Βαρουφάκης: Ζούμε μια περίοδο όπου ο ναζισμός αναβιώνει

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2020, 03:20
Βαρουφάκης: Ζούμε μια περίοδο όπου ο ναζισμός αναβιώνει

Την ανησυχία του για την «αναβίωση του ναζισμού», αλλά και τη δέσμευσή του ότι το ΜέΡΑ25 θα σταθεί εμπόδιο σε αυτό, εξέφρασε ο γραμματέας και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή στο Δίστομο, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών περιοδειών του σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Διστόμου κ. Γιάννη Σταθά και επισκέφθηκε το Μαυσωλείο Διστόμου και το Μουσείο θυμάτων Ναζισμού. Ο δήμαρχος σε δήλωσή του αναφέρθηκε στην μάχη που δίνει η δημοτική αρχή του Διστόμου για να δικαιωθούν τα θύματα του ναζισμού τονίζοντας ότι: «Ο αγώνας που κάνουμε γίνεται σε δύο επίπεδα. Από τη μία για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη και από την άλλη είναι ο δικαστικός αγώνας. Το Δίστομο είναι το μοναδικό χωριό που έχει καταφέρει να έχει τελεσίδικη απόφαση από το 2002, ωστόσο κανένας υπουργός Δικαιοσύνης δεν έβαλε την υπογραφή του για να εκτελεστεί αυτή η απόφαση. Αυτό μας έχει φτάσει στο επίπεδο να προσφύγουμε στα ιταλικά δικαστήρια και είμαστε ένα βήμα στο να δικαιωθούμε από εκεί» δήλωσε ο κ. Σταθάς.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «ζούμε μια περίοδο όπου ο ναζισμός αναβιώνει. Δεν είναι απλά μνήμη αυτός ο αγώνας. Αυτός ο αγώνας αφορά το τι γίνεται σήμερα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε εξελίσσεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, των Ελλήνων ναζιστών, οι Γερμανοί ναζί μπαίνουν στην κυβέρνηση της Θουρηγγίας με ψήφους κομμάτων υποτίθεται συνταγματικών, ο Σαλβίνι αναπαράγει τον μουσολινισμό στην Ιταλία, ο Μπολσονάρο, ο Τράμπ χτίζουν μια νέα φασιστική, εθνικιστική διεθνή».

Στη χώρα μας, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, μετά από μια δεκαετία χρεοκοπίας, βλέπουμε τον λαό μας όλο και πιο συμπιεσμένο από την οικονομική κρίση, την ώρα που οι κυβερνώντες και η αξιωματική αντιπολίτευση γιορτάζουν με τυμπανοκρουσίες δήθεν ανάπτυξη που δεν υπάρχει.

Είναι δυστυχώς, πρόσθεσε, «πολύ γόνιμο το έδαφος για να φύονται ναζιστικά ζιζάνια» και αναφέρθηκε στην πρότασή του για την υποψηφιότητα της Μάγδας Φύσσα για την προεδρία της Δημοκρατίας «για να σηματοδοτήσουμε», όπως είπε, ότι «υπάρχει εναλλακτική σε αυτό το συστημικό συνονθύλευμα της δήθεν επιστροφής σε μια δήθεν κανονικότητα».

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι στη δεκαετία του `40 τον εχθρό τον βλέπαμε, είχε στολή. Σήμερα, πρόσθεσε, «μας παίρνουν τα αεροδρόμια, μας παίρνουν τα τραίνα, μας παίρνουν τα σπίτια, γίνεται ρευστοποίηση των περιουσιών των μικρομεσαίων. Είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός, την ώρα που ο ναζισμός αναδύεται. Στο ΜέΡΑ25 θα σταθούμε με όλη μας τη δύναμη εμπόδιο σ' αυτό. Έχει μεγάλη προτεραιότητα για εμάς η αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Έχει μεγάλη σημασία να συνεχιστεί η πίεση απ' όλους μας, είτε είναι η δημοτική αρχή εδώ, είτε είναι το ΜέΡΑ25, να μπει επιτέλους αυτή η υπογραφή που θα ολοκληρώσει ένα σημαντικό μέρος του δικαστικού αγώνα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και των συγγενών των θυμάτων. Είναι ένας συνεχής αγώνας και ένα σύμβολο της καθημερινής πάλης εναντίον της ακροδεξιάς στροφής και είναι διεθνές καθήκον όλων των προοδευτικών ανθρώπων».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2020, 03:24