«Διόνυσος, η επιστροφή»: Η ταινία του Σπύρου Τσιφτσή για τη ζωή και τη Μέθοδο του σκηνοθέτη Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Ήταν το 1986, όταν ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συγκλόνισε το θεατρικό τοπίο με τη ριζοσπαστικά πρωτοποριακή παράσταση των «Βακχών». Η τεράστια επιτυχία της παράστασης σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το σκηνικό ιδίωμα του Τερζόπουλου και η Μέθοδός του οδήγησαν στη δημιουργία του θεάτρου Άττις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άκης Σακελλαρίου στις «Βάκχες», Βερολίνο, 1987, Berliner Ensemble ©Pier Gkygiom

35 χρόνια αργότερα και έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.000 παραστάσεις σε κορυφαία διεθνή φεστιβάλ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, διακεκριμένο μέλος της πρωτοπορίας στο παγκόσμιο θέατρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία «Διόνυσος, η επιστροφή» του Σπύρου Τσιφτσή ακολουθεί το παγκόσμιο ταξίδι του Τερζόπουλου, από το χωριό Μακρύγιαλος όπου γεννήθηκε ο τέταρτος γιος ενός Έλληνα μετανάστη από τη Μαύρη Θάλασσα, στο Berliner Ensemble στο Βερολίνο, στη Ρωσία, στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στη θεατρική του βάση στην Αθήνα, και τέλος στους Δελφούς, όπου ξεκίνησαν όλα.

H ταινία, διάρκειας 97 λεπτών, θα είναι διαθέσιμη για 400 θεάσεις δωρεάν σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα, από 19 έως 28 Μαΐου 2020, στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το οποίο εφέτος πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Σκηνοθεσία, σενάριο, διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ: Σπύρος Τσιφτσής. Μουσική: Μιχάλης Τσιφτσής. Παραγωγή: Portolanos Films. Έτος Παραγωγής: 2020. Διάρκεια: 97΄.

Μπορείτε να τη δείτε στο www.filmfestival.gr, αφού ακολουθήσετε τον σύνδεσμο TDF22 ONLINE.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης