Για την κεντρική γραμμή του κόμματός του, τη στάση του έναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, το «φαινόμενο» Χρυσή Αυγή, το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά εν γένει αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις μίλησε ο πρόεδρος του «Σχεδίου Β», Αλέκος Αλαβάνος στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού «GR».

O κ. Αλαβάνος μιλώντας για τη θέση του κόμματός του περί εξόδου της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είπε μεταξύ άλλων: «Το ευρώ είναι ένα σκληρό και ακριβό νόμισμα το οποίο είναι αδύνατο να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Εάν θέλουμε να λύσουμε τα βασικά προβλήματα της ανεργίας και της φτώχεια στη χώρα μας πρέπει να βασιστούμε σε ένα μαλακό νόμισμα και σε μεγάλη ρευστότητα εντός της χώρας που θα επιτρέψει να ανοίξουν τα μαγαζιά, να δοθούν δουλειές κλπ.».

Ανέφερε δε πως μοναδικό παράδειγμα χώρας που κατάφερε να ευημερήσει παρά την κρίση είναι αυτό της Ισλανδίας: «Είναι η χώρα η οποία μετά από δημοψήφισμα αποφάσισε να μην πληρώσει τα δάνεια των εξωτερικών δανειστών και που είχε δικό της νόμισμα, ήταν η μοναδική χώρα που παρά την κρίση σημείωσε ανάπτυξη», είπε ο κ. Αλαβάνος.

Σε ερώτηση αναφορικά με τον Αλέξη Τσίπρα, εάν πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμβολίζει το «παλιό», ο κ. Αλαβάνος σχολίασε ως εξής: «Εμείς είμαστε υπερήφανοι που ερχόμαστε σε ρήξη με την πιο ήπια πλευρά της παθογένειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος, δηλαδή την Αριστερά… Προσπαθούμε να κάνουμε μία νέα παρουσία».

Σε ερώτηση εάν με την κίνηση ίδρυσης νέου κόμματος «πλαγιοκοπεί από τα αριστερά» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος απάντησε: «Αυτό που μας καθήλωσε είναι ότι κάθε κόμμα προσπαθεί να κρίνει τι τους κάνει ζημιά. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να μας πουν (σ.σ. οι πολίτες) ότι κάνουμε κάτι καλό για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας. Αν κάνουμε κακό σε κάποιο κόμμα δεν είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη».

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας του «Σχεδίου Β» με την Αριστερά έθεσε δύο προϋποθέσεις: «Έχουμε μια μονομανία. Είμαστε κολλημένοι για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία και τη φτώχεια στη χώρα. Αν ζητούσαμε από ένα κόμμα συνεργασία θα θέταμε δύο προϋποθέσεις: Να είναι σύμφωνο με τις βασικές κατευθύνσεις μας και να είναι σταθεροί στις απόψεις τους, να μην αλλάζουν θέσεις κάθε μέρα».

Ξεκαθάρισε δε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούμε σε βασικές θέσεις… Δεν μας επιτρέπεται υπό αυτή την έννοια η συνεργασία».

Ο πρόεδρος του «Σχεδίου Β» σχολίασε το «φαινόμενο» Χρυσή Αυγή λέγοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο ελληνικού πολιτισμού, είναι απαράδεκτο, είναι ντροπή για τη χώρα μας και για αυτό χρειάζεται νέος νόμος. Παρόλα αυτά όπως είπε αποτελεί ένα «κοινωνικό» φαινόμενο και όπως είπε αποτελεί έναν ακόμη λόγο «να δώσουμε άμεσες λύσεις σε λαϊκά προβλήματα για να μην οδηγούνται σε τέτοιες θέσεις».

Σε ερώτηση εάν συστήθηκε το «Σχέδιο Β» βάσει συγκυρίας και εάν το κόμμα αποτελεί ένα όχημα που «εκμεταλλεύεται» την παρούσα κατάσταση ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα «προσωπικό όχημα» αλλά ένα όχημα μέσω του οποίου θα εκφραστεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. «Δεν υπάρχει κάποια άλλη δύναμη που να αντιτίθεται στην πολιτική του τρόμου και του φόβου, που να αντιτίθεται στην κεντρική γραμμή της τωρινής κυβέρνησης. Προκειμένου να βρουν οι νέοι δουλειά, εμείς λέμε έξω από το ευρώ», τόνισε.

Σε ερώτηση εάν το κόμμα του λέει ναι μόνο στην έξοδο από την ΟΝΕ ή γενικά από την Ε.Ε. ο κ. Αλαβάνος είπε ότι προτεραιότητα είναι η έξοδος από το ευρώ. «Βέβαια στην πορεία ενδέχεται να βρεθούμε σε σύγκρουση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του κ. Αλαβάνου στο «GR»:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης