«Fais la différence, κάνε τη διαφορά». Αυτό είναι το μότο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος που από το 2020 εγκαινιάζει δράσεις γλωσσικού, παιδαγωγικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που θέτουν ως στόχο να κάνουν τη διαφορά στη βιωσιμότητα, στον διάλογο, στη δημιουργία.

Η θεματική «ζήω-ζῶ» θα αποτελέσει τον κατευθυντήριο άξονα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, γύρω από τον οποίο θα στρέφονται όλη τη χρονιά οι εκδηλώσεις του. Από τη Νύχτα των Ιδεών, στις 30 Ιανουαρίου, έως την Ευρωπαϊκή εβδομάδα για την αειφόρο ανάπτυξη στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ στο μεταξύ θα έχει δημιουργηθεί ένας κήπος στην ταράτσα του κτιρίου της οδού Σίνα, που στο εξής θα γίνει προσβάσιμη στο κοινό, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα δίνει το «παρών» στις συζητήσεις και τις δράσεις για την οικολογική μετάβαση στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, όπως εξήγησε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, Πατρίκ Κομουά: «H βασική αυτή αρχή μας οδηγεί πριν και πάνω απ’ όλα να έχουμε ως προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια τη γαλλική γλώσσα. Να κάνουμε τη διαφορά σημαίνει: να πλαισιώνουμε πιο ενεργά τους καθηγητές γαλλικών παντού στην Ελλάδα, να διευρύνουμε τα μαθήματα που προσφέρονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και να συνοδεύουμε καλύτερα τους φοιτητές που φεύγουν για σπουδές στη Γαλλία. Σημαίνει επίσης, να έχουμε ενεργό συμμετοχή σε ιδέες, σε αξίες, μαζί με όσες και όσους κρατούν ζωντανό τον πολιτισμό».

Σε ό,τι αφορά το εφετινό πρόγραμμα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργανώνει για έβδομη χρονιά τη Νύχτα Ιδεών. Το ετήσιο ραντεβού που συγκεντρώνει διανοούμενους, καλλιτέχνες, ερευνητές, δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό που του αρέσουν οι συζητήσεις. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η εκδήλωση συντονίζεται με τα υπόλοιπα Γαλλικά Ινστιτούτα και τους συνεργάτες τους σε όλο τον κόσμο, την ίδια ημέρα, στις 30 Ιανουαρίου, και επεκτείνεται σε τέσσερις πόλεις: Αθήνα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη. Η Νύχτα Ιδεών 2020, από τη Μπραζαβίλ ως το Τόκιο, θα ασχοληθεί με το θέμα «ζήω-ζῶ». Θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων το ζήτημα των οικολογικών ισορροπιών και της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο καθώς και με άλλα είδη, τα ζώα, τα φυτά, σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο κατάρρευσης της βιοποικιλότητας. Η «Νύχτα  Ιδεών» μας προσκαλεί επίσης να εξερευνήσουμε ζητήματα ηθικής, τόσο αρχαία όσο και διαχρονικά, για την ύπαρξη των ιδεών αυτών καθαυτών και της εκτίμησης της ανθρώπινης ζωής.

Ανάμεσα στις νέες δράσεις που εγκαινιάζει, το Γαλλικό Ινστιτούτο προτείνει στο κοινό από τον Ιανουάριο του 2020, να ανακαλύψει ξανά το γαλλικό και γαλλόφωνο σινεμά, με την εκδήλωση «Σάββατα Σινεμά». Κάθε Σάββατο, τέσσερις προβολές θα γίνονται στο Auditorium Theo Angelopoulos όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά γαλλόφωνες ταινίες που δεν κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, κλασικά έργα της έβδομης τέχνης, ταινίες για παιδιά και εφήβους και αγαπημένες επιτυχίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, το Γαλλικό Ινστιτούτο εγκαινιάζει τα «ακουστικά και ηλεκτρονικά ραντεβού», όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία ν’ ανακαλύψει ταλαντούχους νέους μουσικούς από την Ελλάδα, τη Γαλλία, ή και από αλλού, διαφορετικών μουσικών εκφραστικών τάσεων, όπως το ρεμπέτικο, το παραδοσιακό τραγούδι, το φλαμένκο, η τζαζ, το μπαρόκ, η σύγχρονη και ηλεκτρονική μουσική. Τα ακουστικά sessions θα ξεκινήσουν δυναμικά, στις 16 Ιανουαρίου με το τρίο «People Of The Wind», ενώ το πρώτο ηλεκτρονικό session θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της Νύχτας Ιδεών, στις 30 Ιανουαρίου με την Dj Εύα Τσακνή.

Επιπλέον, το Γαλλικό Ινστιτούτο συνεχίζει και τις σταθερές, επιτυχημένες δράσεις του, όπως το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (24 Μαρτίου – 4 Απριλίου 2020 στην Αθήνα, 2 – 8 Απριλίου 2020 στη Θεσσαλονίκη), τις παραστάσεις της  Comédie-Française που προσκαλεί και φέτος το κοινό να ανακαλύψει διαχρονικά έργα από το ρεπερτόριό της, σε μαγνητοσκοπημένες προβολές με ελληνικούς υπότιτλους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τις ανοιχτές συναντήσεις κάθε Δευτέρα, που αντιπαραβάλλουν νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες με αναγνωρισμένους καλεσμένους («ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ (P)ARTY !»), το Ciné-club  που ανανεώνει το ραντεβού με το κοινό με δύο νέους θεματικούς κύκλους, αλλά και τον κύκλο «Η Νεολαία που καινοτομεί» ο οποίος μετρά ήδη 5 χρόνια ανάδειξης καινοτόμων προγραμμάτων από νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώσεις, ΜΚΟ ή ερευνητές εμπνευσμένους από τις σύγχρονες προκλήσεις, προς αναζήτηση απαντήσεων για την οικονομική κρίση.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, προτεραιότητα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος για το 2020 και για τα επόμενα χρόνια είναι η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας. Η προτεραιότητα αυτή συνδέεται άμεσα με τη στήριξη των εκπαιδευτικών γαλλικής γλώσσας, στο σύνολο της επικράτειας, και σε συμφωνία με τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς. Τα διαθέσιμα μέσα πολλαπλασιάζονται επί του επτά το 2020, με σκοπό οι εκπαιδευτικοί να έχουν πρόσβαση σε όλα όσα θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους: επιμορφώσεις γλωσσικού και πολιτιστικού περιεχομένου, παιδαγωγικές καινοτομίες, εργαλεία για τη διδασκαλία στην τάξη, διαδικτυακοί πόροι. Σύμβολο της νέας αυτής δυναμικής που υλοποιείται μέσα από τον πολλαπλασιασμό των επαγγελματικών επιμορφώσεων, είναι ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών Γαλλικής Γλώσσας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου στο http://www.ifa.gr/el/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης