Στον κρητικής καταγωγής Ελληνοαμερικανό συνθέτη Γιώργο Τσοντάκη, είναι αφιερωμένη η συναυλία της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου (ώρα 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου «Μουσικά πορτρέτα».

Ο σπουδαίος δημιουργός που γεννήθηκε στην Αστόρια και ζει στο δάσος της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, έχει προταθεί δύο φορές για βραβείο Grammy και έχει τιμηθεί με τα μεγαλύτερα βραβεία σύνθεσης: το Grawemeyer Αward για το 2ο Κοντσέρτο για βιολί και το Charles Ives Living της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα ακουστούν σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα το «Κoντσέρτο Unforgettable για δύο βιολιά» (σολίστ: Απόλλων Γραμματικόπουλος, Παναγιώτης Τζιώτης) καθώς και το «Clair de lune» του Γιώργου Τσοντάκη. Το μουσικό πορτρέτο πλαισιώνεται με έργα Σκαλκώτα: τη μουσική από το μπαλέτο «Τα παγανά», τρία κομμάτια από το λαϊκό μπαλέτο «Η θάλασσα» και ενορχηστρώσεις σε δύο σονάτες για τσέμπαλο του πολυγραφότατου μπαρόκ συνθέτη Ντομένικο Σκαρλάττι. Τις συνθέσεις ερμηνεύει η δυναμικά εξελισσόμενη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών που διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος.

Η συναυλία-αφιέρωμα στον Γιώργο Τσοντάκη εντάσσεται στη σειρά επετειακών εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το έτος Σκαλκώτα (2019), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου Νεοέλληνα μουσουργού και βιολονίστα. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής με τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου-Μαρίκας Παπαϊωάννου.

Τιμές εισιτηρίων: Aπό 7 έως 15 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης