Η παρέμβαση στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων είναι απολύτως αναγκαία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτή θα γίνει μέσα από ένα γόνιμο και με καθορισμένο χρονικό όριο, κοινωνικό διάλογο.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι το 2009 τα ταμεία χρειάστηκαν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις 2,470 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι το 2008 η αντίστοιχη δαπάνη ήταν περίπου 850 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέσα σε ένα έτος παρουσίασαν υπερδιπλασιασμό.

Ακόμη, ο υπουργός έκανε λόγο για σκοτεινή προοπτική για το 2010, τονίζοντας ότι κράτος και φορείς κοινωνικής ασφάλισης δαπανούν για συντάξεις ποσοστό που αγγίζει το 13,5% του ΑΕΠ.

Ειδικά για τις δαπάνες υγείας, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι παρουσιάζουν αύξηση 25%, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη δραματική αύξηση σημαντικό ρόλο παίζει η σπατάλη στις δαπάνες για το φάρμακο, δαπάνες οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση από 12 έως 21% ετησίως.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τους κοινωνικούς φορείς μέσω των οποίων θα αρχίσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό, ενώ, απαντώντας σε δημοσιεύματα, δήλωσε πως το συγκεκριμένο περιεχόμενο των παρεμβάσεών της η κυβέρνηση θα το δώσει μέσα από υπεύθυνες και συγκροτημένες διαδικασίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης