Βίντεο – φωτογραφίες: Γιώργος Στογιάννος 

Στον δρόμο κατέβηκαν σήμερα Τρίτη (10/1) καλλιτέχνες, εργαζόμενοι στον πολιτισμό και σπουδαστές καλλιτεχνικών σπουδών για να διαμαρτυρηθούν για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που εξισώνει τα πτυχία τους με απολυτήρια Λυκείου και να ζητήσουν την άμεση απόσυρσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνθρωποι του πολιτισμού προχώρησαν σε συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως, στο πλαίσιο στάσης εργασίας από τις 11.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα στούντιο και τα εργαστήρια. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν μοτοπορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, όπου προχώρησαν σε νέα συγκέντρωση με τη συμμετοχή και πολλών μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.

Οι καλλιτέχνες όλης της χώρας, όλων των ειδικοτήτων θεάτρου, κινηματογράφου, χορού, μουσικής, «ΖΗΤΑΜΕ εδώ και τώρα να αποσυρθούν από το Προεδρικό Διάταγμα οι αναφορές στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και να επανέλθουν τα επαγγέλματα μας, στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κόντρα στην υποβάθμιση των σπουδών μας και την περαιτέρω περιθωριοποίηση του κλάδου μας, συνθήκες που απορρέουν από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, υπερασπιζόμαστε το κύρος της καλλιτεχνικής μας εκπαίδευσης και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Η πολιτεία ν’ αναγνωρίσει έμπρακτα ότι είμαστε επαγγελματίες απόφοιτοι πολυετών απαιτητικών και εξειδικευμένων σπουδών και όχι αμφισβητούμενων Κολεγίων ή Φροντιστηριακών ιδρυμάτων. Απώτερος στόχος παραμένει η δημιουργία νέου Νομοθετικού Πλαισίου, το οποίο θα περιλαμβάνει ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της αντιστοίχισης των πτυχίων. Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που μας δημιουργεί η απουσία αντιστοίχισης των πτυχίων μας είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. Τώρα ήρθε η στιγμή που πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη της».

Δείτε το βίντεο:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης