Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού κινηματογράφου  ο Ζαν Πολ Μπελμοντό έγινε 88 χρόνων.

Ο σημαντικός ηθοποιός γεννήθηκε στις 9 Απριλίου του 1933 στο Νεϊγί-συρ -Σεν, βορειοδυτικά του Παρισιού μέσα σε καλλιτεχνική οικογένεια. Ο πατέρας του, Πολ Μπελμοντό, ήταν γλύπτης με ιταλικές ρίζες και η μητέρα του ζωγράφος. Ωστόσο, ο μικρός Μπελμοντό δεν είχε φανερώσει καμία καλλιτεχνική κλίση στα εφηβικά του χρόνια. Αντιθέτως, έδειξε από την αρχή κλίση στα αθλητικά. Δεν τα πήγαινε καλά στο σχολείο και το πάθος του σε αυτή την ηλικία ήταν το μποξ και το ποδόσφαιρο, ενώ μάλιστα έκανε και προπονήσεις μποξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποφάσισε έτσι να γίνει πυγμάχος και στη σύντομη καριέρα του στα ρινγκ ήταν μάλιστα αήττητος. Το ντεμπούτο του το έκανε το 1949 ρίχνοντας νοκάουτ τον αντίπαλό του από τον πρώτο γύρο, αν και την επόμενη κιόλας χρονιά, συνειδητοποιώντας τις θυσίες που έπρεπε να κάνει για να γίνει επαγγελματίας, τα παράτησε.

Τότε στράφηκε στην υποκριτική και έγινε δεκτός στην Εθνική Σχολή Δραματικής Τέχνης του Παρισιού και αποφοιτώντας το 1956 βρήκε αμέσως δουλειά στο σινεμά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ένα τσιγάρο μόνιμα στο στόμα του, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό ξεκίνησε την καριέρα του το 1957 παίζοντας μερικά μικρορολάκια σε γαλλικές ταινίες της εποχής και βρέθηκε στην αντίπερα όχθη από τον υπερβολικά όμορφο Αλέν Ντελόν, με τους κριτικούς να χαρακτηρίζουν τον Μπελμοντό «γοητευτικά άσχημο» – αν και πολλές θαυμάστριές του και μη, θα διαφωνούσαν με αυτό.

Προσωπική ζωή

Ο «αέρας» και το αρρενωπό στυλ του Μπελμοντό αποδείχθηκαν ακαταμάχητα για τις γυναίκες της εποχής του. Στην προσωπική του ζωή, έχει δύο γάμους στο ενεργητικό του: με την Ελοντί Κονσταντάν (1953-1965), με την οποία χώρισε όταν αποκαλύφθηκε ο παράνομος δεσμός του με την Ούρσουλα Άντρες, και τη Ναταλί Ταρντιβέλ, την οποία γνώρισε το 1989 και έμεινε στο πλευρό της επισήμως από το 2002 έως το 2008. Έχει αποκτήσει επίσης τέσσερα παιδιά, αν και η μεγαλύτερή του κόρη έχασε τη ζωή της σε πυρκαγιά το 1994.


 Ζαν Πολ Μπελμοντό – Ούρσουλα Άντρες


 Ζαν Πολ Μπελμοντό – Ναταλί Ταρντιβέλ


Ζαν Πολ Μπελμοντό – Λάουρα Αντονέλι

Σύντροφος του Ζαν Πολ Μπελμοντό υπήρξε για οκτώ χρόνια (1972-1980) η ηθοποιός Λάουρα Αντονέλι. Στο φεστιβάλ των Καννών, το 2011, εμφανίστηκε με τη νέα του σύντροφο, την κατά 45 χρόνια νεότερή του και πρώην Playmate, Μπάρμπαρα Γκαντόλφι από το Βέλγιο.


Ζαν Πολ Μπελμοντό – Μπάρμπαρα Γκαντόλφι

Ταινίες – σταθμοί στην καριέρα του

«Με κομμένη την ανάσα»

Η ταινία που έκανε διάσημο τον Γάλλο ζεν πρεμιέ σε ηλικία μόλις 26 ετών ήταν δίχως αμφιβολία το «Με κομμένη την ανάσα» σε σκηνοθεσία Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Η ταινία αυτή συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα του γαλλικού «νέου κύματος». Μια ταινία με δράση, σασπένς, γρήγορη πλοκή, στοιχεία αστυνομικού φιλμ νουάρ και εξαιρετικές ερμηνείες από τον νεαρό Ζαν Πολ Μπελμοντό και την Τζιν Σίμπεργκ.

«Ο εφημέριος», 1961

Τον καιρό της ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία μια όμορφη κομμουνίστρια η Εύα, την οποία υποδύεται η Εμμανουέλ Ριβά, συναντά τον γοητευτικό ιερέα Λεόν Μοράν. Μετά από πολλές συζητήσεις η Εύα τον ερωτεύεται. Ένα έντονο ψυχόδραμα, όπου ο νεαρός Μπελμοντό απέδειξε ότι μπορεί να παίξει και πιο δύσκολους ρόλους, πέρα από το να υποδύεται τον γκάνγκστερ σε ταινίες δράσεις.

Ο τυχοδιώκτης των δύο ηπείρων, 1965

Ένας νεαρός βαριεστημένος πολυεκατομμυριούχος προσπαθεί με κάθε τρόπο να αυτοκτονήσει. Μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας, τελικά η τύχη τα φέρνει αλλιώς και κάποιος άλλος προσπαθεί να τον δολοφονήσει. Ξαφνικά του ξυπνά η όρεξη για ζωή. Μια κωμωδία δράσης με συμπρωταγωνίστρια την Ούρσουλα Άντρες, που ήδη ήταν γνωστή ως Bond-Girl.

Μπορσαλίνο, 1970

Στη δεκαετία του ’30 δύο γκάνγκστερ συναντήθηκαν στη Μασσαλία, ο Σιφρεντί, τον οποίο υποδύεται ο Αλέν Ντελόν και ο Καπέλα, που υποδύεται ο Μπελμοντό. Αρχικά τους χωρίζει μια γυναίκα, την οποία διεκδικούν και οι δύο, αλλά στη συνέχεια γίνονται φίλοι.

O επαγγελματίας, 1981

Ο Γάλλος μυστικός πράκτορας Μπομόν καλείται να δολοφονήσει έναν Αφρικανό δικτάτορα. Αλλά λίγο πριν συμβεί το μοιραίο, οι ανώτεροί του αλλάζουν γνώμη και στέλνουν τον ίδιο σε μια αφρικανική φυλακή. Όταν πλέον αποφυλακίζεται αποφασίζει να εκδικηθεί τον πρώην διοικητή του, επειδή νιώθει ότι τον πρόδωσε.

Ο περιθωριακός, 1983

Ο κομισάριος Φιλίπ Ζορντάν παρακολουθεί έναν νονό των ναρκωτικών στη Μασσαλία, αλλά κατηγορείται από τους ανωτέρους του στο Παρίσι ότι χρησιμοποιεί ανορθόδοξες ερευνητικές μεθόδους. Παρόλα αυτά ο Ζορντάν συνεχίζει ακάθεκτος τις προσπάθειές του να εντοπίσει τον μαφιόζο. Μια εμβληματική ταινία δράσης και ένας από τους πιο γνωστούς ρόλους τους Μπελμοντό.

Το αρπαχτικό, 1984

Τυνησία 1943. Ο Ογκανιέ στο πλαίσιο μυστικής γαλλικής αποστολής προσπαθεί να οργώσει την έρημο για να εξορύξει χρυσό για λογαριασμό της Γαλλίας. Όμως στην προσπάθειά του βρίσκει εμπόδιο από γερμανικά στρατεύματα. Μόνο ο Ογκανιέ και τρεις άλλοι επιβιώνουν. Όταν ο γερμανικός κίνδυνος παρέρχεται, επιστρέφει στην έρημο για να ολοκληρώσει την αποστολή που κάποτε ξεκίνησε.

Εκατό και μία νύχτες, 1995

Ένα διαφορετικό αφιέρωμα της Ανιές Βαρντά για τα 100 χρόνια κινηματογράφου. Η Βαρντά σε αυτή την κωμωδία κάλεσε κορυφαίους σταρ του διεθνούς και γαλλικού, φυσικά, σινεμά. Μαζί με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό συμπρωταγωνιστούν στην ταινία ο Χάρισον Φορντ, ο Αλέν Ντελόν, η Κατρίν Ντενέβ, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ αλλά και η Τζίνα Λολομπριτζίτα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης