Συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα (9/3) στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό. Θέμα της συνεδρίασης είναι η ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο και για τα θέματα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και τα μέτρα αποκατάστασης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει ξανά την συγγνώμη «τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια» προς τους συγγενείς των θυμάτων από την τραγική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Επίσης, θα υποστηρίξει ότι θα πράξει τα πάντα προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες και να δοθούν όλες οι απαντήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στο δυστύχημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικότερα, στην ατζέντα της συνεδρίασης ο Κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνει μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών, τα οποία θα ανακοινώσει αναλυτικά τις επόμενες ημέρες μέσω των αρμόδιων υπουργών. Για την κατάρτιση του έχουν εργαστεί τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας και περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης, δυνατότητα μετεγγραφής σε φοιτητές και στήριξη των οικογενειών.

Ένα ακόμα ζήτημα που θα συζητηθεί και το οποίο αναδύθηκε από τη χθεσινή συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον εκτελεστικό Διευθυντή αρμόδιο για τις χερσαίες μετακινήσεις στη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Kristian Schmidt και τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων Josef Doppelbauer είναι η επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων μέχρι τέλος Μαρτίου αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη και την εμπειρία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων μέχρι το τέλος Μαρτίου δήλωσε χθες και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Για να επιτευχθεί αυτό, εμπεδώνοντας ταυτόχρονα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχουν υποχρεωτικά δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό, θα μειωθεί το μεταφορικό έργο με μείωση δρομολογίων και σταθμών και καλύτερο συντονισμό στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της τηλεδιοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για το θέμα των εκλογών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτική συζήτηση ως προς τον εκλογικό σχεδιασμό και η συνεδρίαση αναμένεται να περιοριστεί αποκλειστικά στα προαναφερθέντα ζητήματα διαχείρισης. Αυτό προκύπτει έπειτα από συζήτηση του Κ. Μητσοτάκης με σχεδόν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ξεχωριστά, τα οποία του έχουν εκφράσει την άποψη τους. Επίσης, φέρεται να έχει πάρει την απόφαση για μετάθεση του αρχικού εκλογικού προγραμματισμού, ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν τον Μάιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης