Ο Eddie Van Halen – ο θρυλικός κιθαρίστας και συνιδρυτής του συγκροτήματος “Van Halen” – πέθανε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου σε ηλικία 65 ετών μετά από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Την τραγική είδηση έκανε γνωστή με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο γιος του, Wolf.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μουσικός, σύμφωνα με το TMZ, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο St. John’s, στη Σάντα Μόνικα.

Στο πλευρό του ήταν η σύζυγός του Τζάνι, ο γιος του Βόλφγκανγκ και ο αδερφός του Άλεξ.

Οι Van Halen είναι αμερικανικό hard rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε στην Καλιφόρνια το 1972. Γνώρισαν μεγάλη επιτυχία από τον πρώτο τους δίσκο, το 1978, και οι συνολικές πωλήσεις τους αγγίζουν τα εκατό εκατομμύρια παγκοσμίως

Το ροκ συγκρότημα δημιούργησε ο Eddie Van Halen που είχε γεννηθεί στην Ολλανδία μαζί με τον αδερφό του, τον Alex.

Το 2000 ο Έντι Βαν Άλεν υπεβλήθη σε επέμβαση οπότε του αφαιρέθηκε το 1/3 της γλώσσας του. Το 2002 θεωρήθηκε ότι είχε θεραπευτεί από καρκίνο. Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια πηγαινοερχόταν στη Γερμανία για ακτινοθεραπείες.

Δείτε το βίντεο:

 

Ποιος ήταν ο Έντι Βαν Άλεν

Ο Έντβαρντ Λοντεβέικ Βαν Χάλεν γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας στις 26 Ιανουαρίου 1955.

Ο πατέρας του, Γιαν Βαν Χάλεν (1920-1986) ήταν μουσικός της τζαζ και λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων μετακόμισε στις ΗΠΑ, στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας.

Από νεαρή ηλικία, ο Έντι Βαν Άλεν, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Άλεξ (γεν. 1953), ξεκίνησαν μαθήματα πιάνου. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα ντραμς, ενώ ο αδελφός του, Άλεξ, με την κιθάρα. Γοητευμένος από τα solo των Έρικ Κλάπτον και Τζίμι Πέιτζ, αποφάσισε να γίνει κιθαρίστας, ενώ ο αδελφός του πέρασε πίσω από τα ντραμς.

Οι αδελφοί Βαν Χάλεν άρχισαν να παίζουν σε πάρτι και κλαμπ του Λος Άντζελες διασκευές και δικές τους συνθέσεις. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 μπήκαν ο τραγουδιστής Ντέιβιντ Λι Ροθ και ο μπασίστας Μάικλ Άντονι, σχηματίζοντας το γκρουπ Mammoth. Το σχήμα μετονομάστηκε στη συνέχεια σε Van Halen.

Το συγκρότημα υπέγραψε συμβόλαιο με την Warner και το 1977 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, ξεκινώντας μια σπουδαία καριέρα με πολυπλατένιους δίσκους και sold out περιοδείες, γεμάτες «εκρηκτικά» live. Ο Έντι Βαν Άλεν αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες της rock και της hard rock μουσικής.

Εκτός από την κιθάρα, ο Έντι εμπλούτισε τον ήχο του συγκροτήματος με πλήκτρα (χαρακτηριστική περίπτωση το κομμάτι «Jump» του 1984), ενώ ο ίδιος συστήθηκε και ως τραγουδιστής («How Many Say I» του 1998). Η επιτυχία των Van Halen συνεχίστηκε αμείωτη, παρά την κατά καιρούς εναλλαγή των τραγουδιστών (Ντέιβιντ Λι Ροθ, Σάμι Χάγκαρ και Γκάρι Τσερόν).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης