Στη Θεσσαλονίκη και στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» ανεβαίνει από τη Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου η παράσταση «Δείπνο με τον Σύντροφο Στάλιν» με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μόρτζο, μετά την επιτυχημένη πορεία της στο Θέατρο «Τέσσερις Εποχές» στην Κυψέλη τον φετινό χειμώνα.
Η υπόθεση έχει ως εξής: κάποιο χειμωνιάτικο βράδυ ο Στάλιν καλεί στη βίλα του, που βρίσκεται στα περίχωρα της Μόσχας, μια νεαρή ηθοποιό του θεάτρου Μπολσόι. Η νεαρή καλλιτέχνης, πανέμορφη, καλλίφωνη και εύθραυστη παρουσιάζεται ενώπιον του Στάλιν του τραγουδά – αφού εκείνος της το ζητά – ενώ παράλληλα πασχίζει να του αποδείξει την πίστη της στο πρόσωπο του.
Παρών – καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της συνάντησης – είναι ο πιστός και συχνά ενοχλητικός υπηρέτης του Στάλιν, που εκτελεί στωικά όλες τις διαταγές που δέχεται, αρπάζοντας που και που κάποιο από τα εξαιρετικά εδέσματα, που υπάρχουν στο στρωμένο τραπέζι.
Πρόκειται για μια παράσταση – φαντασίωση για την ιδιωτική ζωή του «Πατέρα των Λαών», γενικού γραμματέα του πανίσχυρου Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, που καθόριζε τις τύχες εκατομμυρίων ανθρώπων, έτσι όπως την οραματίστηκε ο Ίον Ντρούτσε, ο συγγραφέας του έργου.
Η χρονιά (2004) που ο Ίον Ντρούτσε έγραψε την κωμωδία, ήταν η πιο κατάλληλη για εκείνον – όπως είχε δηλώσει – για να αγγίξει τον Στάλιν και την εποχή του.
Ο κόσμος μας και τώρα βρίσκεται σε αναταραχή, αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, αυταρχικά καθεστώτα, πολέμους, δυστυχία, φτώχεια και ανισότητες. Αυτό το πραγματικό σκηνικό κάνει το έργο επίκαιρο.
Το έργο ανέβηκε φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση (από τα Ρωσικά) της Παυλίνας Γαλανοπούλου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Μόρτζος, ενώ τη μουσική έγραψε ο Διονύσης Τσακνής. Στην παράσταση παίζει ο Γιάννης Μόρτζος, που υποδύεται τον Στάλιν, η Άννα Λιοναράκη, που υποδύεται την ηθοποιό των Μπολσόι, αλλά και ο Πέτρος Ξεκούκης, που μεταμορφώνεται στον πιστό αλλά πανούργο υπηρέτη του ηγέτη.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια ετοίμασε η Λαμπρινή Καρδαρά. Βοηθός σκηνοθέτη η Μάχη Παπαδοπούλου.
Η παράσταση ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310869869, 6947652042) καθημερινά στις 21:15, ενώ το Σάββατο στις 18:15και στις 21:15. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 18 ευρώ για το κανονικό εισιτήριο έως 15 για το φοιτητικό. Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν στις 7 Μαΐου 2011.

