Λίγο πριν την πρώτη του εμφάνιση ως Μουσικός Διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, στο Ηρώδειο το Σάββατο 18 Ιουλίου, ο καταξιωμένος και πάντα ρηξικέλευθος αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις νέες προκλήσεις της καριέρας του, το μέλλον της ΕΣΟ, την επανέναρξη της συναυλιακής δραστηριότητας, για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Beethoven και κάνει λόγο για πολλές και σημαντικές εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον.

H συζήτηση δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ: «Έχει μια τεράστια δυναμική», αναφέρει ο πολυβραβευμένος αρχιμουσικός. «Για εμένα αποτελεί μεγάλη τιμή η ανάληψη της θέσης του νέου Μουσικού Διευθυντή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και θέλω να βοηθήσω με κάθε τρόπο το ιστορικό αυτό σύνολο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος», τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και συνεχίζει λέγοντας: «Πέρα από την ποιότητα που τη χαρακτηρίζει ως μουσικό σύνολο και τη σημαντική της ιστορία, έχει εύκολη πρόσβαση τόσο στα στούντιο ηχογραφήσεων όσο και στα media (ραδιόφωνο /τηλεόραση). Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, οι ορχήστρες της ραδιοφωνίας έχουν πολύ δυνατή παρουσία και ιδιαίτερη καταξίωση στη συνείδηση του κοινού».

«Με τη διοίκηση των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ και σε συνεννόηση με την καλλιτεχνική επιτροπή και το σωματείο των μουσικών, εργαζόμαστε συστηματικά προς μια νέα κατεύθυνση, που θα φέρει τη Συμφωνική Ορχήστρα στο κέντρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας της Ελλάδας, ανοίγοντας επίσης πόρτες στο εξωτερικό», επισημαίνει.

 Όπως τονίζει μάλιστα, «σύντομα η ορχήστρα θα έχει ένα ακόμα πιο δυνατό παρόν στα social media, στο τρίτο πρόγραμμα αλλά και στην τηλεόραση. Θα ακολουθήσουν τακτικές ζωντανές εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο κέντρο Πολιτισμού Σ. Νιάρχος, καθώς και σε άλλους εναλλακτικούς χώρους. Θα υπάρχει διαρκώς ηχογραφική παρουσία στο ραδιόφωνο αλλά και στο διαδίκτυο, με εύκολη πρόσβαση σε μια λίστα ηχογραφήσεων που θα διαμορφωθεί σύντομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, δουλεύουμε προς την κατεύθυνση πραγματοποίησης εμπορικών ηχογραφήσεων με δισκογραφικές εταιρείες κύρους του εξωτερικού».

Όπως επισημαίνει ο κ. Πέτρου: «από την πλευρά των μουσικών της ορχήστρας υπάρχει ιδιαίτερα καλή διάθεση και πρόθεση να γίνουν μεγάλα βήματα και να αντιμετωπίσουν σημαντικές καλλιτεχνικές προκλήσεις στο άμεσο μέλλον. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι για αυτή τη νέα αρχή».

 Γιατί ντεμπούτο στο Ηρώδειο με Beethoven; «Η επιλογή έγινε λόγω του εφετινού έτους εορτασμού των 250 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ludwig van Beethoven. Για το 2020 είχαν προγραμματιστεί σε όλο τον κόσμο επετειακές εκδηλώσεις και αφιερώματα στην Τέχνη ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες στην ιστορία της Μουσικης», εξηγεί.

Δυστυχώς, όπως λέει ο κ. Πέτρου, «η πανδημία ακύρωσε τα περισσότερα από αυτά τα σχέδια. Έτσι εμείς θεωρήσαμε σωστό να πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας συμφωνική εμφάνιση της “μετά-καραντίνας” εποχής, με ένα αφιέρωμα στον Beethoven».

 Ειδικότερα, το βράδυ της 18ης Ιουλίου, «το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα τρία “Equali” για 4 τρομπόνια, ένα υπέροχο έργο της ωριμότητας του συνθέτη που παίζεται σπάνια, το πολυαγαπημενο 4ο Κοντσέρτο για πιάνο με σολίστ την σπουδαία πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, τη μοναδική συναυλιακή άρια του Beethoven, “Ah perfido” με τη διάσημη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, και τη λαμπερή 1η Συμφωνία, ένα έργο-σταθμό με το οποίο ο Beethoven ξεκίνησε το μεγάλο του Συμφωνικό ταξίδι».

Ο κ. Πέτρου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επανεκκίνηση της συναυλιακής δραστηριότητας και στις ανάγκες του κοινού: «Είναι βέβαιο ότι στην παρούσα φάση, οι φίλοι της μουσικής νιώθουν αποκομμένοι από τις ζωντανές συναυλίες. Ίσως πολλοί είναι ακόμα διστακτικοί στο να παρακολουθήσουν ζωντανά ένα μουσικό event λόγω του φόβου για τη μετάδοση του κορωνοϊού», αναφέρει.

Εκφράζει, όμως, τη βεβαιότητα «ότι σιγά σιγά θα βρεθεί ένα modus vivendi που θα επιτρέψει στο κοινό που αγαπάει την Τέχνη να μπορεί να συμμετέχει και πάλι στις ζωντανές συναυλίες».

Ενώ, συμπληρώνει, ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, «δόθηκε απλόχερα διαδικτυακή πρόσβαση σε συναυλίες, παραστάσεις και δρώμενα, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό».

«Ωστόσο, νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουν ότι η μοναδική εμπειρία του ακουστικού ήχου και η αίσθηση της μέθεξης σε μια δημιουργια/ερμηνεία που πραγματοποιείται αποκλειστικά τη στιγμή εκείνη σε μια αίθουσα ή χώρο συναυλιών, είναι αξεπέραστη και δεν αναπληρώνεται ούτε από ηχογραφήσεις ούτε από βίντεο», τονίζει.

Ο κ. Πέτρου εκφράζει τη χαρά και την ικανοποίησή του που ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσει την πρώτη του εμφάνιση μετά από πολλούς μήνες αποχής, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

«Σηματοδοτείται έτσι όχι μόνο η επανέναρξη της συναυλιακής μου δραστηριότητας, αλλά και η αρχή μιας σημαντικής συνεργασίας σε ένα μαγικό μουσικό και όχι μόνο, ταξίδι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο αρχιμουσικός της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ δηλώνει: «Οι στόχοι της ορχήστρας είναι κατ αρχήν μια διαρκής αναζήτηση για ποιοτική άνοδο, κάτι που είναι βίωμα για όλους τους καλλιτέχνες. Επίσης, στόχος είναι μια νέα πιο εξωστρεφής παρουσία στον χώρο και πιο έντονη επικοινωνία με το κοινό».

Σύντομα, όπως αναφέρει, «θα δείτε και θα ακούσετε πολλές εκπλήξεις από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα».

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και με την ευκαιρία του εορτασμού των 250 χρόνων από τη γέννηση του Ludwig van Beethoven, παρουσιάζει στο Ηρώδειο το Σάββατο 18 Ιουλίου και ώρα 21.00 ένα Γκαλά αφιερωμένο στην τέχνη του κορυφαίου Γερμανού μουσουργού.

Στην πρώτη της εμφάνιση με τον νέο της μουσικό διευθυντή Γιώργο Πέτρου, η ΕΣΟ της ΕΡΤ θα παρουσιάσει τα Τρία equali για τέσσερα τρομπόνια, το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 4 σε Σολ μειζ. Op. 58, την άρια κοντσέρτου για σοπράνο και ορχήστρα «Ah! Perfido!», και τη Συμφωνία αρ. 1 σε Ντο μειζ. Op 21.

Σολίστ, η Μυρτώ Παπαθανασίου και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.

Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση εισιτηρίων, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών, στη διεύθυνση http://greekfestival.gr/festival_events/gala-beethoven/
 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης