Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται το  καλοκαίρι του 2019 με δύο  νέες παραγωγές: την τραγωδία  «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού,  με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, αλλά και με το έργο – ορόσημο «Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, κρατώντας συντροφιά σε όσους μείνουν το καλοκαίρι στην πόλη, αλλά και στους ξένους επισκέπτες, καθώς οι παραστάσεις στη ΕΜΣ θα είναι όλες υπερτιτλισμένες στα αγγλικά.

Παράλληλα, η  εξαιρετικά επιτυχημένη παράσταση του Βρεφικού Θεάτρου του ΚΘΒΕ «Έξω Πάνω Μέσα Κάτω», σε σύλληψη ιδέας-σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα και μουσική Φοίβου Δεληβοριά επιστρέφει την Τετάρτη 17 Ιουλίου και κάθε Τετάρτη, στις 18:00, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κεντρικό γεγονός για πέμπτη χρονιά  το Φεστιβάλ Δάσους, η μεγάλη γιορτή πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες παραγωγές θεάτρου, μουσικής και χορού, με τους πιο αγαπημένους δημιουργούς αλλά και τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής,  με κέντρο το Θέατρο Δάσους (4.500 θέσεων), αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις στο Θέατρο Γης (4.300 θέσεις), στη Μονή Λαζαριστών, στο Βασιλικό Θέατρο και στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Την εναρκτήρια εκδήλωση του 5ου Φεστιβάλ Δάσους θα αποτελέσει η επετειακή συναυλία για τα 60 χρόνια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, την 1η Ιουνίου στο Βασιλικό Θέατρο, υπό τη διεύθυνση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας της ΚΟΘ, Ζωής Τσόκανου.

Τέλος, το ΚΘΒΕ διοργανώνει για τέταρτη χρονιά «Ολοήμερο  Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι» (αποκλειστικά για παιδιά 4 -11 ετών), μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε έως τώρα από 2.500 παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη

Η τραγωδία «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του  Κρατικού  Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019.

Η παράσταση, την οποία θα παρουσιάσει το ΚΘΒΕ το καλοκαίρι του 2019 σε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, σε νέα μετάφραση  Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη  στις  3 και 4 Ιουλίου (Θέατρο Δάσους ), ενώ θα παρουσιαστεί  στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου στις 19 και 20 Ιουλίου.

Η Ανθή Ευστρατιάδου που τιμήθηκε με το 11ο «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για την θεατρική περίοδο 2016 θα ερμηνεύσει το ρόλο της Ιφιγένειας. Ο  Γιώργος Γλάστρας τον Αγαμέμνονα, η Μαρία Τσιμά την Κλυταιμήστρα, ο Γιώργος Καύκας τον Πρεσβύτη, ο Νικόλας Μαραγκόπουλος τον Μενέλαο, ο Χρίστος Στυλιανού τον Αγγελιοφόρο και ο Θανάσης Ραφτόπουλος τον Αχιλλέα.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Mουσική σύνθεση-Μουσική διδασκαλία-Ηχητικός σχεδιασμός: Θοδωρής Οικονόμου
Kίνηση: Δημήτρης Σωτηρίου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
A Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξία Μπεζίκη
Β Βοηθός σκηνοθέτη: Xάρης Πεχλιβανίδης
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ελίνα Ευταξία, Isabela Tudorache
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren, Μαρία Λαζαρίδου
*Βοηθός σκηνογράφου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Σοφία Τσιριγώτη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Γλάστρας (Αγαμέμνων), Ανθή Ευστρατιάδου (Ιφιγένεια),  Γιώργος Καύκας (Πρεσβύτης), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μενέλαος), Θανάσης Ραφτόπουλος (Αχιλλέας), Χρίστος Στυλιανού (Αγγελιοφόρος), Μαρία Τσιμά (Κλυταιμήστρα).
 
Χορός: Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Δανάη Επιθυμιάδη, Αίγλη Κατσίκη, Λήδα  Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Αλεξία Μπεζίκη, Ζωή Μυλωνά, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Κατερίνα Παπαδάκη, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου
Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Χουντής.
 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης