Στα ελληνοτουρκικά σύνορα μεταβαίνει σήμερα Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία συμβολική κίνηση που δείχνει ότι τα σύνορά μας δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι και ευρωπαϊκά.

Στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού θα βρίσκονται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, οι οποίοι θα μάθουν από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει στον Έβρο και υπό ποιες συνθήκες αστυνομία και στρατός εμποδίζουν την είσοδο στους μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επίσκεψή του στα σύνορα είχε προαναγγείλει από την περασμένη Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή δύο ημέρες έπειτα από την ήττα του Ταγίπ Ερντογάν στη Συρία και την εξαγγελία του ότι ανοίγει τα σύνορα.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter το εξής μήνυμα:

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα στον Έβρο με την Τουρκία μαζί με τον Σαρλ Μισέλ την Τρίτη. Και πάλι, μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα – θα γυρίσετε πίσω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Ακόμα ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Božinović, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην επίσκεψη στον Έβρο.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών. Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Μια χώρα που κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις δεν είναι σε θέση να κουνά δάχτυλο σε κανέναν

Σαφή απάντηση σε αυστηρό ύφος δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις ψεύτικες ειδήσεις που μεταδίδει η τουρκική κυβέρνηση. «Μια χώρα που κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις δεν είναι σε θέση να κουνά δάχτυλο σε κανέναν» επισημαίνει.

«Όταν μια χώρα εργαλειοποιεί ανθρώπους ως πολιορκητικό κριό, κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις για να τους παραπλανήσει και παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, δεν είναι σε θέση να κουνά το δάκτυλο σε κανέναν» σημειώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Και βέβαια δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλωστε, σε αυτά τα μαθήματα, η Τουρκία επί χρόνια μένει μετεξεταστέα» προσθέτει.

 

 

Περισσότερα από 24.000 άτομα επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα

Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18:00 το απόγευμα της Καθαρά Δευτέρας η συνολική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: συγκεκριμένα αποτράπηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα. Ωστόσο 183 μετανάστες κατάφεραν να φτάσουν στο ελληνικό έδαφος, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τον ελληνικό στρατό.

Μόνο την Καθαρά Δευτέρα (από τις 06:00 το πρωί ως τις 18:00 το απόγευμα) δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου συνολικά σε 4.354 άτομα. Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 42 παράνομοι μετανάστες, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.

Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης. Τα άτομα που δικάστηκαν τη Δευτέρα για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.

Την Παρασκευή η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, την Παρασκευή θα συγκληθεί εκτάκτως το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Ο κ. Δένδιας έχει έρθει σε επικοινωνία με ομολόγους του, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης