40 χρόνια έπειτα από την πρώτη προβολή του «Αποκάλυψη Τώρα» ο Φράνσις Κόπολα παρουσιάζει μία νέα τελική εκδοχή της ταινίας με διαφορετική διάρκεια και εικόνα.

Τον Μάιο του 1979 η ταινία-έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Αποκάλυψη Τώρα» προβάλλεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ των Καννών, με μία «κουτσουρεμένη» εκδοχή της 153 λεπτών, ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο δυσνόητη στο κοινό. Μερικά χρόνια και αρκετά βραβεία μετά, το 2001 η ταινία επιστρέφει ως «Αποκάλυψη Τώρα: Αναβίωση» με διάρκεια πλέον 202 λεπτών, αφού σε αυτήν είχε προστεθεί ό,τι είχε κοπεί από την πρώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, 40 χρόνια αργότερα από την πρώτη προβολή της ταινίας, ο θρυλικός σκηνοθέτης αποφάσισε να μας δώσει και μία τρίτη εκδοχή της, στην οποία θα υπάρχουν όλα όσα ο ίδιος θεωρεί ότι θα φέρουν την ταινία ένα βήμα πιο κοντά στο δικό του όραμα, αλλά και θα την κάνουν αρεστή σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του κοινού. Το έπος για τον πόλεμο του Βιετνάμ, το οποίο βασίστηκε στο βιβλίο του 1899 «Η καρδιά του σκότους» του Τζόζεφ Κόνραντ, θα αποδοθεί αυτήν τη φορά με το «Αποκάλυψη Τώρα: Final Cut» μέσα σε 183 λεπτά, ενώ θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους των ΗΠΑ στις 15 Αυγούστου, ακριβώς την ίδια ημερομηνία που είχε ξεκινήσει να διανέμεται και πριν 40 χρόνια.

Ωστόσο, η διάρκεια δεν είναι η μόνη αλλαγή που θα δούμε στην ταινία του Coppola. Στις 27 Αυγούστου η ταινία θα είναι διαθέσιμη και σε Blu-ray, για το οποίο η ταινία έχει επανεπεξεργασθεί σε Dolby Atmos και θα συμπεριλαμβάνει τεχνολογίες Dolby Vision και HDR10, έτσι ώστε τα χρώματά της να είναι 40 φορές πιο φωτεινά και τα μαύρα της 10 φορές πιο σκοτεινά. Επιπλέον, θα κυκλοφορήσουν τρία διαφορετικά Blu-ray, ώστε ο καθένας να μπορεί να επιλέξει ποια από τις τρεις εκδοχές της ταινίας προτιμάει, ενώ σε αυτά θα συμπεριλαμβάνεται και το «Η καρδιά του σκότους: Η Αποκάλυψη ενός σκηνοθέτη», το ντοκιμαντέρ των Έλεανορ Κόπολα και Τζορτζ Χίκενλούπερ με υλικό από το πώς και υπό ποιες συνθήκες γυρίστηκε το «Αποκάλυψη Τώρα» το 1976.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το τρέιλερ:

 

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, μάλιστα, βρέθηκε στις 28 Απριλίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τραϊμπέκα για την πρώτη προβολή του «Final Cut», όπου και μίλησε για την απόφαση του να κάνει ακόμη μία εκδοχή της ταινίας του: «Το 1979, ήμασταν τρομερά αβέβαιοι και οι διανομείς ήταν αβέβαιοι, οπότε συνεχίσαμε να την κόβουμε και να προσπαθούμε να την κάνουμε μικρότερη και λιγότερο περίεργη. Την κάναμε όσο πιο μικρή και φυσιολογική μπορούσαμε. Και χρόνια αργότερα, συνειδητοποιήσαμε ότι ίσως θα μπορούσαμε να τα ξαναβάλουμε όλα μέσα και να την αφήσουμε όσο περίεργη ήταν και αυτό ήταν μία ταινία που ονομαζόταν «Αποκάλυψη Τώρα: Αναβίωση». Πολύ μεγάλη. Και σε αυτή την περίπτωση, ένιωθα ότι η πρώτη ήταν υπερβολικά μικρή και κομμένη και η «Αναβίωση» ήταν υπερβολικά μεγάλη και ήθελα να κάνω την εκδοχή που νόμιζα ότι θα ήταν καλύτερη για αυτό, αλλά και για κάθε άλλο κοινό».    

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης