Τριάντα πίνακες ζωγραφικής που αποδίδονται στον Αδόλφο Χίτλερ θα βγουν στο σφυρί από τον οίκο Weidler στη Νυρεμβέργη, γράφει η τοπική εφημερίδα Nürnberger Nachrichten. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ακουαρέλες, σκίτσα και έργα ζωγραφικής που φέρουν την υπογραφή «Hitler» και απεικονίζουν βιενέζικα μοτίβα και θέματα από τη Νυρεμβέργη, ανάμεσά τους πορτρέτα γυναικών και νεκρή φύση, εξηγεί η εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ορισμένες φωτογραφίες προέρχονται από αυστριακές και ευρωπαϊκές ιδιωτικές συλλογές, από κληρονόμους και διαδοχικούς συλλέκτες. Υπάρχουν συνολικά 23 διαφορετικοί ιδιοκτήτες», εξήγησε στην εφημερίδα η Κέρστιν Βάιντλερ, υπεύθυνη του οίκου δημοπρασιών που βρίσκεται στη γερμανική πόλη η οποία ήταν ο τόπος των μεγάλων συναντήσεων των ναζί τη δεκαετία του 1930 και ο τόπος όπου διεξήχθησαν οι μεταπολεμικές δίκες.

Η ελάχιστη τιμή εκκίνησης θα είναι 130 ευρώ για το σκίτσο με κάρβουνο «Kloster im Weinberg» (“Μοναστήρι του Βάινμπεργκ”), ενώ για το τοπίο με ακουαρέλα «Ort an einem Vorgebirgssee» θα είναι 45.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ουδέποτε είδα μια τέτοια δημοπρασία με τόση ποσότητα έργων» που αποδίδονται στον Αδόλφο Χίτλερ, δήλωσε στην εφημερίδα ο Στέφαν Κλίνγκεν, του κεντρικού Ινστιτούτου Ιστορίας της Τέχνης του Μονάχου.

Ο ειδικός είχε πει τη γνώμη του στα τέλη Ιανουαρίου στο εγκληματολογικό τμήμα της αστυνομίας του Βερολίνου, το οποίο είχε κατασχέσει τρία έργα ζωγραφικής του Χίτλερ που είχαν βγει στο σφυρί. Είχε εκφράσει αμφιβολίες για την αυθεντικότητά τους.

Μαζί με τα έργα ζωγραφικής, η δημοπρασία του Σαββάτου περιλαμβάνει έπιπλα που είχε ο Χίτλερ, ανάμεσά τους μια καρέκλα από ξύλο ιτιάς, ένα λευκό βάζο από πορσελάνη Μάισεν που απεικονίζει ένα εκπαιδευτικό ιστιοφόρο του γερμανικού Ναυτικού, όπως και ένα τραπεζομάντιλο.

Παρά την αποτυχία του στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιένης ο Χίτλερ, του οποίου το καλλιτεχνικό ταλέντο θεωρείτο πάντα μέτριο, συνέχισε να ζωγραφίζει. Αντέγραφε κυρίως σκηνές από καρτ-ποστάλ, που πωλούσε στη συνέχεια στους τουρίστες.

Η δημοπρασία ορισμένων έργων του, τα οποία ωστόσο δεν κάνουν άμεσο υπαινιγμό στον ναζισμό, προκάλεσε αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια.

Ο οίκος δημοπρασιών Βάιντλερ πούλησε κατά το παρελθόν πίνακες που αποδίδονταν στον «Φίρερ», ανάμεσά τους ένα ζευγάρι ακουαρέλες αντί 32.000 ευρώ συνολικά το 2009.

Το Ιούνιο του 2015 ακουαρέλες και σκίτσα που ζωγράφισε ο Χίτλερ πωλήθηκαν επίσης σε δημοπρασία στη Γερμανία αντί σχεδόν 400.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης