Συνεχίζοντας η Εθνική Λυρική Σκηνή για δεύτερη χρονιά το αφιέρωμα στον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα συνθέτη, παρουσιάζει -στο πρώτο μέρος- το ορατόριό του Πνευματικό Εμβατήριο σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, καθώς και γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του σε ποίηση επίσης μεγάλων Ελλήνων ποιητών, στο δεύτερο μέρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 5 Οκτωβρίου (7.30 μ.μ), στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει αφιέρωμα στον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με το ορατόριό του “Πνευματικό Εμβατήριο” σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, καθώς και αγαπημένα τραγούδια του σε ποίηση επίσης μεγάλων Ελλήνων ποιητών.

Έργο πνευματικής εγρήγορσης και ψυχικής ανάτασης, το Πνευματικό Εμβατήριο γράφεται την εποχή που ο κόσμος βγαίνει από τη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη γερμανική Κατοχή. Χειμαρρώδης η γραφή του Σικελιανού καλεί σε μια παλλαϊκή προσπάθεια για την ανόρθωση της Ελλάδας μετά το σκοτάδι της Κατοχής, με όπλο το πνεύμα για μια δημιουργική συνέχεια. Εξόριστος στην ορεινή Ζάτουνα από το δικτατορικό καθεστώς ο Θεοδωράκης εμπνέεται από τον εγερτήριο λόγο του μεγάλου ποιητή και δημιουργεί μία απαράμιλλη μουσική σύνθεση που ερμηνεύεται συγκλονιστικά από τη Μαρία Φαραντούρη, τον Αντώνη Καλογιάννη και τον Γιάννη Θεοχάρη λίγο αργότερα, όταν ο συνθέτης απελευθερώνεται και διευθύνει το έργο ο ίδιος, στο Albert Hall, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Η ιδεώδης ερμηνεύτρια του Θεοδωράκη και πρώτη ερμηνεύτρια του Πνευματικού Εμβατηρίου τραγουδά, εδώ, με τον διακεκριμένο βαθύφωνο Τάσο Αποστόλου, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη, και με τη συμμετοχή της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ. Το Πνευματικό Εμβατήριο είναι αφιερωμένο στην πνευματική αναγέννηση της Ελλάδας κάθε φορά που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Αποτελεί ένα συνεχές κάλεσμα ανθρωπιάς, ειρήνης και πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η Μαρία Φαραντούρη με τον Θοδωρή Βουτσικάκη ερμηνεύουν μερικά από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του Θεοδωράκη, ενορχηστρωμένα για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα: “Δρόμοι παλιοί” του Μανόλη Αναγνωστάκη, “Άσμα ασμάτων” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, “Γελαστό παιδί” του Brendan Behan, “Όμορφη πόλη” του Γιάννη Θεοδωράκη, “Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις” του Γιάννη Ρίτσου, “Εις Σάμον” του Ανδρέα Κάλβου κ.α.

«Είχα τη χαρά και την τιμή να υπηρετήσω το μεγάλο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, μια ολόκληρη ζωή, να μοιραστώ μαζί του συγκινητικές στιγμές, την επαφή με τόσους λαούς, τους αγώνες και την ιστορία τους, δίνοντας συναυλίες σε ελληνικά και παγκόσμια ακροατήρια», σημειώνει η Μαρία Φαραντούρη.

Εισιτήρια: €15, €20, €30, €35, €42, €50, €55, €70 | Φοιτητικό, παιδικό: €12

Περιορισμένης ορατότητας: €10

Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ & www.ticketservices.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης