Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο μεγαλύτερος εν ζωή μίμος του κόσμου, Slava Polunin, μ’ ένα θίασο κορυφαίων κλόουν, επιστρέφει στο Θέατρο Παλλάς με το φημισμένο «Slava’s SnowShow».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι μια παράσταση που έχει αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο με φανατικούς θαυμαστές. Η αλήθεια είναι ότι το Slava’s Snow Show έχει κάνει τον γύρο του πλανήτη 3 φορές… και όπου και αν παρουσιάζεται οι αντιδράσεις είναι ενθουσιώδεις» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Slava Polunin στο «zougla.gr» και συμπληρώνει: «Με αυτή την παράσταση συνειδητοποίησα ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι. Η γλώσσα μας διαφοροποιεί και στην περίπτωση της παράστασής μας, η γλώσσα δεν είναι εμπόδιο. «Το σώμα και η έκφραση μιλάει σε κάθε ψυχή και καρδιά».

«Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι οι μεγάλοι γίνονται ένα με τα παιδιά και είναι το πιο διαδραστικό family show που υπάρχει. Ένα είναι σίγουρο, ότι αν μια φορά το βιώσεις, θα μείνει για πάντα ανεξίτηλο στη μνήμη σου» εξομολογείται ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, ενώ αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια, καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική του διαδρομή.

Το «Slava’s SnowShow» είναι το «πιο διαδραστικό σόου στον πλανήτη Γη», ένα πρωτοπόρο, φαντασμαγορικό υπερθέαμα με υπέροχες μελωδίες, εξαίσιους φωτισμούς και εκπληκτικά εφέ. Μία θρυλική παράσταση μιμικής, που για 40 χρόνια είναι must-see στη Νέα Υόρκη, οι θεατές κάθε ηλικίας ενθουσιασμένοι δημιουργούν ασφυκτικά sold out στις διεθνείς περιοδείες και οι κριτικοί το υμνούν ως «το καλύτερο οικογενειακό θέαμα που είδε ποτέ το κοινό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με φόντο την Ανταρκτική και την κοινωνία των «κλόουν – πιγκουίνων», όπου καταφεύγει ο αναχωρητής Slava, εξελίσσεται μία ατμοσφαιρική, ονειρική παράσταση, που το γλυκόπικρο χιούμορ της ακουμπάει όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση «Slava’s snowshow»;

Είναι μια παράσταση που έχει αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο με φανατικούς θαυμαστές. Η αλήθεια είναι ότι το Slava’s Snow Show έχει κάνει τον γύρο του πλανήτη 3 φορές… και όπου και αν παρουσιάζεται οι αντιδράσεις είναι ενθουσιώδεις!

Πού οφείλεται η επιτυχία της παράστασης; Ποια είναι τα στοιχεία του έργου που έγιναν αιτία να ακολουθήσει ο κόσμος και να αγαπήσει το «Slava’s snowshow»;

Το Slava’s Snow Show έχει την ιδιότητα να μιλάει σε όλους τους ανθρώπους όλων των χρωμάτων σε όλες τις ηπείρους με τη γλώσσα του σώματος. Αυτό από μόνο του το κάνει ένα μοναδικό show. Ο Slava μιλάει για καθημερινά πράγματα, δε φοβάται να δείξει τα συναισθήματά του και γίνεται ένα οικείο πρόσωπο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η χαρά διαδέχεται τη λύπη, όπως γίνεται στην ίδια τη ζωή. Ένα άλλο στοιχείο είναι το διαδραστικό, που ο θεατής γίνεται μέρος της παράστασης και βιώνει τη μεγαλύτερη χιονοθύελλα της ζωής του, κάτι που τεχνικά στην αρχή τουλάχιστον φαινόταν ακατόρθωτο. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι οι μεγάλοι γίνονται ένα με τα παιδιά και είναι το πιο διαδραστικό family show που υπάρχει.

Τι θα παρακολουθήσει κάποιος τον Απρίλιο στο θέατρο Παλλάς στο «Slava’s Snow Show»;

Ο θεατής θα παρακολουθήσει μια όμορφη ιστορία και θα γίνει μέρος αυτής. Ο Slava, ένας κίτρινος κλόουν, απογοητευμένος από όλους και απ’ όλα αποφασίζει να φύγει μακριά από τον τόπο του και φτάνει στο πιο απόμακρο σημείο του πλανήτη μας, την Ανταρκτική.  Κι ενώ αρχικά πίστευε ότι επιτέλους θα απομονωθεί, συνειδητοποιεί ότι είναι περιτριγυρισμένος από χιλιάδες πιγκουίνους και πράσινους κλόουν…. ένα εκρηκτικό μείγμα πλασμάτων, που μεταφέρονται από τη σκηνή στην πλατεία, δημιουργώντας το πιο διαδραστικό σόου, που δεν περιγράφεται με λόγια. Ένα είναι σίγουρο, ότι αν μια φορά το βιώσεις, θα μείνει για πάντα ανεξίτηλο στη μνήμη σου.

Πόσο δύσκολο ήταν να καταφέρετε να επικοινωνήσετε και να συνομιλήσετε χωρίς γλώσσα με όλους τους λαούς που παρακολουθούν την παράστασή σας;

Αυτό ήταν και ένα στοίχημα που έβαλα με τον εαυτό μου και κερδήθηκε μέσω του χαρακτήρα που υποδύομαι, τον Slava. Με αυτή την παράσταση συνειδητοποίησα ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι. Η γλώσσα μας διαφοροποιεί και στην περίπτωση της παράστασής μας, η γλώσσα δεν είναι εμπόδιο. Το σώμα και η έκφραση μιλάει σε κάθε ψυχή και καρδιά.

Πότε συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με την παντομίμα;

Από πολύ νωρίς. Μέντοράς μου ήταν ο Μαρσέλ Μαρσό. Τον θαύμαζα και ακολουθούσα παρατηρώντας τον τα βήματά του. Και κάποια στιγμή αυτά τα βήματα τα έκανα δικά μου, βάζοντάς τα, προσαρμοσμένα, στα δικά μου παπούτσια. Η τέχνη της παντομίμας είναι σπουδαία και θέλει πολλή δουλειά. Κάθε παράσταση εξελίσσεται. Και συγκινούμαι ιδιαίτερα που η νέα γενιά μίμων παρακολουθεί πλέον τα δικά μου βήματα.

Πόσο δύσκολο είναι το είδος που υπηρετείτε;

Πολύ δύσκολο γιατί πρέπει να είσαι αληθινός και αυτή η αλήθεια να περάσει μέχρι και στον τελευταίο θεατή της τελευταίας σειράς. Είσαι εντελώς μόνος πάνω στη σκηνή γιατί δεν έχεις την κάλυψη των λέξεων. Αλλά από την άλλη πλευρά αυτή η αλληλεπίδραση με το κοινό, είναι μαγευτική. Είναι μια ενέργεια αξεπέραστη.

Πώς νιώθετε που θα ξαναέρθετε στην Αθήνα;

Νιώθω τεράστια χαρά γιατί στην Ελλάδα έχω πολλούς θαυμαστές του show και ανυπομονώ να βρεθώ κοντά τους. Μάλιστα είχα λάβει και μια επιστολή από έναν Έλληνα γονιό, που ζητούσε να βιώσει μαζί με το παιδί του αυτό που είχε βιώσει ο ίδιος κάποια στιγμή μόνος του. Είναι πολύ ωραία αυτή η επικοινωνία που διατηρώ με τον κόσμο και αυτή την επικοινωνία ανυπομονώ να την ανανεώσω με τις παραστάσεις στο Παλλάς.

Σε μια εποχή κατά την οποία οι μαύρες σκέψεις πληθαίνουν εσείς επηρεάζεστε αρνητικά ή προσεγγίζετε τη ζωή με αισιοδοξία;

Η ζωή δεν είναι ούτε άσπρο, ούτε μαύρο. Έχει όλα τα χρώματα κι εγώ προσπαθώ να δημιουργήσω ένα ουράνιο τόξο…

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Να μπορώ να συνεχίσω να ταξιδεύω και να επικοινωνώ με τον κόσμο. Δεν είναι εύκολο να είσαι συνέχεια σε ένα αεροπλάνο και να πετάς από χώρα σε χώρα. Η ανθρώπινη κούραση χάνεται αμέσως μόλις ανέβω στη σκηνή και επικοινωνήσω με τον κόσμο. Είναι ένα μοναδικό συναίσθημα και εύχομαι να μην το χάσω ποτέ.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Τα τελευταία χρόνια έχω μετά μανίας επικεντρωθεί στην Ακαδημία που δημιούργησα προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύσω την αγάπη για την τέχνη που τόσα χρόνια υπηρετώ.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Παλλάς από 5 ως 9 Απριλίου.

Δείτε επίσης: «Slava’s SnowShow»: Το φαντασμαγορικό υπερθέαμα από τον μίμο Slava Polunin στο θέατρο Παλλάς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης