Ξεκίνησαν ένα απόγευμα πίνοντας καφέ και συζητώντας για το πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν εθελοντικά στην εικόνα της πόλης. Σκέφτηκαν χρώματα και πινέλα, σαν αυτά που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, για να στολίσουν μικρές γωνιές στα σπίτια τους και τις αυλές τους. Αποφάσισαν λοιπόν να μεγαλώσουν την αυλή τους και μετά από τέσσερα χρόνια, οι επτά κυρίες από τη Νέα Αλικαρνασσό του Ηρακλείου με την Εθελοντική ομάδα «Ζω-Δρω» έχουν καταφέρει να «λούσουν» με τα χρώματά τους αρκετές γωνιές της πόλης.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γωγώ Πιλάτου «Η αρχή έγινε ένα απόγευμα πριν 4 χρόνια. Επτά γυναίκες και φίλες που πίναμε τον καφέ μας, είπαμε τη φροντίδα που δείχνουμε για το σπίτι μας να την μετατρέψουμε και σε φροντίδα για τη γειτονιά, για την περιοχή για την πόλη μας, έτσι ώστε να υπάρξει μια αλλαγή που θα ομορφύνει την καθημερινότητα τη δική μας και πολλών συμπολιτών μας. Αυτό βέβαια θα είχε και ένα επιπλέον όφελος. Το μήνυμα του εθελοντισμού να περάσει, έμπρακτα πλέον, στα παιδιά μας και στους συμπολίτες μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επτά κυρίες, λοιπόν, με τη βοήθεια ανθρώπων που ενίσχυσαν το έργο τους, έπιασαν πινέλα και χρώματα και άρχισαν τη δουλειά, με πρώτο σημείο το Πάρκο «Ελπίδα» επί των οδών Σταδίου και Μικράς Ασίας στη Νέα Αλικαρνασσό. «Ήταν αλάνα με μπάζα και σκουπίδια που με τη βοήθεια του δήμου, της ΔΕΠΑΝΑΛ, μαθητών του ΕΠΑΛ και του ΓΕΛ της περιοχής, της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και εθελοντών καθαρίστηκε και δεντροφυτεύτηκε και τώρα είναι ένα όμορφο πάρκο που περιποιούνται οι περίοικοι» εξήγησε η Νεκταρία Ζερβάκη, μέλος αυτής της ομάδας που πλέον μετράει 17 δράσεις.

Ανάμεσα στα σημεία που έχουν φροντίσει να αλλάξουν όψη είναι ο εξωτερικός χώρος του κλειστού Γυμναστηρίου στη Νέα Αλικαρνασσό «Μελίνα Μερκούρη», ο χώρος τού πρώην ΚΑΡΤ, ένας τοίχος στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου στο Καρνάγιο, τοιχίο επί της λεωφόρου Ίκαρου, τον τοίχο περίφραξης του αεροδρομίου επί της οδού Σταδίου, την πρόσοψη στο ΚΑΠΗ- ΚΗΦΗ Ν. Αλικαρνασσού, προαύλια σχολείων αλλά και χρώματα και ζωγραφιές σε κάδους απορριμμάτων. Τελευταία τους δράση, ο τοίχος στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου στο ύψος της Τρυπητής, συνολικής επιφάνειας περίπου 450τμ.

«Με την άδεια και τη συνεργασία του ΟΛΗ, δύο ζωγράφων αλλά και εθελοντών που μας βοήθησαν, ο απαρατήρητος για πολλά χρόνια τοίχος, πήρε ζωή και πλέον οι περαστικοί βλέπουν μια όμορφη εικόνα δίπλα τους κάθε φορά που περνούν από εκει» τόνισε η κ. Μεθοδία Ματαλλιωτάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τις πινελιές τους οι γυναίκες του «ΖΩ-ΔΡΩ» συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές δράσεις ενώ από δική τους πρόταση η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων του δήμου Ηρακλείου, προχώρησε στην υλοποίηση του πάρκου «Ηράκλειτος». «Είναι ένα πάρκο με αμφιθέατρο που ήδη χρησιμοποιείται από το Γυμνάσιο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Αυτό βοήθησε στο να γίνονται κάποια μαθήματα , πλέον, και εκτός τάξης. Είναι υπέροχο να βλέπεις τα παιδιά μέσα στον χώρο, που έχει φυτευτεί από τους μαθητές με δέντρα και αρωματικά φυτά. Το να μπορείς να συμβάλλεις στο να γίνεται όλο και μεγαλύτερη η ομάδα που σκέφτεται και λειτουργεί με γνώμονα τον εθελοντισμό, είναι σπουδαίο», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αντωνία Τσαγκαράκη, από τα ιδρυτικά μέλη της Ομάδας.

Η Γωγώ, η Μαρία, η Αντωνία, η Μεθοδία, η Μαρία, η Νίκη και η Νεκταρία, δήλωσαν έτοιμες να συνεχίσουν και να γεμίσουν πινελιές και άλλες γωνιές της πόλης. Άλλωστε η εθελοντική δράση, όσο υπάρχει όρεξη όπως είπαν, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να δημιουργηθούν όχι μόνο όμορφα και πολύχρωμα σημεία, αλλά και υπέροχες παρέες που δουλεύοντας πάνω σε έναν σκοπό, εντοπίζουν όχι μόνο κοινά σημεία, αλλά και μια κοινή φιλοσοφία ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης