Αυστηρός αλλά ψύχραιμος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων κατά τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA το βράδυ της Δευτέρας. Στην ερώτηση για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας ο πρωθυπουργός παρέπεμψε αφενός στην αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και αφετέρου στις συμμαχίες που έχουν οικοδομηθεί διεθνώς με τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. ,το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Άφησε ωστόσο να εννοηθεί πως αν και η Αθήνα διατηρεί μία ψύχραιμη στάση, στο παρασκήνιο ήδη σχεδιάζονται πιθανές κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα κατά της Τουρκίας εάν και εφόσον η Άγκυρα επιμείνει στην επιθετική και προκλητική της στάση.

Οι κυρώσεις αυτές είναι δυνατόν να υιοθετηθούν στις αμέσως επόμενες Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. (προβλέπεται μία έκτακτη στα τέλη Μαΐου και η τακτική του Ιουνίου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα ελληνοτουρκικά, το Αιγαίο και την Κύπρο συμπίπτει χρονικά με την εκτοξευόμενη απειλή από την  Άγκυρα για αποστολή και δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου στην Αν. Μεσόγειο αλλά και την ώρα που αρχίζει η ετήσια ναυτική άσκηση της γειτονικής χώρας «Θαλασσόλυκος» που θέτει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα το σύνολο του τουρκικού στόλου.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο επιχείρησε να θέσει την προκλητική αποστολή του γεωτρύπανου «Πορθητής « δυτικά της Πάφου, στην κυπριακή ΑΟΖ στις σωστές του διαστάσεις. Εξήγησε πως το εν λόγω σκάφος καθώς  και οι τεχνολογικές δυνατότητες  δεν επαρκούν για μία γνήσια γεώτρηση και πως το όλο εγχείρημα γίνεται για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους. « Είναι ένα τζούφιο σκάψιμο» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το τηλεοπτικό απόσπασμα με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στα ζητήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα με την Τουρκία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης