Στο μικροσκόπιο εισαγγελικής έρευνας βρίσκεται η δημοσιοποίηση της συνομιλίας του Παύλου Πολάκη με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με το δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας από την ATTICA BANK.

Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης τόσο για την καταγραφή της συνομιλίας Πολάκη-Στουρνάρα όσο και τη δημοσιοποίησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρμόδιος εισαγγελέας θα ερευνήσει το ενδεχόμενο να καταγράφηκε η επίμαχη συνομιλία χωρίς τη ρητή συναίνεση και των δύο πλευρών, κάτι που συνιστά αυτόφωρο κακούργημα το οποίο διώκεται με βάση τον Ποινικό Κώδικα. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί πάντως πως υπήρξε παράνομη καταγραφή της συνομιλίας θα εξεταστεί πώς έγινε η διαρροή της σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Στην παραγγελία του ο κ. Ιωαννίδης ζητεί συγκεκριμένα τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης για το αν υπάρχει παράβαση των παραγράφων 1 και 3, του άρθρου 370 Α του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες:

Παρ.1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή τα στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ.3. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 αυτού του άρθρου.

Στο στόχαστρο δηλαδή της έρευνας θα πρέπει να μπουν και τα συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν την επίμαχη συνομιλία.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, αν από την έρευνα προκύψουν ενδείξεις πως ο κ. Πολάκης εμπλέκεται στην καταγραφή της συνομιλίας που είχε με τον κ. Στουρνάρα , η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή ως μόνη αρμόδια να αποφασίσει, καθώς όπως προβλέπεται, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ασχοληθεί περαιτέρω με υπόθεση όταν «σκοντάψει» σε πρόσωπο υπουργού.

Πάντως, απαντώντας για το θέμα από το βήμα της Βουλής ο κ. Πολάκης αρνήθηκε ότι ηχογράφησε τη συνομιλία του με τον κεντρικό τραπεζίτη αλλά επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της. «Πού είπα εγώ ότι ηχογράφησα. Εγώ επιβεβαίωσα το δημοσίευμα. Καμία ηχογράφηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση Μαργαρίτη Σχοινά 

Τον απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει φερόμενη ηχογράφηση συνομιλίας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

«Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στα καθήκοντά τους», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής.

Ερωτηθείς αν η υπόθεση εγείρει θέμα κράτους δικαίου στην Ελλάδα και αν η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, μπορεί να κάνει κάτι επ’ αυτού, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στους τομείς της αρμοδιότητας της ΕΕ, όπου οι Συνθήκες της το επιτρέπουν. Παράλληλα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήτες τους αποτελούν μέρος του ευρωσυστήματος.

Ο διάλογος που είδε το φως της δημοσιότητας 

ΠΟΛΑΚΗΣ: Ο κ. Στουρνάρας;

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μάλιστα, ο ίδιος.

Π: Είμαι ο Παύλος ο Πολάκης.

Σ: Γεια σας τι κάνετε;

Π: Είμαι πάρα πολύ καλά. Σας πήρα τηλέφωνο γιατί θέλω να σας πω ότι πολύ καλά κάνετε και ελέγχετε το δάνειο που πήρα από την Attica Bank. Αυτός είναι ο θεσμικός σας ρόλος.

Σ: Μα όχι εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι.

Π: Είδα πως έχετε βγάλει μία ανακοίνωση.

Σ: Όχι δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση.

Π: Μα εδώ έχει πλημμυρίσει όλος ο κόσμος ότι θα ελέγξετε το δάνειο μου… Και τέλος πάντων δεν θέλω να μου πείτε κάτι… Καλά το κάνετε. Θέλω να σας πω το εξής: Μόλις τελειώσετε τον έλεγχο με το δικό μου δάνειο, σας παρακαλώ πολύ, να ελέγξετε και τα εξής δάνεια.

1. Το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη, που δεν είχαν δώσει δραχμή 12 χρόνια,

2. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ,

3. Τα δάνεια μίας σειράς πολιτικών, όπως είναι η Μαρία Σπυράκη, ο Άδωνης Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα σκασμό λεφτά, είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο ο καθένας και δεν τρέχει τίποτα,

4. Τα δάνεια του Πρώτου Θέματος –ποσό 33 εκατ. ευρώ- που ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι απαιτητό από το 2017 αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει τίποτα.

Εγώ πήρα να σας πω ότι καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά μόλις τελειώσετε με μένα, γιατί καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, να ελέγξετε κι αυτά. Γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο.

Σ: Να σας πω… Επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα και η Εποπτική Αρχή ζητάει έλεγχο για το προϊόν το οποίο προσφέρουν διότι η Τράπεζα Αττικής είναι από αυτές που ελέγχουμε εμείς ενώ οι άλλες είναι συστημικές και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε.

Π: Τι μου λέτε κ. Στουρνάρα; Ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τα μνημόνια και μπορείτε να ελέγξετε μόνο τις συνεταιριστικές; Τι σόι κεντρικός τραπεζίτης είστε;

Σ: Όχι, έχει αλλάξει πλέον κι αν μου πει ο SSM θα το κάνω.

Π: Δηλαδή ο SSM σας είπε να ελέγξετε την Attica και το δικό μου δάνειο; Μάλιστα. Να σας κάνω και μία δεύτερη ερώτηση. Επειδή ο Πανταλάκης είναι δικός σας από όσο ξέρω…

Σ: Μπα, όλοι δικοί μου είναι.

Π: Ναι, δικοί σας, συνεργάτες σας κλπ… Να σας πω, ο κ. Πανταλάκης σας έδωσε το δικό μου το δάνειο κι εσείς το δώσατε στο Πρώτο Θέμα;

Σ: Όχι, δεν έκανα τέτοιο πράγμα, αν είναι δυνατόν.

Π: Εντάξει, σας πιστεύω ότι δεν το κάνατε. Ωραία, επαναλαμβάνω λοιπόν, όταν ελέγξετε το δικό μου, ελέγξτε και τα άλλα γιατί αλλιώς θα έρθω από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε την έρευνα.

Σ: Μάλιστα, καλά.

Π: Καλό απόγευμα.

Σ: Καλό απόγευμα.

Attica Bank: Άδικη η στοχοποίηση της τράπεζας

«Αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, η Attica bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100 χιλ. ευρώ) αφορούσαν δύο (2) τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Attica Bank και σημειώνει:

«Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας».

«Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες», υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Η Attica Bank επισημαίνει ότι από την ανάληψη της παρούσας Διοίκησης, η Τράπεζα εξυγιαίνεται συνεχώς έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο τον δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών Τραπεζών που κυμαίνεται στο 40%)».

«Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας», καταλήγει η ανακοίνωση της τράπεζας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης