Πακέτο διεκδικήσεων προβάλλουν οι Τούρκοι

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 09:21
Πακέτο διεκδικήσεων προβάλλουν οι Τούρκοι

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας να αναρτά «κατάλογο» με πέντε αξιώσεις της στο Αιγαίο. 

Ειδικότερα, η Άγκυρα θέτει θέματα υφαλοκρηπίδας, χωρικών υδάτων, κυριαρχίας επί βραχονησίδων όπως τα Ίμια, εναέριου χώρου, αποστρατιωτικοποίησης νησιών και έρευνας/διάσωσης στο Αιγαίο. 

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση το βράδυ της Πέμπτης στο Twitter του Τσαγατάι Ερτζιγιές, Διευθυντή Αεροναυτιλίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος παρουσίασε τις πέντε αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο.

«Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανακοίνωση.

Στο κείμενο με τίτλο «Σημείωμα σχετικά με τις διαφορές στο Αιγαίο» οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:

1.    Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση δίκαιης διευθέτησης του θέματος, που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

2.    Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών: «Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατιωτικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».

3.    Εναέριος χώρος: «Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.

4.    Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων.

5.    Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και αρμοδιότητες. 


Το έγγραφο

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 09:50