωμένο, σκουριασμένο, στραβωμένο, χωρίς ενιαία, ισχυρή και ρωμαλέα δομή. Ένα υπουργείο που φτιάχτηκε εκ των ενόντων, με υπαλλήλους που προέρχονται από διάφορους χώρους της Δημόσιας Διοίκησης, ένα υπουργείο που δεν έχει προλάβει ακόμα να διαμορφωθεί, κατακερματισμένο σε πολλά κτήρια».

«Παραλάβαμε και μια συγκεκριμένη κουλτούρα απέναντι στο ζήτημα, μία αντίληψη πολιτική του ''μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν'', μια πολιτική που είχε παραμελήσει μια κρίσιμη πτυχή του μεταναστευτικού-προσφυγικού, δηλαδή την ασφάλεια των πολιτών» πρόσθεσε. 

Πολιτικές απώθησης και όχι πολιτικές προσέλκυσης

«Ποτέ δεν ειπώθηκε από τη ΝΔ ότι αυτή η πολιτική κουλτούρα ήταν η αιτία» είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, πρόσθεσε όμως: «Οι αιτίες είναι έξω από τη χώρα, αλλά σε αυτές τις αιτίες είναι άλλο να ακολουθείς πολιτικές απώθησης και άλλο πολιτικές προσέλκυσης. Η δική μας φιλοσοφία βασίζεται ακριβώς στο να αξιολογήσει όλες τις πτυχές του προβλήματος, βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μας επιβάλλει το διεθνές νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο είμαστε με τη βούλησή μας».

Σε Αθήνα και Άγκυρα για το μεταναστευτικό ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ

Διαδοχικές επισκέψεις στην Άγκυρα και στην Αθήνα θα έχει σήμερα και αύριο αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, τον Γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ και τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Απόψε η αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων Σουλεϊμάν Σοϊλού και αύριο το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τον εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Άλτερ, αντικείμενο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας θα είναι η συνεργασία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, καθώς και η κατάσταση στην Τουρκία και στο Αιγαίο. Στην Αθήνα, όπως ανέφερε ο ίδιος, αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο, ενώ οι τρεις αξιωματούχοι θα γίνουν δεκτοί και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019, 09:15