Να σταματήσει τις “αντιφατικές δηλώσεις” σχετικά με “τις στρατιωτικές συνομιλίες” και να ενημερώσει “εάν οι σχετικές δηλώσεις του κ. Καλίν έχουν βάση”, καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί πολυεπίπεδων διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Σε σχετική ανακοίνωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι “ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας κ Καλίν ανακοίνωσε εχθές τη δομή που θα έχουν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Τόνισε ότι στις στρατιωτικές συνομιλίες θα συζητηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο σχετικά με τη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο γίνονται και συναντήσεις στο ΝΑΤΟ. Συμπλήρωσε, δε, ότι στις πολιτικές συνομιλίες θα συζητηθούν και ‘οι μειονότητες’. Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της έντασης στο Αιγαίο θα πρέπει να διεξάγεται διμερώς στο πλαίσιο του διαλόγου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανεκκίνησε τον Μάιο 2019. Η ΝΔ όχι μόνο αντιτάχθηκε τότε σε αυτόν τον διάλογο, αλλά άργησε για μήνες να τον ενεργοποιήσει ως Κυβέρνηση, μετά από αλαλούμ αντιφατικών δηλώσεων μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και Υπουργείου Εξωτερικών – μάλιστα με τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας να υποβαθμίζει εκ των προτέρων την αξία του διαλόγου λέγοντας ότι ‘δεν αποδίδει’. Αντιθέτως, παρακολουθήσαμε την τραγική για τη χώρα εικόνα της Κυβέρνησης να σύρεται σε μια διαδικασία υπό το ΝΑΤΟ για ‘μηχανισμό αποκλιμάκωσης'”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το σημείο, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι “στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ (26/8) ο κ. Παναγιωτοπουλος δήλωνε πόσο ‘επιζήμια είναι η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ’. Λίγες ημέρες μετά καλούσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να μην “βαφτίζει συνομιλίες” την κατάθεση προτάσεών του. Μετά ο Υπουργός Άμυνας παραδέχτηκε ότι ζήτησε ο ίδιος τη μεσολάβηση του κ. Στολτενμπεργκ. Σήμερα ο κ. Δένδιας ανακοινώνει πρόοδο στον μηχανισμό του ΝΑΤΟ και ο κ. Καλίν ανακοινώνει και νέο μηχανισμό, έχοντας προωθήσει τις τουρκικές θέσεις περί ‘αποστρατικοποιημένων νησιών’ μέσω σειράς NAVTEX και ανακοινώσεων”.

Διερωτόμαστε, αναφέρουν από την Κουμουνδούρου, “αν πρέπει να αναμένουμε από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να μας εξηγήσει πώς συνδέονται όλα αυτά με την ‘ανάγκη για μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος’ στην οποία αναφέρθηκε” και προσθέτουν πως “όπως κι αν έχει περιμένουμε από την Κυβέρνηση να τερματίσει τις αντιφατικές δηλώσεις σε σχέση με τις στρατιωτικές συνομιλίες και να μας ενημερώσει εάν οι σχετικές δηλώσεις του κ. Καλίν έχουν βάση”.

Καταλήγοντας, από τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ρητά ότι “η απαραίτητη συνέχιση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη αποτελεί ζήτημα που αφορά την Ελληνική Πολιτεία και τον διάλογο με Έλληνες Πολίτες, με σημείο αναφοράς το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Επ’ ουδενί δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί διάλογος με την Τουρκία για αυτά τα θέματα. Τέλος, ζητάμε άμεση ενημέρωση και για τα σχόλια του κ. Καλίν για διάλογο περί μειονοτήτων”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης