Το μεγαλύτερο ραντεβού πολιτισμού στην Αθήνα δίνει και εφέτος ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης. Οι Ιωνικές Γιορτές, από τα λίγα φεστιβάλ της Αθήνας που θα διεξαχθούν εφέτος κανονικά, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορωνοϊό που ορίζονται από την Πολιτεία, ξεκινούν στο Άλσος Νέας Σμύρνης στις 24 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 30 Σεπτεμβρίου, με 30 νύχτες πολιτισμού και καθημερινή εναλλαγή προγράμματος που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μουσικά αφιερώματα.

Εφέτος για πρώτη φορά, παράλληλα με τις Ιωνικές Γιορτές θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Άλσος Νέας Σμύρνης μια πρωτοποριακή εικαστική έκθεση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός, με τίτλο Geo Philosophy, ένα multimedia θέαμα, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, installations και ενδιαφέρουσες performances. Είναι η πρώτη φορά που μιας ανάλογης κλίμακας έκθεση, με τη συμμετοχή κορυφαίων εικαστικών και καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών, πραγματοποιείται σε ανοιχτό χώρο και ειδικότερα στο Άλσος Νέας Σμύρνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παντελής Θαλασσινός

Στο εφετινό πρόγραμμα των Ιωνικών Γιορτών έχουν ενταχθεί σημαντικές παραστάσεις από οργανισμούς αδιαμφισβήτητης αξίας, όπως το Ελληνικό Φεστιβάλ, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων,  συναυλίες με σπουδαίους καλλιτέχνες του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Στέφανος Κορκολής, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Έλλη Πασπαλά και ο Γιώργος Περρής, ο Παντελής Θαλασσινός, αλλά και αφιέρωματα σε μουσικούς που άφησαν το στίγμα τους στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο, όπως ο συνθέτης  Γιώργος Χατζηνάσιος που θα μας ταξιδέψει με τις υπέροχες  μελωδίες του στο πιάνο.
 
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, «το φετινό μας πρόγραμμα είναι από τα πιο πλούσια καλλιτεχνικά στην ιστορία του θεσμού, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω του προβλήματος με την πανδημία, που αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε, διασφαλίζοντας την απολύτως ομαλή  διεξαγωγή του πολιτιστικού φεστιβάλ, που εφέτος κλείνει τα 20 χρόνια.»

Το πρόγραμμα αναλυτικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εφετινό πρόγραμμα θα δούμε σημαντικές παραστάσεις, ενδιαφέρουσες performances, κωμωδίες, καθώς και άλλες μορφές έκφρασης από τον διεθνή και τον ελληνικό χώρο. Αξίζει να αναφερθούν, οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, με μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών, μεταξύ τους ο Δημήτρης Ήμελλος, η Ρούλα Πατεράκη και η Μυρτώ Αλικάκη (3/9) και η πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση του Μηνά Βιντιάδη, «Ο Κάτω Παρθενώνας», σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, με τον Λεωνίδα Κακούρη και τον Χρήστο Σαπουντζή.

Επίσης, αξίζει να αναφερθούν, η πολύ καλή παράσταση «Σκηνές από έναν Γάμο», ένα κείμενο του Ingmar Bergman με τον Αντώνη Λουδάρο  (4/9), σε σκηνοθεσία του ίδιου, «Το Παγκάκι» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη, με τον ίδιο και τη Φωτεινή Μπαξεβάνη (9/9), «Ο Κήπος», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, με τον Στέλιο Μάινα (11/9), «Ο Σκύλος τα Μεσάνυχτα» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (13/9) και το «Mute» με τον Γιώργο Χρυσοστόμου  (14 και 15/9). Επίσης, επαναλαμβάνεται η πολύ επιτυχημένη παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη, «Η γυναίκα της Ζάκυθος», του Διονύσιου Σολωμού, στις 22/9.

Στις Ιωνικές Γιορτές θα δούμε επίσης συναυλίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως ο Στέφανος Κορκολής (5/9), ο Κώστας Μακεδόνας (7/9), οι Νίκος Πορτοκάλογλου και Στάθης Δρογώσης που συμπράττουν σε μια μοναδική μουσική συνάντηση (8/9), ο Παντελής Θαλασσινός (12/9) που ερμηνεύει τραγούδια από την θρυλική εποχή των Λαθρεπιβατών μέχρι σήμερα.Τέλος , η Ελλη Πασπαλά και ο Γιώργος Περρής σε μια μοναδική συναυλία στο Αλσος στις 19/9.  

Στο εφετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν το μουσικό Αφιέρωμα στον Γιώργο Χατζηνάσιο με τον ίδιο στο πιάνο ζωντανά στο Αλσος (10/9), το Αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Σπανό, με την Πέννυ Ξενάκη και τη Μαίρη Εσπερ να τραγουδούν τις μοναδικές μελωδίες του, αλλά και τη μπάντα του ίδιου στα μουσικά όργανα (16/9),  καθώς και  το Αφιέρωμα στο Σμυρναϊικο Τραγούδι με την απαράμιλλη στο είδος της, Αφεντούλα Ραζέλη (17/9).
Αξίζει να αναφερθούν δυο ιδιαίτερες συναυλίες που θα μας ανεβάσουν τη διάθεση, μία latin στις 20/9 με την κεφάτη μπάντα Canto Metrela και μία jazz στις 21/9 με τους υπέροχους Undercover Valentines, με δυνατούς ρυθμούς και ξεχωριστές ερμηνείες.

Παράλληλα με τις Ιωνικές Γιορτές θα διεξαχθεί και το Open Air Cinema Festival από τις 28 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Ένα ιδαίτερο  θερινό σινεμά στο Ιωσηφόγλειο Μέγαρο,  με 10 προβολές και δύο μοναδικά αφιερώματα, στους Monty Python και στον Woody Allen.

Να σημειωθεί ότι το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Γαστρονομίας της Αθήνας (29/8),  η παράσταση Βάκχες του Ευριπίδη (3/9) και το Αφιέρωμα στον Γιώργο Χατζηνάσιο (10/9) θα πραγματοποιηθούν με τη Συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 9310408  και 213 2025922 και -924 email: politistikosorg@yahoo.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης