Αξιωματούχοι της Μελιτόπολης κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι λεηλάτησαν ανεκτίμητης αξίας τεχνουργήματα του πολιτισμού των Σκυθών του 4ου π.χ. αι. από τοπικό μουσείο.
Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, ισχυρίστηκε ότι ρωσικές δυνάμεις πήραν ανεκτίμητης αξίας τεχνουργήματα του πολιτισμού των Σκυθών του 4ου π.χ. αι. από τοπικό μουσείο. Συγκεκριμένα ο Ιβάν Φεντόροφ ανέφερε στη διάρκεια τηλεμαραθώνιου ότι «τα ορκ (σσ. έτσι χαρακτήρισε τους Ρώσους) μας άρπαξαν το χρυσό των Σκυθών. Δεν ξέρουμε που τον πήγαν», είπε.
Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση και στο διεθνή Τύπο, με το Courier International να θυμίζει ότι ο χρυσός των Σκυθών της Μελιτόπολης ανακαλύφθηκε τυχαία από κάτοικο που έπεσε σε σπήλαιο και ότι περιλαμβάνει και μια ελληνο-σκυθική χρυσή φαρέτρα στην οποία αναπαριστάται η ζωή του Αχιλλέα και η οποία θεωρείται από τους ειδικούς ως ένα από τα πλέον ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας.
Τι λένε οι Ρώσοι
Σε συνέντευξή του σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ο διορισμένος από τη Μόσχα διευθυντής του μουσείου της Μελιτόπολης, Γιεβγέν Χορλάτσεφ υποστήριξε ότι τα τεχνουργήματα «είναι μεγάλης πολιτισμικής αξίας για ολόκληρη την πρώην ΕΣΣΔ» και κατηγόρησε το προσωπικό του μουσείου ότι δαπάνησε «πολλή ενέργεια και κόπους» για να κρύψει τον θησαυρό.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε έντονη διαμάχη για την κυριότητα άλλων τεχνουργημάτων του πολιτισμού των Σκυθών, που φιλοξενούνται στην Ολλανδία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Τα τεχνουργήματα αυτά από διάφορα μουσεία της Κριμαίας παρουσιάζονταν σε έκθεση στο Άμστερνταμ, όταν η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο στη Μαύρη Θάλασσα και τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο διεκδικούν την κυριότητά τους. Τον Οκτώβριο του 2021 ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της Ουκρανίας, αλλά τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα παραμένουν στην Ολλανδία.
Οι Σκύθες ήταν νομαδικός λαός που μετανάστευσε από το Ιράν στη νότια Ρωσία και Ουκρανία περί το 800 π.Χ. και δημιούργησαν μια αυτοκρατορία επικεντρωμένη γύρω από τη σημερινή Κριμαία.
Δείτε επίσης: Η Μενδώνη για τη λεηλασία του χρυσού των Σκυθών