Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νέος πρωθυπουργός της χώρας μετά τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής, είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα διοικήσει με 14 υπουργούς, αρκετούς υφυπουργούς και χωρίς αναπληρωτές υπουργούς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φαίνεται πως οι υπουργοί θα είναι μάλλον περισσότεροι από 14 και πως ενδέχεται να υπάρξουν τουλάχιστον δύο αναπληρωτές υπουργοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ονόματα που ακούγονται στη δημοσιογραφική πιάτσα σχετικά με την αρχιτεκτονική της νέας κυβέρνησης είναι τα εξής:

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φαίνεται πως οι υπουργοί θα είναι μάλλον περισσότεροι από 14 και πως ενδέχεται να υπάρξουν τουλάχιστον δύο αναπληρωτές υπουργοί-Για το Yπουργείο Οικονομικών φαίνεται να προκρίνεται ο Χρήστος Σταϊκούρας, έμπειρος σε αυτά τα θέματα από παλιά. Σε αυτό το υπουργείο θα τοποθετηθεί και αναπληρωτής υπουργός, ενώ πλανάται και η φήμη πως ενδεχομένως να υπάρξει και… έκπληξη, διότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα. Έτσι στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ψιθυρίζεται πως προκρίνεται ο Στέλιος Πέτσας, προσωπικός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα αναλάβει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ωστόσο, ως όνομα-έκπληξη ακούγεται και ο καθηγητής Οικονομικών στην ΑΣΟΕΕ κύριος Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος εδώ και καιρό είναι και προσωπικός σύμβουλος του νέου πρωθυπουργού.

-Για το Yπ. Ανάπτυξης ή Οικονομίας προορίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αρχικά ο Κ. Μητσοτάκης σκεπτόταν να συγχωνεύσει αυτό το υπουργείο με το Υπ. Ενέργειας, αλλά, ως φαίνεται, υπήρξαν και δεύτερες σκέψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Για το Yπουργείο Παιδείας ακουγόταν με επιμονή το όνομα του αντιπροέδρου της ΝΔ Κώστα Χατζηδάκη. Αιφνιδίως το τελευταίο 24ωρο λέγεται πως ο Κ. Χατζηδάκης θα αναλάβει το Υπουργείο Ενέργειας αυτοτελώς, έτσι ώστε να διαχειριστεί τα δύο μεγάλα ζητήματα της επόμενης ημέρας, που είναι η ΔΕΗ και τα… ΕΛΠΕ.

– Για το Yπουργείο Παιδείας προορίζεται η κα Νίκη Κεραμέως, η οποία πήγε πολύ καλά σε ψήφους και η οποία τα τελευταία χρόνια είχε προβληθεί δεόντως από το σύστημα Μητσοτάκη. Ως υφυπουργός ακούγεται το όνομα της εκπροσώπου του κόμματος κας Σοφίας Ζαχαράκη. Αυτά, αν δεν προκριθεί για τη θέση αυτή ο Κ. Χατζηδάκης.

-Υπ. Εξωτερικών: Tις τελευταίες δύο εβδομάδες κυκλοφορεί σε όλα τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία το όνομα του Νίκου Δένδια, ο οποίος ωστόσο ποτέ στη μέχρι σήμερα καριέρα του δεν έχει διαχειριστεί έστω και έναν φάκελο από τα καυτά ζητήματα του Υπουργείου Εξωτερικών. Διπλωματικοί παρατηρητές στην ελληνική πρωτεύουσα, που είναι ο εύσχημος τρόπος για να αναφερθεί κάποιος στις μεγάλες δυτικές πρεσβείες στην Αθήνα, θεωρούν πως η ενδεχόμενη τοποθέτηση του Νίκου Δένδια δεν σηματοδοτεί κάτι το συγκεκριμένο και αντιθέτως δημιουργεί εντυπώσεις, δεδομένου ότι το στέλεχος αυτό της ΝΔ διατηρεί χαμηλούς τόνους, οι οποίοι αυτήν την περίοδο ενδεχομένως να προκαλούσαν και λανθασμένες εντυπώσεις προς κάθε πλευρά. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως δεν χρησιμοποιείται για τη θέση αυτή ο τομεάρχης για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Όλα αυτά ισχύουν αν η πολιτική φημολογία για το υπουργείο αυτό αποδειχθεί αληθής. Το λέμε αυτό, διότι ακούγεται έντονα από το βράδυ της Κυριακής πως και στο ΥΠΕΞ θα τοποθετηθεί αναπληρωτής υπουργός. Αυτός μπορεί να είναι ο Γ. Κουμουτσάκος, αλλά μπορεί και να είναι ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ στην Κομισιόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

-Υπ. Δημόσιας Τάξης: Σε αυτό το υπουργείο συγχωνεύονται οι περισσότερες αρμοδιότητες του Υπουργείου Μετανάστευσης. Επικεφαλής προορίζεται να είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ο άνθρωπος ο οποίος διαχειρίστηκε τη σύλληψη της 17ης Νοέμβρη.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν τουλάχιστον 2-3 συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Το zougla.gr πληροφορείται μάλιστα πως το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε προσλάβει και ειδικό συνεργάτη για την προετοιμασία της στρατηγικής του υπουργείου αυτού για τα καυτά θέματα τα οποία καλείται να διαχειριστεί. Τα ζητήματα, δηλαδή, ασφάλειας που έχουν προκύψει σε συνάρτηση με τις μεγάλες εκκρεμότητες που άνοιξαν με το Υπουργείο Μετανάστευσης.

– Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης: To υπουργείο αυτό «μετακομίζει» εντός του Μαξίμου και αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του περίφημου πλην όμως ταλαιπωρημένου Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επικεφαλής αυτού του νέου οργανισμού αναλαμβάνει το πρόσωπο-έκπληξη που προέρχεται μεν από το ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο χώρο του αποκαλούμενου σιμητικού εκσυγχρονισμού, αν και είναι πολύ νέος σε ηλικία, ο Κυριάκος Πιερακάκης.

– Υπουργείο Εσωτερικών: Όλα δείχνουν πως το υπουργείο αυτό, το οποίο αναλαμβάνει και την αρμοδιότητα της ιθαγένειας από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πηγαίνει στον προσωπικό σύμβουλο και επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Κ. Μητσοτάκη, τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

-Υπ. Δικαιοσύνης: Οι κομματικοί μηχανισμοί επιμένουν πως το υπουργείο αυτό αναλαμβάνει ο αρμόδιος τομεάρχης, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ωστόσο, το προηγούμενο διάστημα ακουγόταν με ένταση το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Πικραμμένου.

-Υπ. Μεταφορών και Υποδομών: Για το υπουργείο αυτό προορίζεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο νεότερος γόνος της οικογένειας Καραμανλή, ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα. Για συμβολικούς λόγους υπενθυμίζεται πως από το γραφείο αυτό άρχισε την πολιτική του καριέρα και ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής επί κυβερνήσεως Παπάγου.

– Υπ. Πολιτισμού: Εδώ επικρατεί κομφούζιο. Προεκλογικά ή μάλλον εδώ και πολύ καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί αυτό το υπουργείο στην αρμόδια τομεάρχη Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ωστόσο προορίζεται για το Υπουργείο Τουρισμού. Τις τελευταίες εβδομάδες ακουγόταν με ένταση πως στο Υπουργείο Πολιτισμού θα συγχωνευτεί και το Υπ. Τουρισμού, όμως επικράτησαν και δεύτερες σκέψεις. Έτσι για το κτήριο της Μπουμπουλίνας φαίνεται να προορίζεται η πρώην διαχρονική και διακομματική προσωπικότητα που θεωρείτο ως κατεστημένο στο Υπ. Πολιτισμού, η κα Μενδώνη.

– Υπ. Ναυτιλίας: Συνήθως λέγεται πως σε αυτό το υπουργείο κάποιος δεν τοποθετείται αλλά… «διορίζεται». Αυτά λένε οι κακές γλώσσες του ελληνικού εφοπλισμού. Για τη θέση αυτή ακούγεται ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αν και ορισμένοι κύκλοι της ΝΔ επιμένουν πως δεν πρόκειται να συμμετέχει στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. Όμως, ως φαίνεται, για τη θέση αυτή ενδιαφέρεται και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αν και εφόσον δεν τοποθετηθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο ΥΠΕΞ.

-Υπ. Υγείας: Στο καταραμένο αυτό υπουργείο φαίνεται πως πηγαίνει ο κ. Τσιάρας.

-Για το Υπουργείο Εργασίας λογικά ακούγεται το όνομα του αρμοδίου τομεάρχη της ΝΔ κ. Γ. Βρούτση.

-Για τη σημαντική και συμβολική θέση του προέδρου της Βουλής ακούγονται τρία ονόματα: του Ν. Κακλαμάνη, του Κ. Τσιάρα και του Κ. Τασούλα. Για το θέμα αυτό φαίνεται πως εκδηλώνεται και μια έντονη εσωτερική αντιπαράθεση στη ΝΔ, αφού ορισμένοι παράγοντες επιμένουν πως για συμβολικούς και ιστορικούς λόγους πρέπει να είναι πρόεδρος της Βουλής ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος το πάλαι ποτέ θα θυμούνται οι παλαιότεροι είχε ακολουθήσει τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη. Κάποιοι στην οικογένεια Μητσοτάκη δεν το ξεχνούν.

-Υπουργείο Άμυνας: Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ είναι ο κ. Κικίλιας, ο οποίος είναι και νιόπαντρος. Οι σχέσεις του με την αμερικανική πρεσβεία φαίνεται πως είναι εξαιρετικές. Ακούγεται, λοιπόν, έντονα από τη ΝΔ πως θα είναι αυτός ο οποίος θα διαδεχθεί τον ναύαρχο Αποστολάκη στο υπουργείο αυτό. Όμως, οι καιροί ου μενετοί. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι τρία και καυτά.

Α. Αιγαίο – ελληνοτουρκικά

Β. Ανατολική Μεσόγειος – Πολεμική ατμόσφαιρα με το Ιράν – Υδρογονάνθρακες

Γ. Πόλεμος στη Β. Αφρική – Λιβύη.

Οι μεγάλες πρεσβείες στην Αθήνα και το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες καθώς και η ίδια η πραγματικότητα απαιτούν την τοποθέτηση στο υπουργείο αυτό ενός εξαιρετικά έμπειρου και ικανού στελέχους που θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δύσκολες απαιτήσεις των καιρών. Δεν αποκλείεται να υπάρξει έκπληξη ως προς το όνομα του νέου υπουργού Άμυνας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου φαίνεται να προκρίνεται ο Στέλιος Πέτσας, του οποίου το όνομα ακούγεται βέβαια και για άλλες κυβερνητικές θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

Το μεσημέρι η ορκωμοσία του Κ. Μητσοτάκη

Στις 13.00 αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

H ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα παραδώσει τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα ανακοινωθεί και το νέο υπουργικό σχήμα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης