Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώη

«Είμαι μέσα στη μουσική από παιδί, δεν ήταν κάτι που διάλεξα. Αυτό με βρήκε. Το σπίτι μας ήταν πάντα ανοιχτό σε φίλους της οικογένειας μου που ήταν μουσικοί, ποιητές, ηθοποιοί και λογοτέχνες, κι έτσι διαμορφώθηκε ένας ψυχισμός και μια διάθεση στην όποια κυριαρχούσε πάντα η τέχνη. Για μένα η μουσική είναι η ζωή μου, μεγάλωσα και συνεχίζω να ζω με τη μουσική και τις γνώσεις που μου προσφέρει σε όλα τα επίπεδα…Δεν έχω περιοριστεί σε ένα είδος μουσικής, μ’ αρέσουν οι καλλιτέχνες που έχουν την ελευθερία και τη φαντασία να ξεπερνούν τα στυλ, αυτούς που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά μας» αναφέρει μεταξύ άλλων  στο zougla.gr, η ταλαντούχα καλλιτέχνις, Αναστασία Έδεν με αφορμή τη νέα της μουσική παράσταση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη σκηνή του ιστορικού Half Note, την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερμηνεύτρια Αναστασία Έδεν και ο συνθέτης Άρης Βλάχος παρουσιάζουν τη νέα τους μουσική παράσταση, η οποία είναι βασισμένη στην πιο πρόσφατη δισκογραφική τους δουλειά «Κάψτε το σπίτι», τη συνέχεια της συνεργασίας τους με τον μεγάλο ποιητή Μάνο Ελευθερίου που καθόρισε το στίγμα τους. (Στην παράσταση ακούγονται αφηγήσεις με τη φωνή του ποιητή σε πρωτότυπα κείμενα του – έμμετρα παραμύθια όπως τα αποκαλούσε ο ίδιος).
 

Ταυτόχρονα μας συστήνουν και τη δική τους ξεχωριστή προσέγγιση σε δημοφιλή τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου από καλλιτέχνες όπως οι Adele, Elton John, Tom Waits, Nick Cave, Sting, Joni Mitchell, Bregovic, Κραουνάκης, Ξαρχάκος, Μικρούτσικος, Λάγιος, Σπανός, Γαλάνη, Σουγιούλ, Μουζάκης, Μαυρουδής, Χιώτης, Νικολόπουλος αλλά και το ισχυρό προσωπικό τους αποτύπωμα σε ερμηνείες με δυναμισμό και συναίσθημα και ενορχηστρώσεις με τζαζ και ethnic ηχοχρώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 


 

Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με τον Άρη Βλάχο καθώς και για την επερχόμενη παράσταση σας την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στη σκηνή του Half Note.

Με τον Άρη Βλάχο ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε περίπου πριν από τρία χρόνια, επικοινωνήσαμε αμέσως καλλιτεχνικά και δημιουργήθηκε μία ωραία φιλική σχέση που μας βοηθάει στην γενικότερη επαγγελματική μας συνεργασία.

Όταν με προσέγγισε -με τα πρώτα του τραγούδια ακόμα σε μια πρώιμη μορφή- ένιωσα ότι ήταν αυτό που περίμενα καιρό. Όχι μόνο είχα στα χέρια μου υλικό σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου αλλά επιπλέον είχα μπροστά μου έναν νέο συνθέτη που έχει την ίδια αισθητική και άποψη με έμενα. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε τις ηχογραφήσεις και σιγά σιγά γεννήθηκε το πρώτο μας album με τίτλο «Αυτά τα χείλη».

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου θα έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε στον ιστορικό χώρο του Half Note Jazz Club ένα μοντέρνο, λαμπερό πρόγραμμα με επιρροές από την Αμερική μέχρι την Μεσόγειο μέσα από τις ιδιαίτερες διασκευές και ενορχηστρώσεις του Άρη Βλάχου και με αναφορές στις δισκογραφικές μας δουλειές με τον Μάνο Ελευθερίου. Επί σκηνής θα είναι μαζί μας  πέντε αγαπημένοι, σπουδαίοι μουσικοί που μας πλαισιώνουν με τα Jazz-ethnic ηχοχρώματα τους.

Μιλήστε μας για την πιο πρόσφατη δισκογραφική σας δουλειά με τίτλο «Κάψτε το σπίτι».

Είναι ένας δίσκος-σταθμός στη μέχρι τώρα πορεία μου. Πρόκειται για την τελευταία δισκογραφική δουλειά του Μάνου Ελευθερίου και περιλαμβάνει πέρα από τα τραγούδια μας και πέντε πρωτότυπα κείμενα του ποιητή τα οποία τα απαγγέλει ο ίδιος. Είναι ένας συλλεκτικός δίσκος που συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό καθώς επίσης και τους πρωτότυπους στίχους του Μάνου Ελευθερίου με τις ιδιόχειρες σημειώσεις του. Όλα αυτά σε μία έκδοση-κόσμημα που επιμελήθηκε και κυκλοφόρησε το ogdoo music group.

Τι σημαίνει ο Μάνος Ελευθερίου για εσάς και τη νέα σας δουλειά;

Ό,τι και να πω για αυτήν την πολυσχιδή προσωπικότητα είναι λίγο. Η ευφυΐα του, η ευγένεια, το καυστικό χιούμορ,  η ψυχή του, ο αλληλοσεβασμός στη συνεργασία μας, όλα αυτά με έκαναν να αισθάνομαι τυχερή που τον γνώρισα, που τραγούδησα τα λόγια του, που εμπνεύστηκα και οραματίστηκα από αυτόν.

Ο Μάνος Ελευθερίου εμπιστεύτηκε και αγάπησε τη δουλειά μας, συμμετείχε στις συναυλίες μας ενεργά και ήταν μία μοναδική εμπειρία να τον έχουμε στη σκηνή μαζί μας. Χαράξαμε πορεία προς το όνειρο μαζί του και συνεχίζουμε το ταξίδι.

Πείτε μας λίγα λόγια για σας. Πότε συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με το τραγούδι και τη μουσική;

Είμαι μέσα στη μουσική από παιδί, δεν ήταν κάτι που διάλεξα. Αυτό με βρήκε. Το σπίτι μας ήταν πάντα ανοιχτό σε φίλους της οικογένειας μου που ήταν μουσικοί, ποιητές, ηθοποιοί και λογοτέχνες, κι έτσι διαμορφώθηκε ένας ψυχισμός και μια διάθεση στην όποια κυριαρχούσε πάντα η τέχνη. Για μένα η μουσική είναι η ζωή μου, μεγάλωσα και συνεχίζω να ζω με τη μουσική και τις γνώσεις που μου προσφέρει σε όλα τα επίπεδα.

Ποια ήταν τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα και ποιο είδος τραγουδιού αγαπάτε περισσότερο;

Από επτά ετών ασχολούμαι με τη μουσική, αρχικά με το πιάνο και αργότερα με το τραγούδι. Οι βάσεις των σπουδών μου είναι κλασικές αλλά μέσα από την προσωπική έρευνα και τη δουλειά έχω πλησιάσει και άλλα είδη τραγουδιού με διαφορετικές τεχνικές. Αγαπώ το τραγούδι και την αλήθεια της έκφρασης που μπορεί να έχει μία ερμηνεία, από όποιο είδος μουσικής κι αν προέρχεται.

Οι αγαπημένοι μου ερμηνευτές  είναι πολλοί: η Nina Simon, ο David Bowie και η Yma Sumac διαδέχονται τον Νίκο Ξυλούρη, τη Μαρίκα Νίνου, τη Μαρία Κάλλας…

Δεν έχω περιοριστεί σε ένα είδος μουσικής, μ’ αρέσουν οι καλλιτέχνες που έχουν την ελευθερία και τη φαντασία να ξεπερνούν τα στυλ, αυτούς που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά μας.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας σας μέχρι σήμερα;

Αυτή ακριβώς η περίοδος είναι η σημαντικότερη για μένα, έχω την τύχη να βρίσκομαι στην πιο δημιουργική φάση της ζωής μου με ένα σπουδαίο υλικό στα χέρια μου.

Η προσωπική μου σφραγίδα δόθηκε μέσα από αυτούς τους δίσκους και από τις εμφανίσεις μας με τους δύο αυτούς καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια.

Η κοινή καλλιτεχνική ματιά μας έφερε κοντά και επιτέλους είχα την ελευθερία και την δυνατότητα να εκφράσω αυτό που πραγματικά είμαι μέσα από ένα καθαρά προσωπικό ύφος.

Είναι ίσως το ζητούμενο για όλους τους καλλιτέχνες να έχουν ένα υλικό που τους εκφράζει απόλυτα, κι εδώ συνέβη ακριβώς αυτό.

Αν έπρεπε να περιγράψετε τον εαυτό σας μέσα από ένα τραγούδι, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Θα επέλεγα ένα τραγούδι από τον πρώτο μας δίσκο που έχει τον τίτλο «Οι πολυκατοικίες» γιατί χτυπάει τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής μου.

– Δε σε ξανασυνάντησα,

στον κόσμο αυτό που ζούμε,

βροχή κι αέρα κράτησα

κι ίσως γι’ αυτό αμάρτησα

και τώρα τιμωρούμαι.-

Πώς σας αρέσει να εκφράζεστε μουσικά; Προτιμάτε μεγάλους χώρους, συναυλίες ή πιο ατμοσφαιρικούς και μικρούς χώρους που ο ένας νιώθει την ενέργεια του άλλου;

Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, πιστεύω ότι όπου κι αν βρεθείς οφείλεις να κάνεις το καλύτερο. Επίσης η διάθεση για μένα δεν έχει να κάνει με τον χώρο. Είναι περισσότερο η ψυχική και πνευματική προετοιμασία που κατευθύνει μία παράσταση.

Το ζητούμενο είναι να καταφέρεις να πλησιάσεις το κοινό με τρόπο άμεσο και αληθινό. Να επικοινωνήσεις μαζί τους, να τους απελευθερώσεις και να τους ταξιδέψεις.

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Να κάνω αυτό που αγαπώ και που με βοηθά να γίνομαι καλύτερη επαγγελματίας. Εύχομαι να δημιουργώ μουσικά αυτό που αφορά τον κόσμο και μιλά στην ψυχή του, πάντα με καλούς φίλους και συνεργάτες κοντά μου.

Τι σας βοηθάει στη ζωή να ισορροπείτε και να ξεπερνάτε τις δυσκολίες;

Μεγάλη δύναμη μου δίνει η οικογένεια μου και το περιβάλλον που έχω γύρω μου.

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ανθρώπους που σ’ αγαπάνε και τους αγαπάς, που σε στηρίζουν και να ανταποδίδεις με ό,τι καλύτερο έχεις. Έχω έντονο το αίσθημα να δώσω σ’ αυτούς που είναι ανοιχτοί να δεχτούν. Όταν συμβαίνει αυτό είμαι καλά με τον εαυτό μου και όλα ισορροπούν δια μαγείας.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή κατάσταση στον χώρο του θεάματος και της μουσικής στην Ελλάδα; Πόσο εύκολο είναι να χτίσει κανείς σήμερα μία καριέρα στη μουσική;

Πιστεύω ότι κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της, έτσι συμβαίνει και τώρα, θέλει υπομονή και επιμονή για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό που διαπιστώνω με τα χρόνια στην δουλειά είναι ότι το ρίσκο, οι καλοί συνεργάτες, η σκληρή δουλειά και η αγάπη για τη μουσική είναι το μυστικό για να πορευτείς.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο μελλοντικά

Με τον Άρη Βλάχο έχουμε βρει έναν δημιουργικό κώδικα συνεργασίας και πάντα βάζουμε καινούργιους στόχους κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας κύκλος. Αυτό που μπορώ να αποκαλύψω προς το παρόν είναι ότι έχει ήδη δρομολογηθεί να κυκλοφορήσει το καινούργιο μας single μέσα στην άνοιξη. Αυτή η συνεργασία έχει πολλά ακόμα να δείξει και χαίρομαι που έχω έναν συνοδοιπόρο και φίλο δίπλα μου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης