Η Σουηδική Ακαδημία πρόκειται να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ για τη Λογοτεχνία το 2018 ανακοινώνοντας μαζί και το βραβείο για το 2019, σύμφωνα με το περιοδικό Swedish Daily Dagens Nyheter.

Η απονομή του βραβείου για το 2018 ακυρώθηκε, έπειτα από τις ομαδικές παραιτήσεις των μελών της Σουηδικής Ακαδημίας μετά την καταδίκη για δύο περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης του Ζαν-Κλοντ Αρνόλ, συζύγου ενός από τα μέλη της. Ο Αρνόλ είχε επίσης αφήσει να διαρρεύσουν οι νικητές του βραβείου επί επτά συνεχόμενες φορές πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιτίας του σκανδάλου υπέστη σοβαρή βλάβη το κύρος της Σουηδικής Ακαδημίας και το Ίδρυμα Νόμπελ είχε απειλήσει ότι θα αναθέσει τα βραβεία για τη λογοτεχνία σε άλλο οργανισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Ιδρύματος, η Σουηδική Ακαδημία «έλαβε τα αναγκαία και κατάλληλα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί το κύρος και η εμπιστοσύνη» και συνεπώς τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν τα βραβεία και για τα δύο έτη.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι, σύμφωνα με το Ίδρυμα Νόμπελ, η δυνατότητα που δίνεται στα μέλη της να παραιτηθούν, η εκλογή νέων μελών, η αποχώρηση ακόμη ενός μέλους, γεγονός που «σημαίνει ότι η Σουηδική Ακαδημία δεν συμπεριλαμβάνει στα μέλη της πλέον κανένα πρόσωπο που να εμπλέκεται σε υπόθεση σύγκρουσης συμφερόντων ή έρευνες για εγκληματικές ενέργειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άλλο μέλος που παραιτήθηκε ήταν ο Χόρας Ένγκνταλ, ο οποίος είχε στηρίξει τον Αρνόλ, λέγοντας ότι όσοι του ασκούσαν κριτική ήταν «μια κλίκα από ηττημένους που εκφράζουν την πικρία τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης