«Η Ελληνική Αστυνομία είναι στο πλευρό όλων των πολιτών και πρωτίστως των ατόμων με αναπηρία» ήταν το κυρίαρχο μήνυμα της ημερίδας που διοργάνωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, στο Πολεμικό Μουσείο, με θέμα, «Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία».

«Οι δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας είναι πολλές. Μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερες. Τείνουν και κατατείνουν στο να διευκολύνουν όλες εκείνες τις ομάδες πληθυσμού που έχουν μια αναπηρία σε οποιοδήποτε επίπεδο», τόνισε στον χαιρετισμό της η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, ενώ πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο κοινωνικός ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας και τον επιτελεί με υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι πραγματικά αισθάνομαι υπερήφανη που ανήκω στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αστυνομικοί, με υψηλό αίσθημα ευαισθησίας και κοινωνικής προσφοράς έχουν τη συναίσθηση τι σημαίνει αναπηρία και πώς πρέπει να διευκολύνουν τον πολίτη , ο οποίος είναι ανάπηρος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε, ότι υπάρχει ειδικός αριθμός για να μπορέσει ένας ανάπηρος πολύ εύκολα να έχει πρόσβαση στην Άμεση Δράση αν του συμβεί κάτι, ενώ μεταδίδονται μηνύματα σε πολίτες αναπήρους οι οποίοι έχουν βαρηκοΐα ή έχουν προβλήματα όρασης. «Η Διεύθυνση Τροχαίας», τόνισε η κ.Παπακώστα – Σιδηροπούλου, οι τροχονόμοι μας, ρυθμίζουν την κυκλοφορία και διευκολύνουν τους πολίτες οι οποίοι είναι ανάπηροι για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν χωρίς πρόβλημα. Ακόμη υπάρχει και μια σειρά άλλων δράσεων πολύ σπουδαίων. Θέλουμε τη δική σας συμβολή, να μας πείτε τι παραπάνω χρειάζεστε ώστε από κοινού να συνεργήσουμε και να σας υποστηρίξουμε».

«Αναπηρία», κατέληξε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, «δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποστερηθείς από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα που σου αποδίδει η ανθρώπινη προσωπικότητα και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα. Σημαίνει να μπορέσουμε εμείς οι υπόλοιποι και ειδικά η Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με όλα τα στελέχη του και σε όλες τις εκφάνσεις της, να διευκολύνουμε τη ζωή σας».

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, επεσήμανε, από την πλευρά του: «Βασική ευθύνη κάθε σύγχρονης κοινωνίας, ιδιαίτερα δε ενός κρατικού οργανισμού παραγωγής κοινωνικού έργου όπως η Ελληνική Αστυνομία, αποτελεί ο σεβασμός των ατόμων αυτών και η παροχή προς αυτά, πέραν της δεδομένης καθολικής προστασίας και ασφάλειας, κάθε δυνατής διευκόλυνσης, με έμφαση στην ενίσχυση της προσβασιμότητάς τους σε κάθε χώρο και ειδικότερα στους φορείς παροχής υπηρεσιών. Η προσβασιμότητα, άλλωστε, αποτελεί καθοριστική παράμετρο για τη συμμετοχική τους δράση, καθώς με αυτόν τον τρόπο προωθείται η ένταξή τους στην κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας ως βασική αποστολή την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών, σέβεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου και πρωτίστως των μελών της κοινωνίας μας, για τα οποία η εξασφάλιση και η διατήρηση των όρων για αξιοπρεπή διαβίωση δεν είναι πάντοτε δεδομένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι – αξιωματικοί του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας συνεργάζονται με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη διαμόρφωση της πρότασης οδηγίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των προσώπων ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Το μήνυμα, λοιπόν, αυτής της ημερίδας είναι και πρέπει να είναι ακριβώς αυτό. Πως είμαστε πάντοτε δίπλα σε αυτούς συνανθρώπους μας, έτοιμοι και πρόθυμοι να τους διευκολύνουμε, ώστε να απολαμβάνουν μαζί μας όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που ως άτομα και ως μέλη της ίδιας κοινωνίας απαιτούμε και δικαιούμαστε».

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος Φιλιππάκος, υπογράμμισε ότι «σε κάθε περίπτωση, η ασφάλεια αποτελεί αγαθό στο οποίο έχουν δικαίωμα όλοι, ανεξαιρέτως, οι πολίτες. Η Ελληνική Αστυνομία από την πλευρά της, όπως οφείλει άλλωστε, έχει σημειώσει ορισμένα σημαντικά βήματα, ώστε τα άτομα με αναπηρία να αισθάνονται και να είναι ασφαλή», ενώ ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, τόνισε ότι η ΕΛ.ΑΣ δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό της και το κάνει συνεχώς εντείνοντας μία πλευρά της κοινωνικής ζωής που χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα, όπως οι πολίτες με αναπηρία. «Και από τη δική μας πλευρά» πρόσθεσε «η κοινωνική ασφάλιση διαρκώς βελτιώνει τις πλευρές εκείνες που χρειάζεται να βελτιώνει, για να έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση και καλύτερες παροχές οι άνθρωποι εκείνοι που τις χρειάζονται περισσότερο απ’ όλους μας».

Το μήνυμα ότι «η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται καθημερινά, έμπρακτα και με πολλούς τρόπους και δράσεις στο πλευρό των ανθρώπων δείχνοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο το κοινωνικό της πρόσωπο, αυτό της αλληλεγγύης και της αληθινής αγάπης» έστειλε ο πρώτος Έλληνας μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε με τεχνητό μέλος, ο Γεράσιμος Κορδάτος.

Τέλος, την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία της ΕΛ.ΑΣ να διοργανώσει την σχετική ημερίδα εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης